Ο Κόσμος του Απού

4,5

Η «τριλογία του Απού» ολοκληρώνεται με ένα συγκινητικό μελόδραμα, υπόδειγμα ρεαλιστικής απλότητας, συναισθηματικού πλούτου και κινηματογραφικής ευαισθησίας.

Ο Κόσμος του Απού

Γυρίζοντας διαδοχικά το «Τραγούδι του Δρόμου» (1955) και τον «Ανίκητο» (1956), τις δύο πρώτες ταινίες του, ο Σατγιαζίτ Ράι θα ολοκληρώσει την «τριλογία του Απού» το 1959, ως ώριμος πλέον δημιουργός. Με έντονες επιρροές από το νεορεαλισμό αρχικά, θα υιοθετήσει στην πορεία ένα πιο περίτεχνο αφηγηματικό στιλ, το οποίο θα φτάσει στον «Κόσμο του Απού» να αναμετρηθεί με το μελόδραμα· ο ήρωάς μας, έχοντας αποφοιτήσει πια από το πανεπιστήμιο, ψάχνει δουλειά στην Καλκούτα ονειρευόμενος το μέλλον του ως συγγραφέας. Όταν, όμως, προσκληθεί σ’ ένα γάμο από τον οποίο θα φύγει… παντρεμένος, η ζωή του θα αλλάξει απρόοπτα για πάντα.

Από τη ζωή δίπλα στη φύση κι από εκεί στην αστική κοινωνικοποίηση, ο Απού γίνεται τώρα άντρας και πρέπει να πάρει μια σειρά από αποφάσεις οι οποίες θα διαμορφώσουν και θα δοκιμάσουν τις αξίες του. Ο Ράι ακολουθεί τη συγκινητική πορεία ως την επώδυνη, «πλήρη» ενηλικίωσή του με ρεαλιστική απλότητα, συναισθηματικό πλούτο και σκηνοθετική ευαισθησία, ολοκληρώνοντας συγκινητικά ένα από τα κορυφαία κινηματογραφικά ποιήματα του 20ού αιώνα.

Α/Μ. Ινδία. 1959. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κόσμος του Απού

Apur Sansar
4,5
  • Δραματική
  • 1959
  • Διάρκεια: 105 '
  • Σατγιαζίτ Ράι

Έχοντας αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο, ο Απού ψάχνει δουλειά στην Καλκούτα ονειρευόμενος το μέλλον του ως συγγραφέας. Όταν, όμως, προσκληθεί σ’ ένα γάμο από τον οποίο θα φύγει… παντρεμένος, η ζωή του θα αλλάξει απρόοπτα για πάντα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.