Το Χρυσό Γάντι

2,5

Τολμηρή βιογραφία-κοινωνική μελέτη πάνω στη βία, επιχειρεί εσκεμμένα να προκαλέσει τον αποτροπιασμό. Σκληρού ρεαλισμού, φλερτάρει με την πορνογραφία της ασχήμιας και δεν ολοκληρώνει πειστικά όλα όσα αμφιλεγόμενα θέλει να υπερασπιστεί.

Το Χρυσό Γάντι

Το «Χρυσό Γάντι» είναι μια άσχημη ταινία, ακριβώς όπως την ήθελε ο Φατίχ Ακίν. Δημιουργός που δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τα πιο καυτά και πολιτικώς μη ορθά θέματα, επιστρέφει μετά το «Μαζί Ποτέ» στη γεμάτη απωθημένες εντάσεις γερμανική κανονικότητα με μια προκλητική βιογραφία. Αυτήν του διαβόητου serial killer της δεκαετίας του ’70 Φριτς Χόνκα, μέσω της οποίας επιχειρεί ένα καυστικό σχόλιο για το μεταπολεμικό θαύμα που στήθηκε πάνω στα ερείπια του Γ΄ Ράιχ και το βαθύ εθνικό τραύμα που έπρεπε να επουλωθεί πάση θυσία.

Ο Ακίν έχει μιλήσει επανειλημμένα για την αόρατη βία που ελλοχεύει στη βορειοευρωπαϊκή καθημερινότητα και τώρα αποφάσισε να δείξει σε όλη της τη «μεγαλοπρέπεια». Γι’ αυτό και η σκηνοθετική προσέγγιση της ιστορίας του Χόνκα είναι εκείνη ενός ακατέργαστου ρεαλισμού που δεν εξωραΐζει ούτε την ελάχιστη λεπτομέρεια, γεμίζοντας τα υποδειγματικά γεωμετρικά κάδρα του φιλμ με αποτρόπαιες εικόνες, οι οποίες θαρρείς πως αναδύουν αβάσταχτα απωθητικές… μυρωδιές. Η ασχήμια είναι κυρίαρχη, η βία –πάντα απέναντι σε γυναίκες– απροκάλυπτη, γυμνή, και η σήψη πανταχού παρούσα (σκηνογραφία και φωτισμοί κινούνται στις αποχρώσεις της ώχρας, του κίτρινου και του καφέ). Η μίζερη καθημερινότητα του ήρωα γίνεται ένα δυσώδες, εσωτερικό ψυχολογικό τοπίο το οποίο απλώνεται σε όλο το Αμβούργο, σε όλη τη χώρα, σε όλα τα ’70s...

Το Χρυσό Γάντι - εικόνα 1

Σαν ένας καινούργιος Χανς Μπέκερτ (ο δολοφόνος του «Μ»), ο Χόνκα είναι ένας περιθωριακός της ευνομούμενης, αναπτυσσόμενης και υποδειγματικά οργανωμένης γερμανικής κοινωνίας ο οποίος αντανακλά τα απωθημένα σκοτεινά ένστικτά της. Ο Ακίν προσπαθεί να σταθεί απέναντί του απαξιωτικά (σπρώχνοντας τον θεατή να νιώσει αφόρητη ενόχληση από τις πράξεις του) αλλά και με μια κατανόηση που παραμένει εγκεφαλική, αποστασιοποιημένα κοινωνιολογική – εδώ έγκειται και όλη η διαφορά με την ηρωίδα του «Ποτέ Μαζί». Φλερτάροντας με την πορνογραφία της ασχήμιας, ο Τουρκογερμανός βιρτουόζος σκηνοθέτης παρασύρεται τελικά από τη δεξιοτεχνική, γραφική οπτικοποίησή της και δεν ολοκληρώνει πειστικά όλα όσα αμφιλεγόμενα θέλει να υπερασπιστεί.

Γερμανία, Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: ROSEBUD.21 / SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Χρυσό Γάντι

Der Goldene Handschuh / The Golden Glove
2,5
  • Θρίλερ
  • 2019
  • Διάρκεια: 115 '
  • Φατίχ Ακίν

Στο Αμβούργο των αρχών της δεκαετίας του ’70 ο Φριτς Χόνκα ζει μια μοναχική, μίζερη καθημερινότητα. Πίσω από το αποκρουστικό παρουσιαστικό του όμως κανείς δεν φαντάζεται πως κρύβεται ένας κατά συρροή δολοφόνος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Maricel: Η νέα ταινία του Ηλία Δημητρίου βραβεύτηκε στο Μάντσεστερ

Η τρίτη μεγάλου μήκους του Ηλία Δημητρίου απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας στο Manchester Film Festival 2026.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/04/2026

Μια ματιά στο πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου

Όσα ξέρουμε για το πλούσιο πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου που έρχεται τον Μάιο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σιλβέν Σομέ, ποιος είναι ο Μαρσέλ Πανιόλ και γιατί έζησε μια "Ζωή σαν Σινεμά";

Συναντήσαμε στις Κάννες τον υποψήφιο για τέσσερα Όσκαρ Γάλλο animator ("Το Τρίο της Μπελβίλ"), όπου μας μίλησε για το τελευταίο, νοσταλγικό και συγκινητικό κινούμενο σχέδιό του, φόρο τιμής σε ένα σπουδαίο και πολυσχιδή καλλιτέχνη.

"Η Θάλασσα τον Χειμώνα" έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η νέα ταινία του Νίκου Κορνήλιου μετά την εντυπωσιακή πρεμιέρα της στα φεστιβάλ της χώρας, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για δύο ξεχωριστές προβολές. Πρωταγωνιστούν οι Αδελαϊδα Κατσίδε, Βαγγέλης Ρόκκος, Παρθενόπη Μπουζούρη και Δημήτρης Παπαγιάννης

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (02-08/04)

Όλες οι κορυφαίες ταινίες που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Μετά την Σπασμένη Φλέβα, άλλη μια ελληνική ταινία βραβεύεται στο Σαν Φρανσίσκο

Ο "Κόκορας" του Τάσου Γερακίνη "πετάει", κατακτώντας Βραβείο Κοινού από το 23ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Φρανσίσκο. Η ταινία κυκλοφορεί στα Ελληνικά σινεμά από την TFG

Στην Εύη Καλογηροπούλου αρέσει να βγάζει τα πράγματα από το πλαίσιό τους

Με εικαστικό παρελθόν και δυο βραβευμένες διεθνώς μικρού μήκους, η σκηνοθέτιδα του "Gorgona" μιλάει για την τολμηρή, σέξι και κοινωνικά αλληγορική φαντασία της, η οποία ανακατεύει αυθάδικα και πρωτότυπα τα κινηματογραφικά είδη.