Το Ένστικτο της Ζωής

2

Το ένστικτο επιβίωσης γεννά ένα δραματικό θρίλερ με κοινωνικές αναφορές, αλλά χωρίς αφηγηματική ισορροπία ανάμεσα στο μαύρο χιούμορ, στον υπαρξιακό εφιάλτη, στην μπουρζουά καταγγελία και μια πειστική, αγωνιώδη πλοκή.

Το Ένστικτο της Ζωής

Στέλεχος επιχείρησης τροφίμων, ο Αντόνιο είναι ένας φιλήσυχος, επιτυχημένος οικογενειάρχης, που θα δει την τακτοποιημένη καθημερινότητά του να ανατρέπεται όταν διαγνωστεί με οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Ύστερα από λίγο καιρό οι τακτικές αιμοκαθάρσεις γίνονται όλο και πιο επιβαρυντικές, ενώ η επίσημη λίστα με τους πιθανούς δότες νεφρού μικραίνει με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Καθώς οι νόμιμες οδοί αποδεικνύονται αδιέξοδες, λοιπόν, το –ζωώδες του πρωτότυπου τίτλου– ένστικτο επιβίωσης έρχεται στην επιφάνεια και ο ήρωάς μας αναγκάζεται να πάρει μερικές δυναμικές πρωτοβουλίες.

Αν η δεύτερη ταινία του Αργεντινού Αρμάντο Μπο, οσκαρικού συν-σεναριογράφου του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου («Biutiful», «Birdman»), έμενε επικεντρωμένη στο πρόσωπο του Αντόνιο, θα μπορούσε να εξελιχτεί ως ένα σκοτεινό κοινωνικό θρίλερ που θα φλέρταρε με τον υπαρξιακό εφιάλτη. Για τον Αντόνιο η επείγουσα αναζήτηση δότη τον ωθεί σε μια κατάβαση στην κόλαση χωρίς επιστροφή. Η αρχή γίνεται με την «εξάρτησή» του από ένα ζευγάρι περιθωριακών νέων, καθώς ο άντρας είναι συμβατός δότης. Εκείνοι αυξάνουν διαρκώς τις απαιτήσεις τους, η υπομονή της δικής του οικογένειας εξαντλείται και οι αντιδράσεις του ίδιου γίνονται ανεξέλεγκτες, ενώ ο Μπο διευρύνει το στόχο της κριτικής του σε ολόκληρη την αργεντίνικη κοινωνία.

Το Ένστικτο της Ζωής - εικόνα 1

Η έντονη διάθεση του σκηνοθέτη να καταγγείλει τη ζωώδη πλευρά μας τον εμποδίζει να αναπτύξει το σενάριό του με την απαιτούμενη κινηματογραφική κομψότητα. Οι υπερβολές συσσωρεύονται, η ειρωνεία περισσεύει και από ένα σημείο και μετά η αφηγηματική ισορροπία ανάμεσα στο μαύρο χιούμορ, το δραματικό ψυχογράφημα, το αντικαπιταλιστικό σχόλιο και μια πειστική, αγωνιώδη πλοκή χάνεται οριστικά.

Αργεντινή, Ισπανία. 2018. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Ένστικτο της Ζωής

Animal
2
  • Θρίλερ
  • 2018
  • Διάρκεια: 112 '
  • Αρμάντο Μπο

Ο Αντόνιο είναι ένας οικονομικά επιτυχημένος, τυπικός οικογενειάρχης που χρειάζεται επείγουσα μεταμόσχευση νεφρού. Οι νόμιμες οδοί όμως είναι αδιέξοδες κι έτσι εκείνος αποφασίζει να πάρει μερικές δυναμικές πρωτοβουλίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".