Οι Εραστές του Αρκτικού Κύκλου

3,5

Βραβείο κοινού στις «Νύχτες Πρεμιέρας» για μια αφηγηματικά φρέσκια ερωτική ιστορία κυκλικών επαναλήψεων και μοιραίων συμπτώσεων.

Οι Εραστές του Αρκτικού Κύκλου

Σ’ ένα από τα πρώτα πλάνα της ταινίας, το οποίο θα είναι και το τελευταίο της, βλέπουμε το πρόσωπο του Ότο να αντανακλάται στις κόρες των ματιών της Άνα· δύο κύκλους από τους πολλούς με τους οποίους είναι γεμάτη η εικονογραφία, αλλά και οι ιδέες αυτών των «Εραστών…». Της τέταρτης μεγάλου μήκους ταινίας του 63χρονου σήμερα Βάσκου Χούλιο Μέντεμ («Cows», «The Red Squirrel», «Tierra»), ο οποίος μετά το 2001 και «Το Σεξ και η Λουσία» ξέμεινε από κινηματογραφικές εμπνεύσεις.

Οι Εραστές του Αρκτικού Κύκλου - εικόνα 1

Εδώ όμως τις έχει περίσσιες και τις αναπτύσσει πάνω στο μοτίβο της κυκλικής επανάληψης και στην έννοια της μοίρας. Είναι αυτή μια καρμική σύμπτωση με σκοπό και νόημα ή απλώς διαμέσου της οι άνθρωποι προσπαθούν να βάλουν σε τάξη μια (φυσική) πραγματικότητα που δεν έχει ούτε σκοπό ούτε νόημα; Την απάντηση καλούνται να βρουν η Άνα με τον Ότο, οι οποίοι γνωρίζονται σε ηλικία οκτώ ετών. Είναι η αρχή μιας μοναδικής ερωτικής ιστορίας, η οποία θα εξελιχθεί με περιπετειώδη τρόπο, για να κλείσει 17 χρόνια αργότερα στη Φινλανδία και τον αρκτικό κύκλο.

Ο Μέντεμ θα τονίζει διαρκώς (τα καρκινικά ονόματα των ηρώων, η γνωριμία τους γίνεται μέσω μιας μπάλας) πως τα πάντα γύρω τους, αλλά και η ίδια η κοινή πορεία τους, κινούνται κυκλικά, παίζοντας με τις ιδέες της επανάληψης, της προδιαγεγραμμένης διαδρομής και του ανεξήγητα τυχαίου. Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες εκβιάζει αυτά τα θέματα/ερωτήματα, ειδικά στο δεύτερο, ενήλικο μέρος, η αφηγηματική φρεσκάδα του, όμως, είναι ακαταμάχητη. Το ίδιο και οι ευρηματικές σεναριακές λοξοδρομήσεις του, ο ερωτισμός των εικόνων του και ο συγκινητικός ρομαντισμός των ηρώων του.

Ισπανία. 1998. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Εραστές του Αρκτικού Κύκλου

Los Amantes del Circulo Polar
3,5
  • Δραματική
  • 1998
  • Διάρκεια: 112 '
  • Χούλιο Μέντεμ

Η Άννα και ο Ότο γνωρίζονται σε ηλικία οκτώ ετών. Είναι η αρχή μιας μοναδικής ερωτικής ιστορίας, η οποία θα εξελιχθεί με περιπετειώδη τρόπο, για να κλείσει 17 χρόνια αργότερα στον αρκτικό κύκλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα 5 must-see στο διαδικτυακό 13ο Ethnofest

Αυτά είναι τα φιλμ που δεν πρέπει να χάσετε στη ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/12/2022

Sight & Sound: Η ανατρεπτική λίστα των 100 καλύτερων ταινιών όλων των εποχών

Ιστορικές αλλαγές έβγαλε η καθιερωμένη ψηφοφορία του βρετανικού περιοδικού η οποία ανέδειξε ένα καινούριο νούμερο ένα αλλάζοντας τα δεδομένα.

Αυτά είναι τα πρώτα φαβορί για τα 95α βραβεία Όσκαρ

Καθώς ξεκινά η λεγόμενη "εποχή των βραβείων", ρίχνουμε μια ματιά στις ταινίες που πρόκειται να πρωταγωνιστήσουν στην απονομή της Αμερικανικής Ακαδημίας.

Οι 25 καλύτερες ταινίες του 2022 σύμφωνα με το IndieWire

Το έγκριτο αμερικανικό σάιτ επιλέγει τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές παραγωγές της χρονιάς.

Το τρέιλερ του "Cocaine Bear" είναι ακριβώς όσο ακραίο νομίζετε

Μια κραυγαλέα αληθινή ιστορία εμπνέει τη μάλλον πιο "καμένη" ταινία του 2023.

Τα βραβεία του 35ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Παρουσία του κορυφαίου σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, η μακροβιότερη κινηματογραφική διοργάνωση της Αθήνας μοίρασε τις δάφνες της.

Γιορτάστε τα 100 χρόνια Disney με τον Όσβαλντ το τυχερό κουνέλι (βίντεο)

Δείτε τη νέα μικρού μήκους με πρωταγωνιστή έναν από τους πρώτους ήρωες κινουμένων σχεδίων του θρυλικού στούντιο.