Ζιλ και Τζιμ

4,5

Η ομορφότερη ταινία του Τριφό κι ένα ορόσημο της νουβέλ βαγκ, το οποίο ακόμη και τώρα εντυπωσιάζει με τη δροσερή αφήγηση και τον μελαγχολικό ρομαντισμό του.

Ζιλ και Τζιμ

Ο πιο τρυφερός και ανθρωποκεντρικός από όλους τους σκηνοθέτες του γαλλικού νέου κύματος, ο Φρανσουά Τριφό, έδειξε από νωρίς πως ήταν περισσότερο ένας νοσταλγικός παρά ένας πρωτοποριακός δημιουργός. Μετά τα αυτοβιογραφικά «400 Χτυπήματα» και το homage στο φιλμ νουάρ «Πυροβολήστε τον Πιανίστα», η τρίτη ταινία του βασίζεται σε ένα μυθιστόρημα του Ανρί-Πιέρ Ροσέ πάνω στον «ανταγωνισμό» της φιλίας και του έρωτα με φόντο την Ευρώπη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η σχέση του συνεσταλμένου συγγραφέα από την Αυστρία Ζιλ και του Γάλλου διανοούμενου και μποέμ Τζιμ. Όταν και οι δύο ερωτευτούν την παρορμητική Κατρίν, θα προσπαθήσουν να συνυπάρξουν σε μια ιδιότυπη σχέση, με τον Ζιλ στον ρόλο του συζύγου και τον Τζιμ σε εκείνον του περιστασιακού εραστή.

Ζιλ και Τζιμ - εικόνα 1

Αν και ταινία εποχής, το «Ζιλ και Τζιμ» αντανακλά καθαρά τις ευαισθησίες των ’60s πάνω στις εξελίξεις των ηθών, με την Κατρίν να αποτελεί –όπως η Μπριζίτ Μπαρντό στο «Και ο Θεός Έπλασε τη Γυναίκα» ή (και πάλι) η Μορό στους «Εραστές»– μια μοντέρνα γυναίκα που αμφισβητεί τις κυρίαρχες συμβάσεις και απολαμβάνει το σεξ χωρίς ταμπού.

Η αφηγηματική φρεσκάδα του Τριφό, η οποία εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα για το πώς χειρίζεται τη στιλιστική ελαφρότητα με τα σκληρά συναισθήματα και την υπόγεια τραγικότητα, εστιάζει στους χαρακτήρες και περιγράφει απλά και σοφά τη σχέση με την πραγματικότητα γύρω τους. Ο δικός τους εσωτερικός πόλεμος κυριαρχίας μαίνεται δίπλα στον Α΄ Παγκόσμιο και ο μικρόκοσμος που δημιουργούν μακριά από την αστική καθημερινότητα είναι παραδεισένιος μα ουτοπικός. Όπως λέει και ο ίδιος ο δημιουργός: «Το ζευγάρι δεν είναι μια έννοια απόλυτα ικανοποιητική, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από αυτήν».

Α/Μ. Γαλλία. 1962. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ζιλ και Τζιμ

Jules et Jim
4,5
  • Δραματική
  • 1962
  • Διάρκεια: 104 '
  • Φρανσουά Τριφό

Στο Παρίσι του 1914 ο Ζιλ, ένας συνεσταλμένος συγγραφέας από την Αυστρία, και ο φίλος του Τζιμ, Γάλλος διανοούμενος, μοιράζονται την αγάπη τους για την Κατρίν, μια ελεύθερη και παρορμητική γυναίκα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.