Ένας Υπέροχος Γείτονας

2

Μια αληθινή ιστορία αγιοποιεί μια ιδιαίτερη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα TV persona. Τίποτα το διφορούμενο, σκοτεινό ή ριψοκίνδυνο δεν υπάρχει όμως εδώ.

Ένας Υπέροχος Γείτονας

Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής παιδικών προγραμμάτων Φρεντ Ρότζερς (1928-2003) είναι μια ιδιαίτερη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα TV persona, που επανήλθε στην επικαιρότητα μετά το επιτυχημένο (εμπορικά και καλλιτεχνικά) περσινό ντοκιμαντέρ του Μόργκαν Νέβιλ «Won’t You Be my Neighbor?». Δημιουργός του σόου «Mister Rogers’ neighborhood», το οποίο παιζόταν από το 1968 έως το 2001, ο Ρότζερς περνούσε, μέσα από απλοϊκά σκετς, κουκλοθέατρο, διδακτικά τραγουδάκια, ειλικρινείς εξομολογήσεις και συναντήσεις με καθημερινούς ανθρώπους, μια στάση ζωής χριστιανικής φιλοσοφίας (ήταν χειροτονημένος πρεσβυτεριανός ιερέας), ευγενική, πράα και διαλλακτική. Αν και απευθυνόταν κυρίως σε κοινό προσχολικής ηλικίας, έθιγε συχνά επίκαιρα, τολμηρά θέματα με αφοπλιστική ψυχραιμία και αμεσότητα, κάτι που κάνει το λόγο του να αποκτά ξεχωριστή αξία σε μια εποχή ψευδών ειδήσεων, μισαλλοδοξίας, διχασμού και διάχυτης προκατάληψης.

Ένας Υπέροχος Γείτονας - εικόνα 1

Είναι το «αγαπάτε αλλήλους» η απάντηση σε όλα αυτά; Αν και ο Λουίς Μπουνιουέλ θα διαφωνούσε κατηγορηματικά, η Μάριελ Χέλερ («Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;») είναι πεπεισμένη πως η φιλεύσπλαχνη κατανόηση μπορεί να νικήσει το σκεπτικισμό, με τον τρόπο που ο Φρεντ Ρότζερς άλλαξε ριζικά τις απόψεις του κυνικού δημοσιογράφου Τομ Τζούνοντ (στην ταινία μετονομάζεται σε Λόιντ Βόγκελ). Έτσι, η αληθινή ιστορία του, όπως την κατέγραψε ο τελευταίος στο άρθρο «Can you say... hero?», δημοσιευμένο το 1998 στο Esquire, διασκευάζεται ως ένα γλυκόπικρο δράμα χαρακτήρων - ταξίδι συνειδητοποίησης - βιογραφική αγιογραφία.

Ο Ρότζερς ήταν πολύ περισσότερα και σαφώς πιο περίπλοκα πράγματα από ένα ζωντανό εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης, τίποτα όμως το διφορούμενο, σκοτεινό ή ριψοκίνδυνο δεν υπάρχει εδώ, με τον Τομ Χανκς να κερδίζει άλλη μία οσκαρική υποψηφιότητα (την έκτη του, αλλά πρώτη για β΄ ρόλο), ενσαρκώνοντας «αθόρυβα» την αδιαπραγμάτευτη, αγνή αμερικανική καλοσύνη.

ΗΠΑ, Κίνα. 2019. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένας Υπέροχος Γείτονας

A Beautiful Day in the Neighborhood
2
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 109 '
  • Μάριελ Χέλερ

Μια σειρά εκπλήξεων περιμένουν τον κυνικό δημοσιογράφο Λόιντ Βόγκελ όταν, παρά τις έντονες αντιρρήσεις του, αναγκάζεται να κάνει ένα άρθρο για τον τηλεοπτικό παρουσιαστή παιδικών προγραμμάτων Φρεντ Ρότζερς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Τα στιγμιότυπα της έκτης μέρας

Το "α" και ο Χρήστος Μήτσης βρίσκονται στο 83ο Φεστιβάλ Βενετίας (2-12/9), το οποίο, συγκινημένο από την τελευταία ταινία του Χιροκάζου Κορεέντα, ανεβάζει διαρκώς ρυθμό. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα highlights της έκτης μέρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
08/09/2026

Ελληνικό box office: Το καλλιτεχνικό σινεμά είναι εδώ

Τα θερινά συνεχίζουν να γεμίζουν με εγγυημένες επιτυχίες ("Minions", "Οδύσσεια", "Spider-Man"), αυτό που εντυπωσιάζει, όμως, είναι οι επιδόσεις βραβευμένων φεστιβαλικών ταινιών όπως το "Φιόρδ" και η "Πατρίδα".

Πέντε σπουδαίες αφορμές για θερινό σινεμά αυτή την εβδομάδα

Μπορεί ο Αύγουστος να εφυγε αλλά τα θερινά σινεμά εξακολουθούν να αποτελούν την τέλεια ευκαιρία να απολαύσουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες ταινίες που παίζουν αυτό το διάστημα.

Η "Σπασμένη Φλέβα" είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα Όσκαρ

Η ταινία του Γιάννη Οικονομίδη με τον Βασίλη Μπισμπίκη στον ρόλο ενός χρωμένου Έλληνα σε απόγνωση επιλέχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για την κατηγορία του Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε αυτό το φθινόπωρο στους κινηματογράφους

Από μεγάλα blockbuster έως ταινίες κατευθείαν από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ, μάθετε για όσες ταινίες ανυπομονούμε να δούμε μέσα στο φθινόπωρο.

Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Τα στιγμιότυπα του Σαββατοκύριακου

Το "α" και ο Χρήστος Μήτσης βρίσκονται στο 83ο Φεστιβάλ Βενετίας (2-12/9), το οποίο χόρεψε στο ρυθμό των Oasis. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα highlights της τέταρτης και της πέμπτης μέρας.

Τι νέο θα δούμε στα θερινά σινεμά από αυτή την Πέμπτη

Ο "Κόκορας", τα "Μαγικά Φίλτρα 2" κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (10-16/09)