Η Νύχτα των Βρικολάκων

3,5

Ο κινηματογραφικός μύθος του Δράκουλα παρωδείται ξεκαρδιστικά σε μια στιλάτη κωμωδία τρόμου με ψυχαναλυτικές αναφορές και εύστοχα σχόλια για τη διαφορετικότητα. Ο Πολάνσκι έχει κέφια, αλλά η πεσιμιστική οπτική του παραμένει προφητικά (για τη δεκαετία του ’60) σταθερή.

Η Νύχτα των Βρικολάκων

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ο Ρομάν Πολάνσκι είχε εγκαταλείψει την Πολωνία («Μαχαίρι στο Νερό») κι είχε αρχίσει να βάζει στη Μεγάλη Βρετανία («Αποστροφή», «Η Νύχτα των Δολοφόνων») τα θεμέλια μιας φιλμογραφίας που κοιτά με κυνισμό και απαισιοδοξία τα ανθρώπινα πάθη, σκηνοθετημένα πάντα με μια κομψότατη βιρτουοζιτέ. Πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ για το «Μωρό της Ρόζμαρι», θρίλερ το οποίο θα τον καθιερώσει παγκοσμίως, θα υπογράψει ως πρώτη έγχρωμη ταινία του μια κωμωδία τρόμου η οποία παρωδεί διασκεδαστικά τον κινηματογραφικό μύθο του Δράκουλα, με άμεσες αναφορές στο ύφος των horror classics της Hammer Films.

Έτσι, τη θέση του καθηγητή Βαν Χέλσινγκ παίρνουν εδώ δύο γκαφατζήδες βαμπιροκυνηγοί, ο υπέργηρος καθηγητής Αμπρόνσιους και ο αφελής βοηθός του Άλφρεντ, οι οποίοι φτάνουν σε ένα ορεινό χωριό των Καρπαθίων αναζητώντας βρικόλακες. Εκεί ο τελευταίος θα ερωτευτεί την όμορφη κόρη του Εβραίου ταβερνιάρη, την οποία θα απάγει ο απέθαντος κόμης Κρόλοκ. Στο κατόπι του, οι δύο ήρωες θα οδηγηθούν στον απομονωμένο πύργο του, αντιμέτωποι με μια στρατιά πλασμάτων της νύχτας. Οι σταθερές και οι κώδικες των βαμπιρικών ταινιών ανατρέπονται ξεκαρδιστικά από έναν παιχνιδιάρη Πολάνσκι, ο οποίος μοιράζει ισορροπημένα το ύφος του ανάμεσα στη φαρσική κωμωδία και την καθαρή ταινία τρόμου. Δεν λείπουν οι τολμηρά αστείες ψυχαναλυτικές αναφορές και τα εύστοχα σχόλια για τη διαφορετικότητα, την οποία ο Άλφρεντ θα οικειοποιηθεί τελικά με τον πιο ανατρεπτικό τρόπο. Ο Πολάνσκι έχει κέφια, αλλά η πεσιμιστική οπτική του παραμένει κι εδώ προφητικά (για τη δεκαετία του ’60) σταθερή, προοικονομώντας τα σκοτεινά 70s και το «θρίαμβο του κακού» στο αμερικανικό σινεμά.

ΗΠΑ. 1967. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Νύχτα των Βρικολάκων

THE FEARLESS VAMPIRE KILLERS
3,5
  • Κωμωδία
  • 1967
  • Διάρκεια: 108 '
  • Ρομάν Πολάνσκι

Σε ένα ορεινό χωριό των Καρπαθίων δύο γκαφατζήδες βαμπιροκυνηγοί, ο καθηγητής Αμπρόνσιους και ο αφελής βοηθός του Άλφρεντ, έρχονται αντιμέτωποι με τον παντοδύναμο βρικόλακα κόμη Κρόλοκ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Aftersun": Ένα βλέμμα στην αγάπη, την απουσία και τον πατέρα

Μέσα από τη ματιά ενός παιδιού, το φιλμ της Σάρλοτ Γουέλς προσεγγίζει το αίνιγμα της πατρικής φιγούρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/06/2025

"Marathon Man": Ένα σκοτεινό αριστούργημα του σινεμά στον θερινό κινηματογράφο Παναθήναια

Μια βραδιά κινηματογραφικού σασπένς και ιστορικής μνήμης, με συζήτηση από τον Αλέξανδρο Παπαγεωργίου.

Ελληνικό box office: Ζόμπι εναντίον Pixar

Μια ταινία τρόμου και ένα animation κονταροχτυπήθηκαν για την εμπορική πρωτιά ενός ακόμα βραδυκίνητου τετραημέρου, με τις αίθουσες να περιμένουν τον Μπραντ Πιτ για να σανιδώσουν το γκάζι.

Ο Μίκης Θεοδωράκης στη μεγάλη οθόνη

Η Ταινιοθήκη και τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ διοργανώνουν μια ξεχωριστή βραδιά προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, με συναυλία και προβολή του θρυλικού "Αλέξη Ζορμπά" του Μιχάλη Κακογιάννη.

Χίτσκοκ, Γούντι Άλεν και κλασικό σινεμά στο 14ο Ξαφνικά Φέτος το Καλοκαίρι

Ο θεσμός που τιμά και αναδεικνύει τον κινηματογράφο ρεπερτορίου επιστρέφει για μια εβδομάδα γεμάτη πραγματικά ποιοτικούς τίτλους.

Οι 15 καλύτερες ταινίες με ζόμπι όλων των εποχών

Νεκροζώντανοι όλου του κόσμου ενωθείτε! Μια λίστα για το πιο σαρκοβόρο υποείδος στο σινεμά του τρόμου.

Ίδρυμα Ωνάση: Πέντε νέες ταινίες μικρού μήκους που ξεχώρισαν φέτος

Το Ίδρυμα Ωνάση χρηματοδοτεί πέντε ξεχωριστές ταινίες μικρού μήκους από Έλληνες και διεθνείς δημιουργούς.