Όρνιθες (ή Πώς να Γίνεις Πουλί)

3

Πρωτότυπη, συχνά ευφυής κι άλλο τόσο… weird εξερεύνηση της σχέσης της σύγχρονης κοινωνίας αλλά και της τέχνης, με τη μεταφυσική αναζήτηση της απόλυτης ελευθερίας. Ντοκιμαντέρ στα όρια του δοκιμιακού σινεμά, γεμάτο ιδέες που εντυπωσιάζουν, πολλές όμως δεν ολοκληρώνονται κινηματογραφικά.

Όρνιθες (ή Πώς να Γίνεις Πουλί)

Η θεατρική παράσταση των αριστοφανικών «Ορνίθων» σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στην Επίδαυρο το 2016, περιοδεύει ανά τον κόσμο, και ο σκηνοθέτης Μπάμπης Μακρίδης («L», «Οίκτος») την ακολουθεί με την κάμερά του. Δεν κινηματογραφεί, όμως, τα παρασκήνια της περιοδείας. Παίρνοντας αφορμές από την ιστορία του Έποπα, του ανθρώπου ο οποίος κατόρθωσε να γίνει πουλί, διερευνά τη σχέση των συντελεστών της παράστασης με το αρχαίο κείμενο, αλλά και με τη διαχρονική επιθυμία του ανθρώπου να πετάξει.

Για τον Μακρίδη, όπως άλλωστε και για τον Αριστοφάνη, η αναζήτηση του Έποπα από τους Πεισθέταιρο και Ευελπίδη αφορά τη μεταφυσική αναζήτηση της απόλυτης ελευθερίας κι αυτοί οι «Όρνιθες» είναι μια πρωτότυπη, συχνά ευφυής κι άλλο τόσο… weird εξερεύνηση της σχέσης της σύγχρονης κοινωνίας αλλά μαζί της και της τέχνης. Ένα ντοκιμαντέρ στα όρια του δοκιμιακού σινεμά, γεμάτο ιδέες που εντυπωσιάζουν, καθώς αγγίζουν υπαρξιακές ανησυχίες, σχόλια για την αστικοποίηση και τον αναχωρητισμό, ορνιθολογικές παρατηρήσεις, μέχρι και τον Ντόναλντ Τραμπ. Σε προκαλούν και σε κάνουν να σκεφτείς, αν και πολλές τους δεν ολοκληρώνονται κινηματογραφικά.
Ελλάδα. 2020. Διάρκεια: 80΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Όρνιθες (ή Πώς να Γίνεις Πουλί)

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2020
  • Διάρκεια: 80 '
  • Μπάμπης Μακρίδης

Καθώς η θεατρική παράσταση των αριστοφανικών «Ορνίθων», σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, περιοδεύει ανά τον κόσμο, οι συντελεστές της σχολιάζουν τη σχέση του κειμένου αλλά και τη δική τους, με τη διαχρονική επιθυμία του ανθρώπου να πετάξει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Mickey 17": Teaser για τη νέα ταινία του Μπονγκ Τζουν-χο με τον Ρόμπερτ Πάτινσον

Ο σκηνοθέτης των "Παράσιτων" επιστρέφει με ένα φιλόδοξο sci-fi και έναν πρωτοκλασάτο πρωταγωνιστή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
06/12/2022

DocFest Χαλκίδας: Βραβείο καλύτερης ταινίας στους "Μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο"

Το ντοκιμαντέρ προσεγγίζει την ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα με μια νέα ματιά και στοχεύει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα μνήμης ως κοινή συλλογική γνώση, αλλά και να αναπτύξει μια κριτική προσέγγιση στα ζητήματα της εποχής μας ως πολίτες με προσεκτική και συμμετοχική συνείδηση.

Ο Τζον Γουότερς διαλέγει τις καλύτερες ταινίες του 2022 και μας "καίει"

Όπως το συνηθίζει ο αιρετικός σκηνοθέτης φτιάχνει μια λίστα γεμάτη από τολμηρά φιλμ που οι σινεφίλ πρέπει να προσέξουν.

Η εκλεκτική λίστα του Cahiers du Cinema με τα καλύτερα φιλμ του 2022

Το "οπαδικά" προσηλωμένο στο σινεφίλ σινεμά ιστορικό περιοδικό παρουσιάζει μία ακόμα αξιοπρόσεκτη επιλογή των πιο σημαντικών ταινιών της χρονιάς.

Το "Tár" η καλύτερη ταινία του 2022 για την Ένωση Κριτικών Νέας Υόρκης

Το φιλμ του Τοντ Φιλντ κέρδισε τις εντυπώσεις των μελών μιας από τις σημαντικότερες ενώσεις κριτικών στον κόσμο.

Γιατί η Μίλι Μπόμπι Μπράουν είναι η τέλεια κινηματογραφική Μπρίτνεϊ Σπίαρς

Η σταρ του Stranger Things θέλει να μπει στα παπούτσια της Πριγκίπισσας της Pop που σήμερα γίνεται 40 χρόνων, λες και είναι γυάλινα γοβάκια.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 8/12

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 11 ταινίες πρόκειται σύντομα να βρεθούν στις μαρκίζες των κινηματογράφων.