Υπάρχει Θεός, το Όνομά της Είναι Πετρούνια

Συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου και υποψηφιότητα για το ευρωπαϊκό βραβείο LUX, για ένα σκηνοθετημένο με ρεαλισμό, χιούμορ και κοινωνική ευαισθησία σατιρικό δράμα ηχηρών μηνυμάτων.

Υπάρχει Θεός, το Όνομά της Είναι Πετρούνια

Η μετα-γιουγκοσλαβική πραγματικότητα της Βόρειας Μακεδονίας και η θέση της γυναίκας μέσα της επανέρχονται ως θέματα μπροστά στο φακό της Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα («Γεννήθηκα στο Τίτο Βέλες») και σε ένα σατιρικό δράμα, το οποίο ξεκινάει από μια κωμικοτραγική σύμπτωση. Σε μια βορειομακεδονική κωμόπολη μια μοναχική νεαρή κοπέλα βουτά παρορμητικά στο ποτάμι και πιάνει το σταυρό των Θεοφανίων, προκαλώντας αναστάτωση στην ανδροκρατούμενη τοπική κοινωνία. Αρνούμενη να τον επιστρέψει, συλλαμβάνεται από την αστυνομία και προσάγεται στο τμήμα, από το οποίο θα παρελάσουν η νομική, η εκκλησιαστική και η πολιτική εξουσία, το αγανακτισμένο πλήθος, τα ΜΜΕ και μια βαθιά κομφορμιστική νοοτροπία που παγιδεύει όλους τους εμπλεκομένους σε έναν αναπόδραστο κύκλο.

Όπως και στο «…Τίτο Βέλες», η Μιτέφσκα δείχνει με το δάχτυλο τους υπευθύνους της όλης φάρσας, αλλά νοστιμίζει με χιούμορ και σκηνοθετεί με ρεαλισμό αυτήν την ηχηρή κοινωνική καταγγελία, η οποία συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου και είναι υποψήφια για το ευρωπαϊκό βραβείο LUX.

Β. Μακεδονία, Βέλγιο. 2019. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Υπάρχει Θεός, το Όνομά της Είναι Πετρούνια

Gospod Postoi, Imeto i' e Petrunija / God Exists, Her Name Is Petrounia
3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 100 '
  • Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα

Σε μια κωμόπολη της Βόρειας Μακεδονίας μια μοναχική νεαρή κοπέλα βουτά στο ποτάμι και πιάνει το σταυρό των Θεοφανίων, προκαλώντας αναστάτωση στην ανδροκρατούμενη τοπική κοινωνία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα και κυκλοφορία για το "Ι.Ω." του Αλέξη Αλεξίου

Η υβριδική μικρού μήκους του σκηνοθέτη του "Τετάρτη 04:45" παρουσιάζεται στο διεθνές κοινό προτού βρεθεί στις ελληνικές αίθουσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
06/10/2022

Τα "Σαγόνια του Καρχαρία" (ξε)σκίζουν ακόμα

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την πρεμιέρα του το κλασικό θρίλερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ βρίσκει ξανά το δρόμο του προς τις αίθουσες.

Η "Musa" του Νίκου Νικολόπουλου στην Ταινιοθήκη

Η "χειροποίητη" ταινία συνδυάζει μεθόδους του κλασικού κινηματογράφου με μεθόδους video art.

Οι Coldplay στα Village Cinemas σε ζωντανή αναμετάδοση

Η συναυλία θα μεταδίδεται από την Αργεντινή σε πραγματικό χρόνο, μέσω δορυφόρου.

Στην Αυλή του Σχολείου

Βραβείο κριτικών στις Κάνες για ένα αποκαλυπτικό ψυχογράφημα και μια διεισδυτική ματιά πάνω στην κοινωνική ένταξη στην καλύτερη παράδοση των αδελφών Νταρντέν.

Η Κυρία Χάρις Πάει στο Παρίσι

Ένα πνευματώδες σενάριο και μια εξαιρετική Λέσλι Μάνβιλ ζωηρεύουν μια τυποποιημένη κομεντί της παλιάς σχολής.

Τα Σαγόνια του Καρχαρία

Υποδειγματικό θρίλερ, σκηνοθετημένο με δεξιοτεχνία που κόβει την ανάσα. Πρωτοφανής εμπορική επιτυχία, η οποία άλλαξε τα δεδομένα του χολιγουντιανού σινεμά.