Στη Γη του Άγριου Μελιού

4

Δύο οσκαρικές υποψηφιότητες (ντοκιμαντέρ και διεθνούς ταινίας) για μια λιτή, διεισδυτική και ανθρώπινη ματιά στον αγώνα μιας μοναχικής γυναίκας και στο τέλος εποχής ενός ολόκληρου τρόπου ζωής.

Στη Γη του Άγριου Μελιού

Ο Ρομπέρτο Ροσελίνι έλεγε πως «στο σεξ και στο θάνατο η κάμερα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω». Ήταν ένας δημιουργός που ερευνούσε σε βάθος την ανθρώπινη συμπεριφορά, αλλά έστεκε με δέος μπροστά στα ανθρώπινα συναισθήματα, όπως ακριβώς και οι πρωτοεμφανιζόμενοι Ταμάρα Κοτέφσκα και Λιούμπομιρ Στεφάνοφ, οι οποίοι αποδεικνύονται μετρ της «αόρατης» κάμερας.

Παρακολουθούν από απόσταση αναπνοής όλα όσα εξελίσσονται στην καθημερινότητα των ηρώων, οι οποίοι αγνοούν παντελώς την παρουσία του κινηματογραφικού συνεργείου, αποσπώντας από τις αυθόρμητες αντιδράσεις τους «φέτες ζωής» γεμάτες ακατέργαστη, ωμή αλήθεια. Όταν όμως αυτή η πανταχού παρούσα κάμερα είναι έτοιμη να καταγράψει τη δραματικότερη (και συγκινητικότερη) στιγμή της ταινίας, αποτραβιέται σε ένα μακρινό, εξωτερικό πλάνο και αφήνει την πρωταγωνίστρια μόνη με τη βαθιά θλίψη της.

Στη Γη του Άγριου Μελιού - εικόνα 1

Βγαλμένη θαρρείς από ένα καλογραμμένο κοινωνικό δράμα, η Χατίτζε Μουράτοβα είναι η τελευταία μιας μακράς γενιάς μελισσοκόμων άγριου μελιού, η οποία ζει σε μια απομονωμένη ορεινή περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας με την ηλικιωμένη μητέρα της. Στωική, πεισματάρα και αναπόσπαστο κομμάτι μιας αφιλόξενης φύσης, τρυγάει το μέλι που παράγουν οι ελεύθερες μέλισσες των βουνών (μόνο το μισό, καθώς το υπόλοιπο πρέπει να μείνει ως τροφή των εντόμων) και το πουλά στα μακρινά Σκόπια.

Ταυτόχρονα φροντίζει την κατάκοιτη, μισότυφλη μητέρα της, με μόνη παρέα τη γάτα και το σκύλο της, ώσπου στο διπλανό οικόπεδο καταφθάνει ένα πρωινό το τροχόσπιτο μιας τούρκικης οικογένειας που θα αναστατώσει τον τόπο με πολύβουες μηχανές, επτά ανυπάκουα παιδιά, ένα κοπάδι αγελάδες και διάθεση για εκμετάλλευση κάθε ευκαιρίας για εύκολο πλουτισμό. Η μελισσοκομία θα αποδειχτεί γρήγορα μία από αυτές, με τις σύγχρονες μεθόδους τους να διαφέρουν εντελώς από εκείνες της Χατίτζε.

Στη Γη του Άγριου Μελιού - εικόνα 2

Το «Στη Γη του Άγριου Μελιού», με βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Σάντανς και δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ (ντοκιμαντέρ και διεθνούς ταινίας), εντυπωσιάζει με τη λιτότητα με την οποία καταγράφει διαχρονικές αλήθειες πάνω στη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την παράδοση και τις αξίες που αυτές του κληρονομούν. Η σκηνοθετική κομψότητά της είναι ολόφρεσκη, ανεπιτήδευτη, η τρυφερότητά της αφοπλιστική και ο τρόπος με τον οποίο σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας γυναίκας που αγωνίζεται να επιβιώσει σε ένα σκληρό περιβάλλον απρόσμενα συγκινητικός.

Ταυτόχρονα, χωρίς επεξηγηματική αφήγηση και παρεμβολή στα δρώμενα, η φαινομενολογική προσέγγιση των Κοτέφσκα και Στεφάνοφ παραμένει κοινωνικά προσανατολισμένη (ο ρόλος του πατέρα στον μοναχικό βίο της Χατίτζε), σχολιάζοντας με διακριτικό χιούμορ την προαιώνια σύγκρουση ανάμεσα στην αρμονική συμβίωση και την άπληστη εκμετάλλευση αλλά και το μελαγχολικό τέλος εποχής ενός ολόκληρου τρόπου ζωής.

Β. Μακεδονία. 2019. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: CINOBO.

Περισσότερες πληροφορίες

Στη Γη του Άγριου Μελιού

Honeyland
4
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2019
  • Διάρκεια: 85 '
  • Λιούμπομιρ Στεφάνοφ

Η Χατίτζε Μουράτοβα, τελευταία μιας γενιάς μελισσοκόμων άγριου μελιού, ζει σε μια απομονωμένη ορεινή περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας με την ηλικιωμένη μητέρα της. Η ήρεμη ζωή της όμως θα διαταραχτεί από την άφιξη μιας οικογένειας με θορυβώδεις μηχανές, επτά ανυπάκουα παιδιά, ένα μεγάλο κοπάδι αγελάδες και άπληστη διάθεση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το σινεμά της Μπέτσι Μπράουν και του Πίτερ Βακ έρχεται στο Τριανόν

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ξεχωριστό αφιέρωμα έρχεται να φωτίσει την προκλητική και ριζοσπαστική φιλμογραφία δύο δημιουργών που διαμόρφωσαν μια νέα γλώσσα στο σύγχρονο cult σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/07/2025

Αποστολία Κατσιαντρίδου, τι σημαίνει "We're Not Really Strangers";

Η επιμελήτρια προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης παρουσιάζει στο "α" την κεντρική θεματική του φετινού προγράμματος.

Ντέιβιντ Κόρενσουετ: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον νέο Superman

Κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του 32χρονου ηθοποιού από την Πενσιλβάνια, πριν γίνει σούπερ-διάσημος.

Ελληνικό box office: Μπραντ Πιτ εναντίον δεινοσαύρων

Απογοητευτικό ξεκίνημα για το "Jurassic World: Αναγέννηση" και εύκολη πρωτιά ξανά για το γκαζωμένο "F1: Η Ταινία", την παράσταση όμως στα ταμεία έκλεψε ένας... σαλεμένος Γάλλος ψυχίατρος.

Τι νέο θα δούμε από αυτή την Πέμπτη (10/07) στα θερινά σινεμά

Όλες οι καινούριες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 10 Ιουλίου.

"Οι Μπαλκονάτες": επιστροφή στο γυναικείο βλέμμα

Η νέα κωμωδία που γρήγορα μετατρέπεται σε θρίλερ έρχεται στους κινηματογράφους από το Cinobo.

Το καλοκαίρι επιστρέφει με το 8ο Stroggylo Open Air Film Festival

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα με όλες τις αγαπημένες, νέες και κλασικές ταινίες.