Winona

3,5

Ιδιοσυγκρασιακά ρομαντικό και ορμητικά συγκινητικό φιλμ, που υιοθετεί μια ανεπιτήδευτη ποπ μελαγχολία και από τρυφερό χάδι μετατρέπεται σε σφίξιμο της καρδιάς.

Winona

Ο κινηματογραφικός κόσμος του The Boy, κατά κόσμον Αλέξανδρου Βούλγαρη («Νήμα», «Ροζ»), είναι ένας κόσμος αυθύπαρκτος. Χωρίς ποτέ οι ταινίες του να μοιάζουν μεταξύ τους, ο 38χρονος δημιουργός έχει εφεύρει μια αταξινόμητη κινηματογραφική γλώσσα, η οποία κάθε φορά κατασκευάζει από την αρχή τον εαυτό της. Στο νοσταλγικό «Winona» η γραφή του εμπλουτίζεται ακόμη περισσότερο και οδηγεί στην πιο μεστή σκηνοθετικά κι έντονη συναισθηματικά ταινία του μέχρι σήμερα. Με τέσσερις καθηλωτικές ερμηνεύτριες σε πρώτο πλάνο και φόντο μια απομονωμένη παραλία, όπου αυτές περνούν χουζούρικα την ημέρα τους, γεννιέται μια χαμηλότονη ωδή στη χαμένη αθωότητα και την ξεγνοιασιά που θαμπώνει λίγο μετά την ενηλικίωση.

Η χαρά και η λύπη συνυπάρχουν αδιόρατα σε κάθε απαστράπτον πλάνο, με τις εικόνες να καψαλίζονται από τη ζωντάνια των ηρωίδων/φιλενάδων και την αξιοζήλευτη ανεμελιά που εκπέμπουν. Ο Βούλγαρης χρησιμοποιεί τα ασφυκτικά κάδρα, το διαρκές μεταξύ τους παιχνίδι εμποτισμένο στην αθώα φαντασία τους, για να μασκάρει τη θλίψη που μοιράζονται κι έχει ριζώσει στο υποσυνείδητό τους. Ανείπωτα συναισθήματα αποκτούν υπόσταση μέσα από τραγούδια που αιφνίδια εμφανίζονται στην αφήγηση, δίνοντας την αίσθηση ενός αυτοσχέδιου μιούζικαλ, ενώ ο τρόπος που αναπτύσσονται οι χαρακτήρες αποσυναρμολογεί ενδόμυχα τις όποιες άμυνες.

Winona - εικόνα 1

Διότι η ταινία προλαβαίνει να μη μετατραπεί σε ένα φετιχιστικά στιλιζαρισμένο τρικ, εγκλωβισμένο στις ποπ (αυτο)αναφορές του, όταν φανερώνεται ο λόγος που ένωσε τις φίλες στη συγκεκριμένη ακτή, αφήνοντας έτσι απροστάτευτο τον θεατή στην ορμή της συγκινητικής αποκάλυψης. Είναι η στιγμή που το «Winona» αλλάζει από τρυφερό χάδι σε σφίξιμο της καρδιάς, ολοκληρώνοντας το σχόλιό του πάνω στην έννοια της αναπόφευκτης ωρίμανσης, στη γλύκα της συντροφικότητας και την εθιστική θαλπωρή της οικειότητας.

Ελλάδα. 2019. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Winona

3,5
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 87 '
  • Αλέξανδρος Βούλγαρης

Μια παρέα κοριτσιών περνά μια μέρα στην παραλία, ενώ δύο μυστηρίωδεις άνθρωποι τις παρακολουθούν από απόσταση σε ένα αμάξι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.