Το Εγχειρίδιο του Κακού

2

Ενδιαφέρον εγχείρημα με εντελώς άνισο αποτέλεσμα, καθώς δεν υπάρχει ενότητα ύφους, αλλά ούτε και πραγματικά πρωτότυπες σεναριακές ιδέες. Από τις καλύτερες ιστορίες αυτή του Γιάννη Βεσλεμέ, όπως και η βωβή του Πίτερ Στρίκλαντ.

Το Εγχειρίδιο του Κακού

Πώς μπορούν οι λαϊκές δοξασίες που σχετίζονται με το παραφυσικό να εμπνεύσουν νέους κινηματογραφιστές; Να μια ενδιαφέρουσα ιδέα που χρηματοδοτήθηκε μέσω crowd funding και συνάθροισε εννιά φερέλπιδες σκηνοθέτες σε μια σπονδυλωτή ταινία τρόμου αποτελούμενη από οκτώ ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο. Έτσι, ανίεροι έρωτες, δαιμονισμένοι, πανάρχαιες κατάρες, στοιχειά, παλάτια με αποτρόπαια μυστικά, πλανεύτρες μάγισσες και παιδιά-τέρατα αναλαμβάνουν να διαταράξουν την καθημερινότητα και τον ύπνο μιας κοινωνίας που μάταια μάχεται ενάντια στα σκοτεινά και απωθημένα πάθη της. Διότι και οι οκτώ συγκεκριμένες μικρού μήκους, βασισμένες περισσότερο η λιγότερο σε παραμύθια, αντανακλούν την ανθρώπινη αδυναμία να καθυποταχτούν απειλητικά ένστικτά κι επιθυμίες, τα οποία εδώ θριαμβεύουν με κυνικό, συχνά και απελευθερωτικό τρόπο.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον συνήθη μοτίβα των ταινιών τρόμου που εμπνέονται από το φολκλόρ και το οποίο υπηρετεί πιστά αυτό το «Εγχειρίδιο…», ξεφυλλίζοντας σελίδες του που μας μεταφέρουν στην Κεντρική Ευρώπη (Αυστρία, Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία), στα Βαλκάνια (Ελλάδα, Τουρκία), στην Ασία (Ινδία) και στις ΗΠΑ. Το κινηματογραφικό ύφος τους είναι φυσικά διαφορετικό, άλλοτε κοντά σε κλειστοφοβικό θρίλερ, άλλοτε σε διήγημα του Λάβκραφτ και άλλοτε σε γοτθικό τρόμο.

Το Εγχειρίδιο του Κακού - εικόνα 1

Αναπόφευκτα το αποτέλεσμα είναι εντελώς άνισο, καθώς δεν υπάρχει διηγηματική ενότητα, ούτε και πραγματικά πρωτότυπες σεναριακές ιδέες. Από τις καλύτερες ιστορίες, πάντως, είναι αυτή του Γιάννη Βεσλεμέ («Νορβηγία»), με καλικάντζαρους που ανεβαίνουν από τον κάτω κόσμο σε ένα ελληνικό νησί, όπως και η βωβή, στιλιζαρισμένη αλληγορία του Πίτερ Στρίκλαντ («Η Εκδίκηση της Καταλίν Βάργκα») για τους δίδυμους παπουτσήδες που ερωτεύονται μια πριγκίπισσα.

Νέα Ζηλανδία. 2018. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Εγχειρίδιο του Κακού

The Field Guide to Evil
2
  • Τρόμου
  • 2018
  • Διάρκεια: 117 '
  • Γιάννης Βεσλεμές

Οκτώ ιστορίες τρόμου βασισμένες σε λαϊκούς θρύλους απ’ όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Το κοινό αναζήτησε λίγο...τρόμο (αλλά και τον Χρυσό Φοίνικα)

Νέες ταινίες κατακτούν το Top 10, με το "Insidious: Έξω από το Απώτερο" και το "Φιόρδ" να ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ
25/08/2026

Ένα ραντεβού στην Αγία Παρασκευή για ιαπωνικό κινηματογράφο με ελεύθερη είσοδο

Μια ταινία που συνδυάζει το μοντέρνο με την παράδοση και παρασύρει τον θεατή σε μία κινηματογραφική εμπειρία φιλοξενείται στην πόλη.

"Σεξ και Αίμα στο Καμπ Μίασμα": Σάρκα, υγρά και ζελεδάκια που κατέκτησαν τις Κάννες

Μια ιστορία για την επιθυμία, τη ντροπή και την αδυναμία να παραδοθείς στο ίδιο σου το φαντασιακό. Το "Σεξ και Αίμα στο Καμπ Μίασμα" έρχεται στους κινηματογράφους την Πέμπτη, 27 Αυγούστου από τη Weird Wave.

Τι νέο θα δούμε στα θερινά σινεμά από αυτή την Πέμπτη

Αν Χάθαγουεϊ, νέος Ρίντλεϊ Σκοτ, το "Στάσου Πλάι Μου" κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (27/08-02/09)

Οι νέες ταινίες που θα δούμε στα σινεμά από την Πέμπτη 27/08

Αν Χάθαγουεϊ, νέος Ρίντλεϊ Σκοτ, το "Στάσου Πλάι Μου" κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (27/08-02/09)

8 λόγοι που ο Τζέισον Στέιθαμ είναι ο απόλυτος action star

Με αφορμή την κυκλοφορία της "Ανταρσίας", θυμόμαστε 8 ταινίες του Τζέισον Στέιθαμ που μας έκοψαν την ανάσα.

Θρίλερ που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όσα θρίλερ αξίζει να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.