Μια Γυναίκα Εξομολογείται

5

Οι αμερικανικές «Σκηνές Από Ένα Γάμο» περιγράφουν με σπαρακτική ειλικρίνεια τη σύγχρονη οικογενειακή ψυχοπαθολογία, άμεσα συνδεδεμένη με τις βελούδινα καταπιεστικές κοινωνικές επιταγές.

Μια Γυναίκα Εξομολογείται

Ο Κασαβέτης δεν χάνει χρόνο. Στην πρώτη σκηνή της ταινίας ο Νικ Λονγκέτι, επικεφαλής μιας ομάδας εργατών, προσπαθεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του συνεργείου του ώστε κανείς από τους άντρες του να μην δουλέψει νυχτερινές υπερωρίες. Στην αμέσως επόμενη σκηνή, η γυναίκα του Μέιμπελ τρέχει πανικόβλητη πέρα δώθε να τακτοποιήσει κάθε λεπτομέρεια ώστε τα τρία μικρά παιδιά της να φύγουν μαζί με τη γιαγιά τους, χωρίς γκρίνιες και απρόοπτα της τελευταίας στιγμής.

Ο κάθε σύζυγος στη «δουλειά» του, ο καθένας αντιμέτωπος με τις αναποδιές, τις υποχρεώσεις και τα προβλήματά του. Μόνο που ο Νικ δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη νυχτερινή αβαρία, το ρομαντικό δείπνο του ζευγαριού θα αναβληθεί και η Μέιμπελ θα κάνει ένα ακόμα βήμα προς τον νευρικό κλονισμό. Δεν θα αργήσει να καταρρεύσει ολοκληρωτικά, και ο σύζυγός της, όσο κι αν προσπαθήσει να της συμπαρασταθεί, θα αναγκαστεί τελικά να την περιορίσει σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Μια Γυναίκα Εξομολογείται - εικόνα 1

Οι αμερικανικές «Σκηνές Από Ένα Γάμο» περιγράφουν με σπαρακτική ειλικρίνεια τη σύγχρονη οικογενειακή ψυχοπαθολογία, άμεσα συνδεδεμένη με τις βελούδινα καταπιεστικές κοινωνικές επιταγές. Ο ρόλος της μητέρας-νοικοκυράς κι εκείνος του προστάτη-(οικονομικού) προμηθευτή, η ταξική διάσταση των sexual politics, η μαζική «υστερία» μιας καθημερινότητας που περιθωριοποιεί οτιδήποτε δεν χωράει στο καλούπι. Ακόμα κι αυτό της «φεμινιστικής υγείας» που ύμνησε ο ανεξάρτητος αμερικανικός κινηματογράφος του ’70.

Οσκαρική υποψηφιότητα σκηνοθεσίας για τον τολμηρό ρεαλιστή Κασαβέτη, ο οποίος δανείστηκε και υποθήκευσε το σπίτι του για να χρηματοδοτήσει την ταινία, την οποία διένειμε κυριολεκτικά μόνος του, και γυναικείου ρόλου για την Τζίνα Ρόουλαντς, σε μια από τις πιο συνταρακτικές ερμηνείες της κινηματογραφικής ιστορίας.

ΗΠΑ. 1974. Διάρκεια: 155΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Μια Γυναίκα Εξομολογείται

A Woman Under the Influence
5
  • Δραματική
  • 1974
  • Διάρκεια: 155 '
  • Τζον Κασαβέτης

Παντρεμένη με έναν εργάτη κατασκευών και μητέρα τριών παιδιών, η Μέιμπελ παθαίνει νευρικό κλονισμό κάτω από το βάρος των οικογενειακών υποχρεώσεών της. Ο άντρας της προσπαθεί να της συμπαρασταθεί, αλλά αναγκάζεται να την περιορίσει σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα 5 must-see στο διαδικτυακό 13ο Ethnofest

Αυτά είναι τα φιλμ που δεν πρέπει να χάσετε στη ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας.

Sight & Sound: Η ανατρεπτική λίστα των 100 καλύτερων ταινιών όλων των εποχών

Ιστορικές αλλαγές έβγαλε η καθιερωμένη ψηφοφορία του βρετανικού περιοδικού η οποία ανέδειξε ένα καινούριο νούμερο ένα αλλάζοντας τα δεδομένα.

Αυτά είναι τα πρώτα φαβορί για τα 95α βραβεία Όσκαρ

Καθώς ξεκινά η λεγόμενη "εποχή των βραβείων", ρίχνουμε μια ματιά στις ταινίες που πρόκειται να πρωταγωνιστήσουν στην απονομή της Αμερικανικής Ακαδημίας.

Οι 25 καλύτερες ταινίες του 2022 σύμφωνα με το IndieWire

Το έγκριτο αμερικανικό σάιτ επιλέγει τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές παραγωγές της χρονιάς.

Το τρέιλερ του "Cocaine Bear" είναι ακριβώς όσο ακραίο νομίζετε

Μια κραυγαλέα αληθινή ιστορία εμπνέει τη μάλλον πιο "καμένη" ταινία του 2023.

Τα βραβεία του 35ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Παρουσία του κορυφαίου σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, η μακροβιότερη κινηματογραφική διοργάνωση της Αθήνας μοίρασε τις δάφνες της.