Μια Ζωή Ταλαιπωρία

3,5

Πρώιμος Αλμοδόβαρ, με αφοπλιστικό κι απολαυστικό κινηματογραφικό θάρρος.

Μια Ζωή Ταλαιπωρία

Η τέταρτη ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι μια σουρεαλιστική κωμωδία, χαρακτηριστική της πρώτης περιόδου του, η οποία θα βρει την κορύφωσή της τέσσερα χρόνια αργότερα με τις «Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης». Στα 35 του χρόνια, όμως, ο οργισμένος Ισπανός δημιουργός έχει ακόμα τη φόρα του κοινωνικού αμφισβητία και τον αισθητικό δυναμισμό της Movida και του μαδριλένικου αντεργκράουντ. Όπως λέει ο ίδιος, «ο κόσμος της νοικοκυράς με διασκεδάζει και ταυτόχρονα με τρομάζει, εξαιτίας της τρομακτικής αποξένωσής του».

Μια Ζωή Ταλαιπωρία - εικόνα 1

Έτσι, αποφασίζει να μας συστήσει την Γκλόρια, μια απελπισμένη γυναίκα η οποία δουλεύει ως καθαρίστρια και προσπαθεί να βάλει σε τάξη την αντισυμβατική οικογένειά της και την ίδια της τη ζωή. Το παράλογο εισβάλλει στην αστική ισπανική καθημερινότητα, όπου εξωφρενικοί χαρακτήρες και καταστάσεις διαδέχονται το ένα το άλλο με καταιγιστικό ρυθμό. Κάτω από το ξέφρενο χιούμορ, όμως, μια βαθιά θλίψη αναδύεται από τους τέσσερις τοίχους του μαδριλένικου διαμερίσματος, εκεί όπου ο σουρεαλισμός, το μελόδραμα, η ποπ κουλτούρα, η ευρωπαϊκή ιστορία και η κοινωνική κριτική γίνονται ένα με αφοπλιστικό κι απολαυστικό κινηματογραφικό θάρρος.

Ισπανία. 1984. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: ΤΡΙΑΝΟΝ FILMCENTER.

Περισσότερες πληροφορίες

Μια Ζωή Ταλαιπωρία

Qué he Hecho yo Para Merecer Esto? / What Have I Done to Deserve This?
3,5
  • Κωμωδία
  • 1984
  • Διάρκεια: 102 '
  • Πέδρο Αλμοδόβαρ

Η Γκλόρια είναι μια απελπισμένη νοικοκυρά, η οποία δουλεύει ως καθαρίστρια και προσπαθεί να βάλει σε τάξη την αντισυμβατική οικογένειά της και την ίδια της τη ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.