Το Ταξίδι

3

Η σκηνοθέτις χρωματίζει με ζωηρές, θαρραλέες πινελιές το πορτρέτο μιας γυναίκας παγιδευμένης ανάμεσα στις επιθυμίες και τις υποχρεώσεις της.

Το Ταξίδι

Στο βραβευμένο ντεμπούτο της «Η Καταγωγή των Σάμι» η Αμάντα Κέρνελ περιέγραφε με σκληρό λυρισμό τον αγώνα μιας νεαρής κοπέλας, μεγαλωμένης στο (εθνικιστικό) περιθώριο της σουηδικής κοινωνίας, να βρει την ταυτότητά της και έναν τρόπο «να ενταχθεί». Στο «Ταξίδι» χρωματίζει με ζωηρές και θαρραλέες πινελιές το πορτρέτο μιας άλλης γυναίκας παγιδευμένης ανάμεσα στις επιθυμίες και τις υποχρεώσεις της: μετά από ένα διαζύγιο, η Άλις δεν έχει δει τα δυο μικρά παιδιά της εδώ και μήνες, περιμένοντας την ετυμηγορία της επιμέλειας. Όταν καταλαβαίνει πως αυτή θα είναι εις βάρος της, τα απάγει και καταφεύγει από τη Σουηδία στα Κανάρια Νησιά. Τα είχε εγκαταλείψει για χάρη ενός φευγαλέου πάθους, τώρα τα διεκδικεί κάνοντας όλα τα λάθος βήματα.

Σκηνοθετικά λιτή και σεναριακά μετρημένη, η Κέρνελ την ακολουθεί κρατώντας τις ψυχολογικές αποστάσεις και θέτοντας τις σωστές, καίριες ερωτήσεις. Αντιπαραθέτει το ηλιόλουστο όνειρο (του ευρωπαϊκού νότου) στην ψυχρή, τακτοποιημένη πραγματικότητα (του Βορρά) και αφήνει σ’ εμάς τις απαντήσεις που μας ταιριάζουν.

Σουηδία, Νορβηγία. 2020. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: ROSEBUD.21.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Ταξίδι

Charter
3
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 94 '
  • Αμάντα Κέρνελ

Μετά από ένα διαζύγιο, η Άλις δεν έχει δει τα δυο μικρά παιδιά της εδώ και μήνες, καθώς περιμένει την ετυμηγορία της επιμέλειας. Όταν καταλαβαίνει πως αυτή θα είναι εις βάρος της, τα απάγει και καταφεύγει από τη Σουηδία στα Κανάρια Νησιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος Μασσαλάς, η Έλσα Λεκάκου και το θεαματικό "Broadway"

Το "α" συνάντησε το σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια της εντυπωσιακής ελληνικής ταινίας, στην οποία η συνοχή ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας χορευτών – πορτοφολάδων που έχει ως ορμητήριο ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό θέατρο αρχίζει να καταρρέει εξαιτίας της άφιξης ενός νέου προσώπου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/09/2022

Broadway

Αλμοδοβαρικό δράμα με αφηγηματική ευρηματικότητα και φρεσκάδα. Αν και χωρίς ολοκληρωμένες σεναριακές ιδέες, εντυπωσιάζει ως πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Φτερά και Πούπουλα

Μεγάλο Βραβείο της "Εβδομάδας Κριτικής" των Καννών για μια αθόρυβη σουρεαλιστική σάτιρα που ανατέμνει βιτριολικά την αιγυπτιακή πραγματικότητα.

Μην Ανησυχείς Αγάπη Μου

Το American dream ως αστικός εφιάλτης και ένα ψυχολογικό θρίλερ που δεν ξέρει να διαχειριστεί, σεναριακά και σκηνοθετικά, τις ιδέες του, οδηγούμενο σε μια αυτοκαταστροφική, παρωδιακή σχεδόν κορύφωση.

Η Συγκάλυψη

Τυπικό - ατμοσφαιρικό και κοινωνικά καταγγελτικό - Nordic noir, βασισμένο στη λογοτεχνική σειρά "Τμήμα Q" του Γιούσι Άντλερ – Όλσεν. Έχουν προηγηθεί τέσσερις δανέζικες ταινίες (2013-18) με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

Ο Ντογκτανιάν και οι Τρεις Σωματοφύλακες

Οι "Τρεις σωματοφύλακες" διασκευάζονται σε μια διασκεδαστικά παιδική, καρτούν εκδοχή, πιστή στο περιπετειώδες πνεύμα του Αλέξανδρου Δουμά.

Αδελαΐδα

Λιγοστοί διάλογοι, ατμοσφαιρικά πλάνα (σε γήινα, σαθρά χρώματα) και μια αίσθηση αδυναμίας φυγής από το – ιστορικό – πεπρωμένο κυριαρχούν στη μελαγχολική ποιητική ελεγεία για έναν αδύνατο έρωτα.