Γυμνοί στον Ήλιο

3,5

Ο Ρενέ Κλεμάν μένει πιστός στους σαρκαστικούς τόνους της Πατρίσια Χάισμιθ σε μια εξαιρετική, κομψή και κυνική μεταφορά του μυθιστορήματός της «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ».

Γυμνοί στον Ήλιο

Ο Τομ Ρίπλεϊ, ο γοητευτικότερος ίσως κακός της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας, έχει ευτυχήσει στις περισσότερες κινηματογραφικές του ενσαρκώσεις. Πρώτη και καλύτερη, πριν τον Ντένις Χόπερ («Ένας Αμερικανός Φίλος») και τον Ματ Ντέιμον («Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ»), αυτή του Αλέν Ντελόν. Βασισμένος στο πρώτο από τα πέντε μυθιστορήματα της Πατρίσια Χάισμιθ με ήρωα τον Ρίπλεϊ, ο Γάλλος γόης ερμηνεύει με πρωτόγονο, ανεξέλεγκτο πάθος και ασυγκράτητο ερωτισμό τον φτωχό, αμοραλιστή νεαρό ο οποίος αναλαμβάνει να φέρει πίσω στις ΗΠΑ από την Ιταλία έναν πλούσιο πλεϊμπόι κατ’ εντολή του πατέρα του. Έτσι, πλευρίζει τον Φίλιπ και στην πορεία αλλάζει το σχέδιό του, προσπαθώντας ν’ αποκτήσει τα λεφτά και το κορίτσι του.

Σαγηνευτικός, ύπουλος, διφορούμενος και ματαιόδοξος, ο χαρακτήρας της Χάισμιθ διαθέτει εξαιρετικά πολύπλοκες διαστάσεις, δοκιμάζοντας κατά μέτωπο τα ηθικά και κοινωνικά όρια της εποχής. Σε αντίθεση με τον εσωστρεφή Ρίπλεϊ του Ντέιμον, ο Ντελόν τον ζωντανεύει επιθετικά, ως έναν γεμάτο σεξουαλική ενέργεια (εμφανέστατες οι ομοφυλοφιλικές αναφορές) τυχοδιώκτη ο οποίος, όπως ο ήλιος και η θάλασσα που τον περιβάλλουν, κινείται παρορμητικά αλλά και μεθοδικά, θαρρείς πέρα από το καλό και το κακό.

Γυμνοί στον Ήλιο - εικόνα 1

Ο Ρενέ Κλεμάν («Απαγορευμένα Παιχνίδια»), προσδίδοντας κοσμοπολίτικη αύρα στο ντελικάτο σκηνοθετικό άγγιγμά του, μένει πιστός στους σαρκαστικούς τόνους της συγγραφέως, ενώ ο Νίνο Ρότα υπογράφει ένα παιγνιωδώς υποβλητικό σάουντρακ. Κρίμα, όμως, που αυτή η τολμηρή προσέγγιση στη σκοτεινή πλευρά της ταξικής αντιζηλίας αμβλύνεται με ένα δραματουργικά δικαιολογημένο μεν, αλλά ηθικοπλαστικό φινάλε, διαφορετικό από εκείνο του βιβλίου – αυτό ήταν και το μόνο που ενόχλησε τη συγγραφέα σ’ αυτή την, κατά την ίδια, «έξυπνη και πανέμορφη οπτικά» κινηματογραφική μεταφορά.

Γαλλία. 1960. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Γυμνοί στον Ήλιο

Plein Soleil
3,5
  • Θρίλερ
  • 1960
  • Διάρκεια: 112 '
  • Ρενέ Κλεμάν

Ένας φτωχός νέος αναλαμβάνει να φέρει πίσω στις ΗΠΑ από την Ιταλία έναν πλούσιο πλεϊμπόι κατ’ εντολή του πατέρα του. Στην πορεία, όμως, αλλάζει το σχέδιό του, προσπαθώντας ν’ αποκτήσει τα λεφτά και το κορίτσι του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.