Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας

4,5

Ξενόγλωσσο Όσκαρ για μια ευφυέστατη, επώδυνα σαρκαστική μα τόσο διασκεδαστική σουρεαλιστική φάρσα-ακτινογραφία της απάθειας, της σοβαροφάνειας και της τυπολατρίας ενός ολόκληρου τρόπου ζωής.

Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας

Σε μια εποχή κατά την οποία η γαστριμαργία έχει αναχθεί στο απόλυτο trend κοινωνικής επιβεβαίωσης και οι εκπομπές μαγειρικής σ’ ένα τηλεοπτικό τζακ ποτ διαρκείας, η τέχνη με την οποία ο Μπουνιουέλ βασανίζει μια ομάδα ευκατάστατων αστών που προσπαθεί να γευματίσει, αλλά διαρκώς διακόπτεται από διάφορα αλλόκοτα γεγονότα, είναι διπλά απολαυστική. Το παράλογο εισβάλλει στη ρουτίνα της καθημερινότητας με αφοπλιστική απλότητα που αιφνιδιάζει, μεταφέροντας πρωταγωνιστές και θεατές σ’ έναν οικείο μα απειλητικό, αναγνωρίσιμο αλλά ανεξέλεγκτο θαυμαστό καινούργιο(;) κόσμο.

Κοινωνικοί ρόλοι, πολιτικά ταμπού, θεσμικές αξίες… Τίποτα δεν μένει όρθιο μπροστά στον σαρκαστικό οίστρο του ιδιοφυούς Ισπανού, ο οποίος ακτινογραφεί με τον τόσο ανάλαφρο και τόσο πικρό τρόπο του την απάθεια, τη σοβαροφάνεια και την τυπολατρία ενός ολόκληρου τρόπου ζωής. Ενός modus vivendi με περίσσευμα στιλ και έλλειμμα απόλαυσης, παγιδευμένου σε έναν αδιέξοδο ορθολογισμό. Απέναντί του, η δύναμη της φαντασίας αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ακαταμάχητα απελευθερωτική, όπως και η ίδια η σουρεαλιστική αυτή φάρσα, η οποία χάρισε στον 72χρονο τότε δημιουργό της το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Γαλλία, Ισπανία. 1972. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας

Le Charme Discret De La Bourgeoisie
4,5
  • Σινεφίλ
  • 1972
  • Διάρκεια: 102 '
  • Λουίς Μπουνιουέλ

Μια ομάδα ευκατάστατων αστών προσπαθεί να γευματίσει, αλλά διαρκώς διακόπτεται από μια σειρά αλλόκοτων, σουρεαλιστικών γεγονότων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
01/05/2024

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.

Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Εμπρός: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο"

Ένα ντοκιμαντέρ της Άλκηστις Καφετζή για την αυτοδιαχείριση, τη πολυφωνία και την αντίσταση.

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.