Η Δίκη

4

Το λογοτεχνικό αριστούργημα του Φραντς Κάφκα διασκευάζεται σαν ένας μπαρόκ κινηματογραφικός εφιάλτης που αποτυπώνει όλη την υπαρξιακή απόγνωσή του.

Η Δίκη

Το παράλογο της ύπαρξής μας ως κομμάτι της καθημερινής ζωής. Ο Τσεχοεβραίος συγγραφέας Φραντς Κάφκα το αποτύπωσε στο χαρτί με τρόπο μοναδικό, και η «Δίκη» του δικαίως θεωρείται ένα από τα πλέον επιδραστικά μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας, ανοιχτή σε πάμπολλες, πολυδιάστατες ερμηνείες. Στην ιστορία της όλα έτσι κι αλλιώς είναι λιτά, απογυμνωμένα στην καθαρή ουσία τους: Η κοινότοπη ζωή του τραπεζικού υπαλλήλου Γιόζεφ Κ. ανατρέπεται όταν δύο άγνωστοι άντρες έρχονται σπίτι του για να τον συλλάβουν χωρίς σαφή κατηγορία και να τον οδηγήσουν στον ανακριτή, παρότι ο ίδιος δεν έχει κάνει καμία παράνομη πράξη.

Ο αδιέξοδος, καφκικός λαβύρινθος στον οποίο παγιδεύεται μετατρέπεται σε έναν μπαρόκ κινηματογραφικό εφιάλτη που αποτυπώνει όλη την υπαρξιακή απόγνωση του λογοτεχνήματος. Επιπλέον, ο Γουέλς τού προσθέτει κοινωνικοπολιτικές και ψυχαναλυτικές διαστάσεις (οι γκάνγκστερ, οι σέξι γυναικείες παρουσίες), υποβαθμίζοντας τον μεταφυσικό χαρακτήρα του, αν και η εξπρεσιονιστική σκηνοθεσία του είναι μια αφηγηματική επιλογή εντελώς αντίθετη προς το ρεαλιστικό, «ξερό» και σαφές διηγηματικό ύφος του Κάφκα.

Α/Μ. Γαλλία, Ιταλία. 1962. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Δίκη

Le Procès / The Trial
4
  • Σινεφίλ
  • 1962
  • Διάρκεια: 118 '
  • Όρσον Γουέλς

Η κοινότοπη ζωή ενός τραπεζικού υπαλλήλου ανατρέπεται όταν δύο άγνωστοι άντρες έρχονται σπίτι του για να τον συλλάβουν χωρίς σαφή κατηγορία και να τον οδηγήσουν στον ανακριτή, παρότι ο ίδιος δεν έχει κάνει καμιά παράνομη πράξη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.