Οι Άγνωστοι Αθηναίοι

2,5

Ακτινογραφία της πρωτεύουσας από μια εντελώς πρωτότυπη οπτική γωνία, η οποία αποκαλύπτει ποικίλες όψεις της σύγχρονης αστικής πραγματικότητας. Κάποιες αναδεικνύονται με τρυφερότητα κι άλλες απλώς θίγονται επιδερμικά.

Οι Άγνωστοι Αθηναίοι

Γιατί σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν κυκλοφορούν αδέσποτα ζώα, σκυλιά κατά κύριο λόγο, ενώ στο κέντρο της Αθήνας συμβαίνει εντελώς το αντίθετο; Η βραβευμένη σκηνοθέτις των «Δονούσα», «Χαμένες Νύχτες» και «Eduart» Αγγελική Αντωνίου, η οποία ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Βερολίνου, κινηματογράφησε επί έξι σχεδόν χρόνια αυτούς τους τετράποδους κατοίκους της αθηναϊκής πρωτεύουσας αναζητώντας μια απάντηση. Βρήκε κάτι περισσότερο, το οποίο είχε να κάνει με τη διαρκώς μεταλλασσόμενη καθημερινότητα της μεγαλούπολης και τη σχέση των ελεύθερων όσο και απροστάτευτων ζώων με τους ανθρώπους. Ανθρώπους οι οποίοι τα προσπερνούν αδιάφοροι και ανθρώπους οι οποίοι τα φροντίζουν με θαυμαστή αφοσίωση.

Έτσι, μαθαίνουμε για τον «φυλακισμένο» Άρη, τους μπαρόβιους Κωνσταντίνο και Ορφέα, τον «πεντάστερο» Γλύκα, αλλά και τους προστάτες τους, όπως ο θυμόσοφος Σπύρος και ο ακούραστος Αχιλλέας. Χωρίς επεξηγηματικό λόγο off, οι τραβηγμένες από το ύψος των περιπλανώμενων σκύλων εικόνες αποτυπώνουν ρεαλιστικά και διακριτικά ποικίλες όψεις της σύγχρονης αστικής ζωής. Τα λόγια που απευθύνονται στην κάμερα συμπληρώνουν αυτό το ανθρωπογεωγραφικό παζλ, το οποίο από το 2014 έως σήμερα έχει αλλάξει όψη. Έχει αλλάξει και τις συμπεριφορές των θαμώνων αλλά και των επισκεπτών του κέντρου της Αθήνας, κάτι το οποίο αυτό το αφοπλιστικής απλότητας ντοκιμαντέρ θίγει χαμηλόφωνα, κρατώντας πάντα σε πρώτο πλάνο τους τετράποδους πλάνητες επί και πέριξ της πλατείας Συντάγματος.

Οι Άγνωστοι Αθηναίοι - εικόνα 1

Η ρουτίνα τους επαναλαμβάνεται κουραστικά κάποιες φορές, αλλά μέσα απ’ αυτήν ακτινογραφείται μια απόλυτα οικεία μας πραγματικότητα από μια εντελώς πρωτότυπη οπτική γωνία. Πτυχές της αναδεικνύονται με τρυφερότητα και μας συγκινούν (η έλλειψη επικοινωνίας, η καθημερινότητα της οικονομικής κρίσης), ενώ άλλες απλώς θίγονται επιδερμικά (η υπό διαπραγμάτευση έννοια της ελευθερίας, η μη ασφαλής πλευρά της συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων).

Ελλάδα. 2020. Διάρκεια: 76΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Άγνωστοι Αθηναίοι

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2020
  • Διάρκεια: 76 '
  • Αγγελική Αντωνίου

Η ζωή των αδέσποτων σκύλων στο κέντρο Αθήνας και η σχέση τους με τους ανθρώπους και το χώρο γύρω τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.