Η Πτώση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας

2,5

Γρήγορα θα γίνει στόχος τόσο της αστυνομίας όσο και της τοπικής μαφίας, σε μια γουντιαλενική, αλλά αφηγηματικά ανισόρροπη και εγκλωβισμένη σε στερεότυπα σάτιρα της σύγχρονης καπιταλιστικής πραγματικότητας.

Η Πτώση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας

Ενας Γούντι Άλεν με έντονα πολιτικοποιημένη ματιά, ο 78χρονος Καναδός Ντενίς Αρκάν είναι κινηματογραφικό παιδί της δεκαετίας του ’70 («Καταραμένα Χρήματα», «Ρεζάν Παντοβανί»), ο οποίος σε κάθε ταινία του ανατέμνει με πικρό σαρκασμό τις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις, παγιδευμένες σε έναν κόσμο οικονομικής ευμάρειας, μα ηθικής παρακμής και αξιών υπό κατάρρευση. «Αν η Ιστορία είναι γεμάτη με τόσα εγκλήματα, σίγουρα θα υπάρχει κάποιος να μας συγχωρέσει όλους», όπως λέει και η νοσοκόμα στον Ρεμί της οσκαρικής «Επέλασης των Βαρβάρων».

Αυτό σηματοδοτεί και «η πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας», ο αλληγορικός τίτλος της τελευταίας κοινωνικής σάτιράς του, που ενδύεται το μανδύα του αστυνομικού θρίλερ. Γιατί όλα εδώ ξεκινούν από μια ληστεία που εξελίσσεται σε αλληλοεξόντωση των μελών της συμμορίας (μόνο ένας απ’ αυτούς θα απομακρυνθεί τραυματισμένος), με δυο σάκους γεμάτους κολλαριστά χαρτονομίσματα να καταλήγουν στα πόδια του Πιέρ-Πολ. Ενός κούριερ με διδακτορικό στη φιλοσοφία, ο οποίος πριν το φιλοσοφήσει και πολύ αποφασίζει να τους οικειοποιηθεί.

Η Πτώση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας - εικόνα 1

Τα λεφτά, όμως, ανήκουν στη μαφία κι έτσι τόσο η αστυνομία όσο και οι ιδιοκτήτες τους αρχίζουν να ερευνούν τις λεπτομέρειες, με τον πανικόβλητο Πιέρ-Πολ να αναζητά απεγνωσμένα σχέδιο δράσης. Θα το καταστρώσει αυτοσχεδιάζοντας μαζί με μια πόρνη πολυτελείας την οποία θα ερωτευτεί τρελά κι έναν πρώην κατάδικο για οικονομικές απάτες που μόλις αποφυλακίστηκε, άλλους δυο περιθωριακούς κι «αντισυστημικούς» χαρακτήρες με δικό τους ηθικό κώδικα.

Από τον αφελή Πιέρ-Πολ μέχρι τη σέξι «Ασπασία» και τον περπατημένο Σιλβέν, οι θετικοί ήρωες του Ντενίς Αρκάν είναι οι πλέον αδύναμοι κρίκοι μιας κοινωνικής αλυσίδας της οποίας το κλειδί και το λουκέτο κρατούν μια γραφειοκρατική κρατική εξουσία, το οργανωμένο έγκλημα και η οικονομική ελίτ. Ο Καναδός δημιουργός προσπαθεί να περιγράψει τη διαπλεκόμενη σχέση τους με δηκτικό, έξυπνο, αν και διδακτικό τρόπο (η έντονη παρουσία των αστέγων, η αναλυτική εξήγηση των τρόπων φοροδιαφυγής), υιοθετώντας συχνά μια κινηματογραφική ρητορική που φέρνει το μήνυμα σε πρώτο πλάνο και κάνει την πλοκή να μοιάζει σχηματική.

Η Πτώση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας - εικόνα 2

Γιατί όταν οι ήρωες τσιτάρουν Βιτγκενστάιν, Απόστολο Παύλο και Μάρκο Αυρήλιο με έναν τρόπο που ισορροπεί διασκεδαστικά ανάμεσα στο στόμφο, την ειρωνεία και το φιλοσοφικό βάθος, η κωμική φλέβα του Αρκάν αποδεικνύεται χρυσός. Η κριτική ματιά του πάνω στο σεξ, τις ταξικές ανισότητες, τις σχέσεις των φύλων και την καπιταλιστική καθημερινότητα είναι οξυδερκής, τα ηθικά ερωτήματά του επίκαιρα, επιτακτικά. Κρίμα που το αμπαλάρισμά τους σε μια –χιουμοριστική– αστυνομική περιπέτεια είναι ελαφρώς άτσαλο κι αφηγηματικά ανισόρροπο, πριμοδοτώντας άλλοτε την πολιτική καταγγελία, άλλοτε την κωμική υπερβολή κι άλλοτε τα σεναριακά στερεότυπα της ταινίας δράσης.

Καναδάς. 2019. Διάρκεια: 127΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Πτώση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας

La Chute de l' Empire Americain / The Fall of the American Empire
2,5
  • Δραματική κομεντί
  • 2018
  • Διάρκεια: 122 '
  • Ντενίς Αρκάν

Ο Πιέρ-Πολ, ένας νεαρός διανοούμενος που δουλεύει σε εταιρεία κούριερ, γίνεται μάρτυρας μιας αιματηρής ληστείας και αποφασίζει να κρατήσει τα κλοπιμαία για τον εαυτό του. Γρήγορα θα γίνει στόχος της αστυνομίας αλλά και της τοπικής μαφίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.