Η Ταβέρνα της Τζαμάικα

3

Μία από τις λιγότερο χαρακτηριστικές ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ, η οποία οφείλει τη γοητεία της στο καλοστημένο δράμα.

Η Ταβέρνα της Τζαμάικα

Η τελευταία ταινία που γύρισε επί αγγλικού εδάφους ο σπουδαίος Άλφρεντ Χίτσκοκ προτού μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και το Χόλιγουντ, είναι και η πρώτη που βασίζεται σε έργο της συγγραφέα Δάφνης ντι Μωριέ (αργότερα ακολούθησαν τα αριστουργηματικά «Ρεβέκκα» και «Τα Πουλιά»). Η ιστορία τοποθετείται γύρω από μια ομάδα πειρατών που διαμένει στο «Jamaica Inn» της Κορνουάλης του 19ου αιώνα. Η έως τότε κρυφή παράνομη δράση τους ξεσκεπάζεται όταν στο πανδοχείο φτάνει η ανιψιά της γυναίκας του ιδιοκτήτη, η οποία φέρνει ανησυχία στις τάξεις των εγκληματιών.

Ανάμεσα στις λιγότερο «χιτσκοκικές» ταινίες στη φιλμογραφία του σκηνοθέτη, καθώς λείπει μεταξύ άλλων το αγωνιώδες σασπένς που τις χαρακτηρίζει, η «Ταβέρνα της Τζαμάικα» οφείλει τη γοητεία της στο καλοστημένο δράμα και τα έμμεσα, πικρά πολιτικά σχόλια πάνω στις κοινωνικές επιπτώσεις της εναλλαγής από τη γεωργιανή στη βικτοριανή Αγγλία. Πάνω απ’ όλα, όμως, ο Χίτσκοκ χρωστά πολλά στην κυριαρχική ερμηνεία του Τσαρλς Λότον, ο οποίος φορτίζει με διαπεραστική ενέργεια τη δράση.

Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ. Πρωταγωνιστούν: Τσαρλς Λότον, Λέσλι Μπανκς, Μορίν Ο'Χάρα, Ρόμπερτ Νιούτον. Αγγλία. 1939. Διάρκεια: 108'. Α/Μ. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ταβέρνα της Τζαμάϊκα

Jamaica Inn
3
  • Μυστηρίου
  • 1939
  • Διάρκεια: 108 '
  • Άλφρεντ Χίτσκοκ

Στις ακτές της Κορνουάλης των αρχών του 19ου αιώνα μια ομάδα πειρατών που εδρεύει στο «Jamaica Inn» προκαλεί ναυάγια για να ληστεύει το πολύτιμο φορτίο των πλοίων. Όταν η ανιψιά της γυναίκας του ιδιοκτήτη φτάνει στο πανδοχείο για να μείνει με τη θεία της, η εγκληματική δράση των κακοποιών αρχίζει να ξεσκεπάζεται, ενώ ο ιδιόρρυθμος άρχοντας της περιοχής δεν αργεί να γοητευτεί από την όμορφη νεαρή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.