Old

1

Τίποτα δεν αλλάζει στον κόσμο του Νάιτ Σιάμαλαν («Έκτη Αίσθηση») και σε ένα ακόμα θρίλερ μυστηρίου με ανατρεπτικό φινάλε. Η βασισμένη σε graphic novel και γεμάτη δυνατότητες ιδέα του αναπτύσσεται σαν αμήχανη… παρωδία και ολοκληρώνεται με επώδυνη απλοϊκότητα.

Old

Το πρόβλημα με τον Μ. Νάιτ Σιάμαλαν μοιάζει άλυτο. Ικανότατος σκηνοθέτης ατμόσφαιρας και σεναρίστας γεμάτος εμπνεύσεις, ο Αμερικανοϊνδός δημιουργός έχει σαν ευχή και κατάρα να μην μπορεί να προσηλωθεί σε μια απλή, καθαρή ιδέα ενός θρίλερ. Όταν πήγε να ξεστρατίσει από το είδος, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά («Ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου», «After Earth»), αλλά και μετά τις δύο πρώτες χολιγουντιανές επιτυχίες του («Έκτη Αίσθηση», «Άφθαρτος»), δεν υπέγραψε ούτε μία στιβαρή ταινία μυστηρίου και αγωνίας. Θέλοντας πάντα να φανεί εξυπνότερος από το θεατή του και να φορτώσει με φιλοσοφικο-θεολογικές αλληγορίες τις τραβηγμένες από τα μαλλιά πλοκές του, αδυνατεί να ελέγξει πλήρως –από… καθόλου στο «Lady in the Water» έως αρκετά ικανοποιητικά στον «Διχασμένο»– τις αμετροεπείς φιλοδοξίες του.

Old - εικόνα 1

Βασισμένο στο graphic novel «Sandcastle» των Πιέρ-Οσκάρ Λεβί και Φρέντρικ Πίτερς, το «Old» επιβεβαιώνει πανηγυρικά όλα τα παραπάνω, αν και ξεκινά από μια απέριττη, μα σοκαριστική έμπνευση θανάσιμου εγκλωβισμού: μια τετραμελής οικογένεια φτάνει σε ένα τροπικό θέρετρο, έτοιμη για ονειρεμένες διακοπές, αν και οι γονείς είναι στα πρόθυρα διαζυγίου, κάτι το οποίο δεν έχουν ακόμα αποκαλύψει στα ανήλικα παιδιά τους. Προσπαθώντας να επιλέξουν δραστηριότητες, θα αποδεχτούν την «κρυφή» πρόταση του υπεύθυνου του resort και μαζί με μερικούς ακόμα τουρίστες θα ξεκινήσουν για μια παραλία στη μέση κάποιας απρόσιτης, προστατευόμενης περιοχής. Εκεί θα ανακαλύψουν το πτώμα μιας νεαρής κοπέλας, θα διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την ακτή και ότι στο συγκεκριμένο μέρος ο χρόνος τρέχει με την ταχύτητα του ενός έτους μέσα σε… μισή ώρα.

Old - εικόνα 2

Τα φιλμ του Σιάμαλαν δεν πάσχουν από αφηγηματικό ρυθμό, ενώ όλα τους εκμεταλλεύονται τις υποβλητικές σιωπές και τη διάχυτη ανησυχία που ξεπηδά από ένα οικείο περιβάλλον. Το ίδιο και το «Old», το οποίο ξεκινά με μια σειρά από απανωτές αναφορές στο πέρασμα του χρόνου, πραγματικό πρωταγωνιστή της αναμέτρησης των ηρώων με τον εαυτό τους, με έναν απολογισμό ζωής και με μερικές κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν εν ριπή οφθαλμού και είτε θα τους φέρουν εγγύτερα είτε θα τους απομακρύνουν για πάντα. Μια θεματική η οποία επανέρχεται, ως οικογενειακοί και κοινωνικοί δεσμοί, στη φιλμογραφία του Σιάμαλαν, ο οποίος αδικαιολόγητα επιλέγει να αναμετρηθεί με αυτά τα ερωτήματα μέσα από μια… παρωδία τρόμου στα όρια της φάρσας. Γκροτέσκοι χαρακτήρες, ανόητοι διάλογοι (και μονόλογοι), αμήχανες ερμηνείες, αδέξια συμβάντα και παγωμένο χιούμορ. Όλες οι υποσχόμενες ιδέες μένουν λοιπόν μετέωρες, προδομένες διπλά κι από μια (σχεδόν) πειστική μεν τελική αποκάλυψη-δικαιολογία, την οποία όμως η σεναριακή πλοκή, αλλάζοντας τα φώτα στο φινάλε του κόμικς, μεταχειρίζεται με τσαπατσούλικη βιασύνη και εγκληματική απλοϊκότητα.


ΗΠΑ. 2021. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: TULIP ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Old

1
  • Θρίλερ
  • 2021
  • Διάρκεια: 108 '
  • Μ. Νάιτ Σιάμαλαν

Μια τετραμελής οικογένεια που κάνει διακοπές σε τροπικό θέρετρο απομονώνεται σε μια παραλία από την οποία δεν μπορεί να απομακρυνθεί. Έντρομη ανακαλύπτει ότι εκεί ο χρόνος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Σε άλλα νέα, έχουμε σκηνοθέτη για την επόμενη ταινία του James Bond

Στον απόηχο των συζητήσεων για τον ηθοποιό που θα ενσαρκώσει τον επόμενο 007, το όλο θέμα απέκτησε ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς ξέρουμε πια και επίσημα ποιος θα είναι ο σκηνοθέτης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/06/2025

Οι καλύτερες ταινίες ταχύτητας από το "F1" ως το "Grand Prix"

Με αφορμή τη νέα ταινία με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ ανατρέχουμε στις πιο εμβληματικές φορές που ο κινηματογράφος εμπνεύστηκε από τους τέσσερις (και δύο) τροχούς.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 26 Ιουνίου.

Οι επανεκδόσεις που κάνουν πρεμιέρα στα σινεμά

Όλες οι παλαιότερες ταινίες που επιστρέφουν στις μαρκίζες των κινηματογράφων από 26 Ιουνίου.

F1: Η Ταινία

Θεαματικότατο, μεγάλης διαρκείας διαφημιστικό της F1, το οποίο εκτοξεύει την αδρεναλίνη στα ύψη. Χρησιμοποιεί γι’ αυτό μια απροκάλυπτα προσχηματική ιστορία, εκμεταλλευόμενο τη χαρισματική παρουσία του Μπραντ Πιτ. | Powered by Uber.

Ο Θάνατος της Μπελ

Στέρεα μεταφορά ενός πικρού και κυνικού μυθιστορήματος του Ζορζ Σιμενόν, αν και ο Γκιγιόμ Κανέ αποδεικνύεται "λίγος" για να κουβαλήσει στις πλάτες του το υπαρξιακό του αδιέξοδο. | Powered by Uber.

Η Τζέιν Όστεν με Κατέστρεψε

Η σύγχρονη ρομαντική κωμωδία αναζητά έμπνευση στις λογοτεχνικές πηγές της. Ανανεώνει κάποιες ιδέες και μερικούς χαρακτήρες, όχι όμως και τη ζαχαρωμένη φόρμουλα του "ζήσαν αυτοί καλά…" | Powered by Uber.