Το Τραγούδι του Δρόμου

5

Τα διδάγματα του νεορεαλισμού ταξιδεύουν ως τη νοτιοανατολική Ασία σε ένα αριστούργημα ποιητικών εικόνων, ανθρώπινων συναισθημάτων και συγκινητικών μαθημάτων ζωής.

Το Τραγούδι του Δρόμου

Ο Σατγιαζίτ Ράι (1921-1992) παραμένει ο κορυφαίος κινηματογραφικός δημιουργός που ανέδειξε η βαριά σινε-βιομηχανία της Ινδίας και ο άνθρωπος που έκανε γνωστό το σινεμά της σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτητοποιώντας τις εικόνες του από τις μελοδραματικές συμβάσεις του Bollywood. Εικόνες απόλυτα ρεαλιστικές και ταυτόχρονα βαθιά ποιητικές, οι οποίες εντυπωσιάζουν ήδη από το «Τραγούδι του Δρόμου», την πρώτη ταινία του, της οποίας τα γυρίσματα κράτησαν σχεδόν τρία χρόνια.

Παίρνοντας έμπνευση από ένα ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Μπιμπουτιμπουσάν Μπαντιοπαντιάι και υπό τους ήχους του σιτάρ του Ραβί Σανκάρ, ο Ράι μας μεταφέρει στις αρχές του αιώνα και σε ένα χωριό όπου ζει ο μικρός Άπου, γιος ενός πάμφτωχου αγρότη. Εκείνος θα αναγκαστεί να πουλήσει τα χωράφια του και να ξενιτευτεί, με τη σύζυγό του να αγωνίζεται σκληρά για να μεγαλώσει τα παιδιά της, καθώς οι χαρές εναλλάσσονται με τις στεναχώριες και τις συμφορές σε ένα αριστούργημα κινηματογραφικής ευαισθησίας, ανθρώπινων συναισθημάτων και συγκινητικών μαθημάτων ζωής. Και σε ένα αξέχαστο ταξίδι ενηλικίωσης που θα συνεχιστεί σε δύο ακόμα ταινίες, οι οποίες ολοκληρώνουν τη θρυλική «τριλογία του Άπου».

Α/Μ. Ινδία. 1955. Διάρκεια: 125΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Τραγούδι του Δρόμου

Pather Panchali
5
  • Δραματική
  • 1955
  • Διάρκεια: 125 '
  • Σατγιαζίτ Ράι

Η ζωή του μικρού Άπου, γιου ενός φτωχού αγρότη, σε ένα χωριό των Ινδιών στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Βραβευμένη Τζέσι Μπάκλεϊ και αγαπημένος Πολ Μέσκαλ, ένα θρίλερ με τον Κρις Πρατ και την Ρεμπέκα Φέργκιουσον και όλες οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
19/01/2026

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 22/01

Ένα βραβευμένο δράμα από την Κλόι Ζάο, ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με τον Κρις Πρατ και όλα όσα έρχονται στις μαρκίζες των σινεμά αυτή την εβδομάδα.

Το "α" βρίσκεται στα 38α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Βερολίνο

Στην τελετή, που λαμβάνει χώρα σήμερα, θα βραβευτούν οι πιο σημαντικές ευρωπαϊκές παραγωγές της περσινής χρονιάς.

Ταινίες των 80s και 90s που βλέπουμε στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα

Ντέιβιντ Λιντς, Γκλεν Κλόουζ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι και άλλοι stars σε επιλογές από τις αγαπημένες μας δεκαετίες βλέπουμε στους κινηματογράφους από 15-22/1.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά το ΠΣΚ

Τζος Σάφντι, Ράντου Ζούντε και όλες οι καινούριες κυκλοφορίες που παίζουν στις αίθουσες από Πέμπτη 15/1.

Η "Uchronia" του Φιλ Ιερόπουλου κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Berlinale

Πρόκειται για τη μόνη ελληνική ταινία που συμμετέχει φέτος στον θεσμό, ενώ αντλεί την έμπνευση από το βιβλίο του Αρθούρου Ρεμπώ "Μια εποχή στην κόλαση".

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-21/01)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.