Παρί

3

Δραματική περιπέτεια αναζήτησης που σταδιακά, μεθοδικά κι ατμοσφαιρικά μετατρέπεται σε ποιητικό εφιάλτη, με φόντο μια υποβλητικά σκοτεινή Αθήνα.

Παρί

Πολλές ταινίες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά επιφυλάσσουν για την Αθήνα ενδιαφέροντα πρωταγωνιστικό ρόλο, αναδεικνύοντας αφανείς όψεις του διαρκώς μεταλλασσόμενου χαρακτήρα της. Η ματιά, όμως, του γεννημένου στην Τεχεράνη Σιαμάκ Ετεμάντι στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου σπούδασε σινεμά και ξεκίνησε την κινηματογραφική καριέρα του, είναι πραγματικά συναρπαστική. Κι αυτό επειδή, ως σημείο αναφοράς έχει την παρθένα οπτική μιας επισκέπτριας με εντελώς διαφορετικές πολιτισμικές σταθερές.

Η Παρί, μαζί με τον μεγαλύτερο σε ηλικία σύζυγό της, έρχονται στην Αθήνα από το Ιράν για να επισκεφτούν τον φοιτητή γιο τους. Αλλά ο Μπαμπάκ έχει εξαφανιστεί, σβήνοντας κάθε ίχνος πίσω του. Απελπισμένη, με λίγα χρήματα και ελάχιστες γνώσεις αγγλικών, η μητέρα του θα ξεκινήσει μια οδύσσεια στην αφιλόξενη πλευρά της μεγαλούπολης, αποφασισμένη, ό,τι, μα ό,τι κι αν συμβεί, να μη γυρίσει στην πατρίδα της με άδεια χέρια.

Παρί - εικόνα 1

Από τις πανεπιστημιακές αίθουσες στα φλεγόμενα Εξάρχεια κι από τα αντεξουσιαστικά πάρτι στο λιμάνι του Πειραιά, η Παρί παρασύρεται σε μια δραματική περιπέτεια αναζήτησης που σταδιακά, μεθοδικά κι ατμοσφαιρικά μετατρέπεται σε υπαρξιακό εφιάλτη, με φόντο μια υποβλητικά σκοτεινή Αθήνα. Ο Ετεμάντι την κινηματογραφεί με τα μάτια μιας ξένης. Όχι με το ρεαλισμό ενός ντοκιμαντέρ, αλλά σαν έναν απειλητικό λαβύρινθο που σε κάθε στροφή του την παγιδεύει ακόμα βαθύτερα μέσα του, ενώ την ίδια στιγμή της ανοίγει μια απρόσμενη δίοδο φυγής. Με οδηγούς το ένστικτό της, ένα ποίημα του Τζελαλεντίν Ρουμί και τη φωτιά ως οπτικό σύμβολο καταστροφής και λύτρωσης μαζί, η Παρί θα μετατρέψει τελικά την επώδυνη περιπλάνησή της σ’ ένα απελευθερωτικό εσωτερικό ταξίδι, το οποίο οδήγησε αυτό το πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο μέχρι το «Πανόραμα» του Φεστιβάλ Βερολίνου.

Ελλάδα, Γαλλία. 2020. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: HERETIC.

Περισσότερες πληροφορίες

Παρί

Pari
3
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 101 '
  • Σιαμάκ Ετεμάντι

Ένα ζευγάρι Ιρανών έρχονται στην Αθήνα για να επισκεφτούν τον γιο τους, ο οποίος σπουδάζει στο πανεπιστήμιο. Εκείνος, όμως, έχει εξαφανιστεί, σβήνοντας κάθε ίχνος του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.