Cats

1

Ένα εκτροχιασμένο κινηματογραφικό τρικ και ταυτόχρονα μια εξωπραγματική εμπειρία χωρίς προηγούμενο, ένα μιούζικαλ στο οποίο απουσιάζει καθετί φαντασμαγορικό κι επικρατεί πανδαιμόνιο.

Cats

Εχουν γραφτεί πολλά για τον αντίκτυπο του μιούζικαλ που έγραψε ο άνθρωπος-θρύλος του θεάτρου Άντριου Λόιντ Γουέμπερ, βασισμένος σε ποιήματα του Τ.Σ. Έλιοτ. Ένα όμως είναι αδιαμφισβήτητο· δεν υπάρχει τίποτα όμοιό του. Με έναν ειρωνικό τρόπο ισχύει ακριβώς το ίδιο για την ταινία του οσκαρικού και γνώστη του είδους Τομ Χούπερ («Ο Λόγος του Βασιλιά», «Οι Άθλιοι»), καθώς το κινηματογραφικό «Cats» είναι ταυτόχρονα ένα αποτυχημένο πείραμα και κάτι ολότελα καινούργιο.

Η ταινία ακολουθεί την υπόθεση του πρωτοτύπου, εκτυλίσσεται δηλαδή τη νύχτα που η φυλή των γατών Jellicles ετοιμάζεται για τον ετήσιο χορό στον οποίο θα ανακοινωθεί ποια θα κερδίσει την ευκαιρία για μια νέα ζωή. Μια βασική διαφορά από την παράσταση είναι η διεύρυνση του ρόλου της Βικτόρια, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα ξεναγού στον κόσμο των γατών, παραμένει ωστόσο απαθής μέχρι το τέλος.

Cats - εικόνα 1

Αυτό βέβαια είναι το μικρότερο από τα προβλήματα του «Cats», με βασικότερο όλων τα αντιαισθητικά ειδικά εφέ. Οι γατόμορφοι ηθοποιοί αποκτούν μια τόσο αλλόκοτη όψη, που δεν τη συνηθίζεις ποτέ, ενώ η συνολική εικόνα της ταινίας είναι οδυνηρή για τα μάτια. Ο Χούπερ κάνει το λάθος να ποντάρει στην πιστή αναπαράσταση του θεατρικού, αδυνατεί όμως να αναδείξει τα διαπεραστικά συναισθήματα του έργου του Γουέμπερ. Αντ’ αυτού στήνει άτεχνα μια φρενήρη συρραφή τραγουδιών και ανυπόφορων χορευτικών, όπου επικρατεί πανδαιμόνιο, χωρίς κάποιο ουσιαστικό διακύβευμα. Παρά τη μεγαλόπνοη διάθεσή του, το «Cats» αποδεικνύεται ένα εκτροχιασμένο κινηματογραφικό τρικ, αλλά δεν παύει να αποτελεί, άθελά του, μια εξωπραγματική εμπειρία χωρίς προηγούμενο.

Αγγλία, ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: TULIP ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Cats

1
  • Μιούζικαλ
  • 2019
  • Διάρκεια: 110 '
  • Τομ Χούπερ

Η φυλή των γατών Jellicles καλωσορίζει ένα νέο μέλος στην παρέα της, καθώς ετοιμάζεται για τον ετήσιο χορό στον οποίο ανακοινώνεται η γάτα που θα έχει την ευκαιρία για μια νέα ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μεγάλοι κινηματογραφικοί έρωτες που βλέπουμε στους κινηματογράφους

Εμπνευσμένοι από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου,συγκεντρώσαμε τις πιο δυνατές ιστορίες αγάπης που προβάλλονται αυτή την εβδομάδα στα σινεμά της Αθήνας. Ταινίες που αξίζει να απολαύσετε αγκαλιά με το ταίρι σας μπροστά στη μεγάλη οθόνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/02/2026

Ταινίες, φτιαγμένες για singles, για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Ελεύθεροι αυτού του κόσμου ενωθείτε! Τι καλύτερο από μια μεγάλη πίτσα και μια κινηματογραφική βραδιά με ταινίες, φτιαγμένες για solo καταστάσεις;

Ο Σάιμον Πεγκ και η αθόρυβη πορεία του στην κορυφή του coolness

Ένας από τους πιο επιδραστικούς Βρετανούς του Χόλιγουντ αποτελεί μία κατηγορία μόνος του. Ανατρέχουμε στην πορεία του, με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια.

"Παρασκευή και 13": Οι cult ταινίες τρόμου στη σωστή σειρά

Άσε την χρονολογική σειρά και κάνε back to back για να γιορτάσεις την ημέρα, με μαραθώνιο στο σπίτι με εναλλακτική σειρά, από την καλύτερη ταινία προς την χειρότερη.

Μετά τον "Καποδίστρια", (φαίνεται ότι) έρχεται ο "Κολοκοτρώνης" δια χειρός Γιάννη Σμαραγδή

Το budget της νέας παραγωγής αναμένεται να φτάσει τα 5 εκατ. ευρώ. Ποιος ήταν ο "Γέρος του Μοριά", που εμπνέει τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο στο επόμενο έργο του.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στους κινηματογράφους

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 12 Φεβρουαρίου.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (12-18/02)

Όλες οι κορυφαίες ταινίες που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.