Ο Άνθρωπος που Πούλησε το Δέρμα του

2

Οσκαρική υποψηφιότητα διεθνούς ταινίας για μια ευρηματική, πολλά υποσχόμενη ιδέα, της οποίας το κινηματογραφικό ενδιαφέρον χάνεται μέσα σε ένα κοινότοπο σενάριο.

Ο Άνθρωπος που Πούλησε το Δέρμα του

Η ιστορία της δεύτερης μυθοπλαστικής ταινίας της Τυνήσιας Κάουτερ Μπέν Χάνια, της οποίας το «Beauty and the Dogs» (2017) είχε κάνει πρεμιέρα στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Κανών, εμπνέεται από αληθινά γεγονότα. Κι όμως, είναι δύσκολο να πιστέψεις πως υπήρξε άνθρωπος, συγκεκριμένα ο Βέλγος εικαστικός Βιμ Ντελβόι, που έκανε το δέρμα και το σώμα ενός συνανθρώπου του έργο τέχνης (το «Tim» του 2007) και το πούλησε σ’ ένα συλλέκτη.

Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και επί της οθόνης με τον Τζέφρι Γκόντφροϊ, αντισυμβατικό καλλιτέχνη ο οποίος προτείνει στον Σύριο πρόσφυγα Σαμ Αλί μια αλλόκοτη συμφωνία. Να του πουλήσει την πλάτη του για το ένα τρίτο της αξίας της ως ζωντανό πίνακα (λογικά πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια). Εκείνος θα χαράξει πάνω της ένα τατουάζ με τη βίζα εισόδου στις χώρες της συνθήκης Σέγκεν, ενώ ο Αλί θα είναι υποχρεωμένος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να την επιδεικνύει σε μια σειρά από εκθέσεις και πλειστηριασμούς. Ο κόσμος των εικαστικών αναστατώνεται, συλλέκτες ενθουσιάζονται και οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεσηκώνονται.

Ο Άνθρωπος που Πούλησε το Δέρμα του - εικόνα 1

Τα ζητήματα τα οποία εγείρονται είναι φλέγοντα όσο και προφανή· αφορούν τη μετανάστευση και την ταξική εκμετάλλευσή της, την ανθρωπιστική και πολιτική διάσταση της τέχνης, τις ηθικές δεσμεύσεις του καλλιτέχνη και την εμπορευματοποίηση κάθε ιδανικού, ιδέας και πρόθεσης. Η Μπεν Χάνια τα φέρνει σε πρώτο πλάνο και τα συμπλέκει με μια κοινότοπη, φτηνά μελοδραματική ερωτική ιστορία (ο Αλί τα κάνει όλα για να βρίσκεται κοντά στην αγαπημένη του, η οποία παντρεύτηκε «με το ζόρι» έναν πλούσιο), η οποία συμπαρασύρει στη συναισθηματική, χολιγουντιανής κοπής αφέλειά της όλες τις ενδιαφέρουσες θεματικές.

Από τον συριακό εμφύλιο ως τον πλήρη καλλιτεχνικό αμοραλισμό, με τις καλές προθέσεις να αποδεικνύονται τελικά ισχυρότερο όπλο από κάθε πολιτικοοικοικονομική εξουσία. Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει περισσότερο, χαρίζοντάς της μια οσκαρική υποψηφιότητα διεθνούς ταινίας.

Τυνησία, Γαλλία. 2020. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Άνθρωπος που Πούλησε το Δέρμα του

L' Homme Qui a Vendu Sa Peau / The Man Who Sold His Skin
2
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 104 '
  • Κάουτερ Μπεν Χάνια

Ένας Σύριος πρόσφυγας αποφασίζει να πουλήσει το σώμα του σ’ έναν αντισυμβατικό καλλιτέχνη, ο οποίος θα το χρησιμοποιήσει ως ζωντανό έκθεμα. Ο κόσμος των εικαστικών αναστατώνεται, συλλέκτες ενθουσιάζονται και οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεσηκώνονται.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".