Το Εγχειρίδιο του Κακού

2

Ενδιαφέρον εγχείρημα με εντελώς άνισο αποτέλεσμα, καθώς δεν υπάρχει ενότητα ύφους, αλλά ούτε και πραγματικά πρωτότυπες σεναριακές ιδέες. Από τις καλύτερες ιστορίες αυτή του Γιάννη Βεσλεμέ, όπως και η βωβή του Πίτερ Στρίκλαντ.

Το Εγχειρίδιο του Κακού

Πώς μπορούν οι λαϊκές δοξασίες που σχετίζονται με το παραφυσικό να εμπνεύσουν νέους κινηματογραφιστές; Να μια ενδιαφέρουσα ιδέα που χρηματοδοτήθηκε μέσω crowd funding και συνάθροισε εννιά φερέλπιδες σκηνοθέτες σε μια σπονδυλωτή ταινία τρόμου αποτελούμενη από οκτώ ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο. Έτσι, ανίεροι έρωτες, δαιμονισμένοι, πανάρχαιες κατάρες, στοιχειά, παλάτια με αποτρόπαια μυστικά, πλανεύτρες μάγισσες και παιδιά-τέρατα αναλαμβάνουν να διαταράξουν την καθημερινότητα και τον ύπνο μιας κοινωνίας που μάταια μάχεται ενάντια στα σκοτεινά και απωθημένα πάθη της. Διότι και οι οκτώ συγκεκριμένες μικρού μήκους, βασισμένες περισσότερο η λιγότερο σε παραμύθια, αντανακλούν την ανθρώπινη αδυναμία να καθυποταχτούν απειλητικά ένστικτά κι επιθυμίες, τα οποία εδώ θριαμβεύουν με κυνικό, συχνά και απελευθερωτικό τρόπο.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον συνήθη μοτίβα των ταινιών τρόμου που εμπνέονται από το φολκλόρ και το οποίο υπηρετεί πιστά αυτό το «Εγχειρίδιο…», ξεφυλλίζοντας σελίδες του που μας μεταφέρουν στην Κεντρική Ευρώπη (Αυστρία, Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία), στα Βαλκάνια (Ελλάδα, Τουρκία), στην Ασία (Ινδία) και στις ΗΠΑ. Το κινηματογραφικό ύφος τους είναι φυσικά διαφορετικό, άλλοτε κοντά σε κλειστοφοβικό θρίλερ, άλλοτε σε διήγημα του Λάβκραφτ και άλλοτε σε γοτθικό τρόμο.

Το Εγχειρίδιο του Κακού - εικόνα 1

Αναπόφευκτα το αποτέλεσμα είναι εντελώς άνισο, καθώς δεν υπάρχει διηγηματική ενότητα, ούτε και πραγματικά πρωτότυπες σεναριακές ιδέες. Από τις καλύτερες ιστορίες, πάντως, είναι αυτή του Γιάννη Βεσλεμέ («Νορβηγία»), με καλικάντζαρους που ανεβαίνουν από τον κάτω κόσμο σε ένα ελληνικό νησί, όπως και η βωβή, στιλιζαρισμένη αλληγορία του Πίτερ Στρίκλαντ («Η Εκδίκηση της Καταλίν Βάργκα») για τους δίδυμους παπουτσήδες που ερωτεύονται μια πριγκίπισσα.

Νέα Ζηλανδία. 2018. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Εγχειρίδιο του Κακού

The Field Guide to Evil
2
  • Τρόμου
  • 2018
  • Διάρκεια: 117 '
  • Γιάννης Βεσλεμές

Οκτώ ιστορίες τρόμου βασισμένες σε λαϊκούς θρύλους απ’ όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.