Η Αντιπροσωπεία

2,5

Ευθεία πολιτική παραβολή (εμπνευσμένη σαφώς από το «Λάθος» του Αντώνη Σαμαράκη), στερεά σκηνοθετημένη, αν και δραματουργικά προβλέψιμη, πάνω στην πρόσφατη ανατολικοευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Η Αντιπροσωπεία

Ο Μπουγιάρ Αλιμάνι έχει σίγουρα διαβάσει το «Λάθος» του Αντώνη Σαμαράκη. Διότι στην καινούργια του ταινία ο Αλβανός σκηνοθέτης, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από την Ελλάδα, συμπαραγωγό και σε άλλες δουλειές του («Αμνηστία», «Krom»), δανείζεται την πολύ βασική ιδέα του διάσημου μυθιστορήματος και τη μεταφέρει στην ακόμη κλειστή προς τον υπόλοιπο κόσμο χώρα του. Έτσι, το φθινόπωρο του 1990, όταν μια ομάδα Ευρωπαίων αντιπροσώπων καταφθάνει στην αλβανική πρωτεύουσα, με σκοπό τη διερεύνηση τυχόν παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένας πολιτικός κρατούμενος μεταφέρεται, χωρίς εξηγήσεις, από την ορεινή φυλακή του στα Τίρανα.

Στο ταξίδι, το οποίο δεν εξελίσσεται φυσικά σύμφωνα με το σχέδιο, τον συνοδεύουν ένας «καλός» κι ένας (γραφικός) «κακός» εκπρόσωπος της εξουσίας, σε μια ευθεία πολιτική παραβολή, στερεά σκηνοθετημένη, αν και παντελώς προβλέψιμη, πάνω στην πρόσφατη ανατολικοευρωπαϊκή ιστορία. Αποχρωματισμένη εικόνα, άγονα τοπία, γενικά πλάνα (συλλογική και όχι ατομική η ευθύνη), αλλά η κορύφωση της –δραματικής και ιδεολογικής– αντιπαράθεσης έρχεται με την πλέον κοινότοπη, σχεδόν στομφώδη επιλογή.

Αλβανία, Γαλλία, Ελλάδα. 2018. Διάρκεια: 77΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Αντιπροσωπεία

Delegacioni / Delegation
2,5
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 79 '
  • Μπουγιάρ Αλιμάνι

Το φθινόπωρο του 1990 μια ομάδα Ευρωπαίων αντιπροσώπων καταφθάνει στην αλβανική πρωτεύουσα. Την ίδια στιγμή ένας πολιτικός κρατούμενος μεταφέρεται, χωρίς εξηγήσεις, από την ορεινή φυλακή του στα Τίρανα. Το ταξίδι όμως δεν εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι 31ες Νύχτες Πρεμιέρας ξεκινούν με τη "Βουγονία" του Γιώργου Λάνθιμου

Θριαμβευτική έναρξη για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που σηκώνει αυλαία με μια από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/09/2025

"Super Story Market": Μια ταινία που ψυχαγωγεί και σώζει ζωές σε μία μοναδική προβολή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, η ταινία των Κριστιάν Νίρκα και Ελένης Κόντη επιστρέφει, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να ενημερωθεί και να συμμετάσχει ενεργά ως δότης.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (18-24/9)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Όλα όσα θα δούμε στο 18ο Animasyros

Η μεγάλη γιορτή του σινεμά κινουμένων σχεδίων επιστρέφει στην Ερμούπολη.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 18 Σεπτεμβρίου.

Ξεκινά το must-see αφιέρωμα του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Η προφεστιβαλική εβδομάδα του θεσμού σε δύο θερινά σινεμά αποτελεί μονόδρομο για τους σινεφίλ αυτήν την εβδομάδα.

Τζόρνταν, Γκουαντανίνο και Παρκ Τσαν-γουκ στις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας

Οι πολυαναμενόμενες ταινίες και όλα τα νεότερα από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.