Η διπλή ζωή της Βερόνικα

4,5

Δύο γυναίκες που έχουν το ίδιο πρόσωπο και μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά η μία από την άλλη.

Η διπλή ζωή της Βερόνικα

Φέτος συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας η οποία γνώρισε τον Κριστόφ Κισλόφσκι στους σινεφίλ όλου του κόσμου. Ήδη βραβευμένος στις Κάνες για τη «Μικρή Ιστορία για Ένα Φόνο» και μόλις έχοντας αφήσει άναυδους τους πάντες με το αξεπέραστο –για ολόκληρη την ιστορία της τέχνης του προηγούμενου αιώνα– αριστούργημά του «Δεκάλογος», ο πρόωρα χαμένος auteur θα βγάλει για πρώτη φορά την κάμερά του εκτός Πολωνίας, ανοίγοντας έναν επί και εκτός οθόνης διάλογο ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική Ευρώπη. Μια ιστορία στην Κρακοβία και μια στο Κλερμόν Φεράν συναντιούνται λοιπόν σε μια λυρική, εικαστικά πανέμορφη αλληγορία πάνω στις έννοιες της υπαρξιακής μοναξιάς, της συλλογικής συνείδησης, της μοίρας και της ελεύθερης βούλησης. Είναι οι πορείες ενηλικίωσης δύο εντελώς όμοιων και συνομήλικων κοριτσιών, χωρίς όμως καμιά συγγένεια. Της Πολωνέζας Βερόνικα και της Γαλλίδας Βερονίκ, οι οποίες μοιράζονται μια μελαγχολική εσωστρέφεια, ισχυρό πάθος για τη μουσική και την ίδια καρδιακή πάθηση.

Η διπλή ζωή της Βερόνικα - εικόνα 1

Ατμοσφαιρικές αντανακλάσεις, παιχνίδια με τα χρώματα, περίτεχνα καδραρίσματα και η αξέχαστη μουσική του Ζμπίγκνιου Πράισνερ μάς παρασύρουν σε ένα υπνωτιστικό κινηματογραφικό σύμπαν αιθέριων αισθήσεων και γοητευτικών συμβόλων. Η διττή φύση της ανθρώπινης ύπαρξης, φρόνηση και συναίσθημα, τεμαχίζεται κι επανενώνεται με ποιητική ευαισθησία από έναν λιτό στο πολωνικό και «γλαφυρό» στο γαλλικό κομμάτι Κισλόφσκι, ο οποίος παραλληλίζει τα ανθρώπινα πλάσματα με μαριονέτες στα χέρια ενός αόρατου καλλιτέχνη. Δέσμιοι μιας θείας βούλησης και μαζί ελεύθεροι να επιλέξουμε δρόμο, είμαστε καταδικασμένοι σε έναν διαρκή διχασμό που η ταινία πολλαπλασιάζει και «αντανακλά» μετωνυμικά ανάμεσα στο ατομικό και το κοινωνικό, τη ζωή και την τέχνη, την ανατολή και τη δύση.

Γαλλία, Πολωνία. 1991. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα

La Double Vie de Veronique
4,5
  • Σινεφίλ
  • 1991
  • Διάρκεια: 98 '
  • Κριστόφ Κισλόφσκι

Δύο γυναίκες που έχουν το ίδιο πρόσωπο και μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά η μία από την άλλη. Η Βερόνικα μένει στην Κρακοβία και η Βερονίκ στο Κλερμόν Φεράν, έχουν όμως το ίδιο πάθος για τη μουσική, την ίδια μοναχική αύρα και το ίδιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.