Έντμοντ: Ένας Απρόβλεπτος Συγγραφέας

2,5

«Ερωτευμένος Σαίξπηρ» αλά γαλλικά, σε μια σπιρτόζικη κομεντί που αντιγράφει, τις περισσότερες φορές εύστοχα, έτοιμες λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιδέες.

Έντμοντ: Ένας Απρόβλεπτος Συγγραφέας

Αντλώντας έμπνευση από το ευρηματικότατο σενάριο του βραβευμένου με 7 Όσκαρ «Ερωτευμένου Σαίξπηρ», στον οποίο οι Τομ Στόπαρντ και Μαρκ Νόρμαν αναμείγνυαν ευφυώς τα τρικ μιας ρομαντικής κωμωδίας με τη ζωή και τα έργα του Βρετανού βάρδου, o Αλεξίς Μισαλίκ δοκιμάζει την ίδια κινηματογραφική συνταγή πάνω σε έναν άλλον διάσημο θεατράνθρωπο. Τον Εντμόν Ροστάν, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 1897 συμπληρώνει δύο χρόνια χωρίς καινούργιο έργο στην παρισινή σκηνή. Πατέρας δύο παιδιών, νιώθει στριμωγμένος από κάθε πιθανή πλευρά, έτσι πάνω στην απελπισία του προτείνει στον διάσημο ηθοποιό Κονστάν Κοκλάν (ένας απολαυστικός Ολιβιέ Γκουρμέ) μια έμμετρη ηρωική κωμωδία. Εκείνος δέχεται, κλείνει ένα κεντρικό, μεγάλο θέατρο για πρεμιέρα σε λίγες ημέρες, αλλά ο Εντμόν έχει προς το παρόν έτοιμο μόνον τον τίτλο: «Σιρανό ντε Μπερζεράκ».

Ηθοποιός της τηλεόρασης και του σινεμά («Μια Βραδιά στο Σεν Τροπέ», «Για Όνομα του Θεού») αλλά και βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας, ο Γαλλοβρετανός Αλεξίς Μισαλίκ κάθεται για πρώτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη διασκευάζοντας τον δικό του «Edmond» από το σανίδι του Παλέ Ρουαγιάλ στη μεγάλη οθόνη. Διανθίζει την αληθινή περιπέτεια της μεγάλης επιτυχίας του «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» με θαρραλέες μυθοπλαστικές πινελιές και στήνει μια σπιρτόζικη κομεντί, η οποία αντιγράφει, τις περισσότερες φορές εύστοχα, έτοιμες λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιδέες.

Έντμοντ: Ένας Απρόβλεπτος Συγγραφέας - εικόνα 1

Καλλιτεχνικές αντιμαχίες (ο Ζορζ Φεϊντό, ερμηνευμένος από τον ίδιο τον Μισαλίκ, ως το αντίπαλο θεατρικό δέος), ερωτικές εμπνεύσεις και απογοητεύσεις, χιουμοριστικές παρεξηγήσεις, έξυπνη σάτιρα του θεατρικού μικρόκοσμου και πίστη στη δύναμη του θεάματος συνθέτουν ένα συχνά σχηματικό μα ορθογραφημένο κινηματογραφικό μπουλβάρ, που κλείνει με νάζι το μάτι στη σχέση ζωής και τέχνης.

Γαλλία, Βέλγιο. 2018. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Εντμόντ: Ένας Απρόβλεπτος Συγγραφέας

Edmond
2,5
  • Κομεντί
  • 2018
  • Διάρκεια: 110 '
  • Αλεξίς Μικαλίκ

Τον Δεκέμβριο του 1897 ο θεατρικός συγγραφέας Εντμόν Ροστάν, πατέρας δύο παιδιών, αναζητά απελπισμένα μια επιτυχία. Καταφέρνει να πείσει τον διάσημο ηθοποιό Κονστάν Κοκλάν πως μπορεί να γράψει μια έμμετρη ηρωική κωμωδία αλλά, αν και η διορία είναι ασφυκτική, αυτός έχει έτοιμο μόνον τον τίτλο: «Σιρανό ντε Μπερζεράκ».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.