Μεσοκαλόκαιρο

2,5

Βραδυφλεγές και αισθητικά άρτιο, το φιλμ χαρίζει εικόνες που μαγνητίζουν, διατηρεί όμως μέχρι το τέλος νοηματικά μετέωρες σημαντικές πτυχές της πλοκής.

Μεσοκαλόκαιρο

Αφού ανέστησε το γοτθικό πνεύμα του «Μωρού της Ρόζμαρυ» στο εμπνευσμένο ντεμπούτο του («Η Διαδοχή»), ο Άρι Άστερ εκμοντερνίζει τώρα το είδος του «δημώδους τρόμου» (folk horror), σαφώς επηρεασμένος από το cult αριστούργημα «Το Καταραμένο Σκιάχτρο» (1973). Στο επίκεντρο του δυσοίωνου κόσμου του βρίσκεται η ταλαντούχα Φλόρενς Πιού («Λαίδη Μάκβεθ»), η οποία βιώνει μια σοκαριστική απώλεια την ώρα που προσπαθεί να σώσει τη σχέση της. Η ευκαιρία να ορθοποδήσει έρχεται με ένα ταξίδι στη Σουηδία μαζί με τον σύντροφό της και τους φίλους του. Προορισμός τους ένα φεστιβάλ σε ειδυλλιακή μα απομακρυσμένη τοποθεσία, όπου τους καλωσορίζουν τα μέλη μιας αίρεσης.

Το «Μεσοκαλόκαιρο» συνεχίζει ακριβώς εκεί από όπου τελείωσε η «Διαδοχή», με τον Άστερ να εξερευνά εκ νέου έννοιες όπως το πένθος και η οικογένεια, τις οποίες αναμειγνύει με εκείνες της παράδοσης και του υπερβατικού. Βραδυφλεγής στην εξέλιξή της και λουσμένη από εκτυφλωτικό φως, η ταινία αποδεικνύει την επιδεξιότητα του σκηνοθέτη στη διαχείριση του ρυθμού, των εναλλαγών στο ύφος και στο στήσιμο μιας υποβλητικής ατμόσφαιρας, όπου το ανοίκειο προκαλεί δυνατά καρδιοχτύπια.

Μεσοκαλόκαιρο - εικόνα 1

Η κοινότητα των παγανιστών γίνεται στα χέρια του Άστερ μια μεταφορά για την αποξένωση από το παρελθόν και την απουσία κοινών πολιτισμικών αναφορών. Ταυτόχρονα οι τελετουργίες, οι ύμνοι, τα ιερά βιβλία και οι ενδυμασίες αποτελούν παράγωγα μιας συγκροτημένης συλλογικής ταυτότητας, στην οποία βρίσκει καταφύγιο η ανεπούλωτη ψυχή της ηρωίδας.

Καθώς εκείνη ανακαλύπτει έναν καινούργιο κόσμο, ο Άστερ διατηρεί ακλόνητη την αίσθηση του άγχους και του μυστήριου, εμβαθύνοντας όλο και περισσότερο στις απόκρυφες διαστάσεις της αίρεσης, φτάνει όμως σε σημείο να γίνεται μυωπικός. Η προσήλωσή του στην εφιαλτικά όμορφη εικονογραφία της ταινίας αρκεί για να μαγνητίσει το βλέμμα, όχι όμως για να μας αποζημιώσει για τις ασαφείς προθέσεις του ως προς την πλοκή. Σημαντικές πτυχές του σεναρίου μένουν μετέωρες, ενώ οι απορίες αυξάνονται αντί να μειώνονται, ακόμη κι αν στο τέλος καραδοκεί μια αξέχαστη, εμπρηστική κορύφωση.

ΗΠΑ, Σουηδία. 2019. Διάρκεια: 147΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Μεσοκαλόκαιρο

Midsommar
2,5
  • Τρόμου
  • 2019
  • Διάρκεια: 147 '
  • Άρι Άστερ

Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει μια τραγική απώλεια και να σώσει τη σχέση της, μια νεαρή γυναίκα αποφασίζει να ταξιδέψει με τον σύντροφό της και τους φίλους του σε ένα παγανιστικό φεστιβάλ, όπου μια σειρά παράξενων γεγονότων παίρνουν βίαιη τροπή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.