Τριστάνα

5

Με σουρεαλιστική ειρωνεία και στιλιζαρισμένο ερωτισμό, ο Μπουνιουέλ μετατρέπει ένα μυθιστόρημα του Μπενίτο Πέρεθ Γκαλντός σε μια κινηματογραφικά κομψότατη επίθεση στη θρησκόληπτη, καταπιεσμένη κι ευνουχιστική ηθική της μπουρζουαζίας.

Τριστάνα

Μετά τον «Γαλαξία» ο Μπουνιουέλ επιστρέφει στην πατρίδα του για να μεταφέρει στην οθόνη ένα μυθιστόρημα του Μπενίτο Πέρεθ Γκαλντός, για το οποίο είχε ενδιαφερθεί και ο Χίτσκοκ, αν και «είναι από τα χειρότερά του», σύμφωνα με τον Ισπανό σκηνοθέτη. Εκείνος βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το στοιχείο του κομμένου ποδιού της ηρωίδας, μιας νεαρής ορφανής που έρχεται να μείνει στο σπίτι του φιλήδονου αριστοκράτη Δον Λόπε, ο οποίος δεν αργεί να την κατακτήσει. Η Τριστάνα θα φύγει μακριά με έναν ζωγράφο, αλλά θα επιστρέψει βαριά άρρωστη.

Με σουρεαλιστική ειρωνεία, βλάσφημη σάτιρα και στιλιζαρισμένο ερωτισμό, ο Μπουνιουέλ θα μετατρέψει το ασύμβατο αυτό ρομάντζο σε μια μετωπική μα κινηματογραφικά κομψότατη επίθεση στη θρησκόληπτη, ευνουχιστική ηθική της μπουρζουαζίας και σε μία από τις κορυφαίες στιγμές της φιλμογραφίας του.

Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία. 1970. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: BIBLIOTEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Τριστάνα

Tristana
5
  • Δραματική
  • 1970
  • Διάρκεια: 99 '
  • Λουίς Μπουνιουέλ

Η νεαρή, ορφανή Τριστάνα έρχεται να μείνει στο σπίτι του φιλήδονου αριστοκράτη Δον Λόπε, ο οποίος δεν αργεί να την κατακτήσει. Εκείνη θα φύγει μακριά με έναν ζωγράφο, αλλά θα επιστρέψει βαριά άρρωστη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Πέθανε Αγάπη Μου": Ένα ατμοσφαιρικό πορτρέτο ψυχολογικής κατάρρευσης προσεχώς στα σινεμά

Η πρώτη συνεργασία της Τζένιφερ Λόρενς με τον Ρόμπερτ Πάτινσον από την σκηνοθέτη του Πρέπει Να Μιλήσουμε Για Τον Κέβιν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
14/11/2025

Athens Palestine Film Festival 2025: Sold-out η πρεμιέρα που δίνει το σήμα για το τελικό πρόγραμμα του

Στην τέταρτη χρονιά του, το Athens Palestine Film Festival συνεχίζει να φέρνει κοντά δημιουργούς, διανοούμενους και κοινό για να αναδείξει τη δύναμη του σινεμά ως πράξη αλήθειας.

Θανάση Βασιλείου, πώς γύρισες ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της χρονιάς;

Ο σκηνοθέτης μοιράζεται με το "α" το ημερολόγιο γυρισμάτων του "Λο", της βιωματικής ταινίες που θίγει το πένθος, αλλά και τον πόνο των αποσιωπημένων μυστικών.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (13-19/11)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

"Cinema made in Italy/Αthens": Άρωμα Ιταλίας στην μεγάλη οθόνη

Πρεμιέρες, νέα ταλέντα, αποκατεστημένα αριστουργήματα σε ένα τριήμερο αφιέρωμα στη Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

"Οβολός": Ο Κώστας Χαραλάμπους επιστρέφει με τη νέα του ταινία

Μια ταινία για την εξάρτηση του ανθρώπου από το χρήμα βασισμένη σε ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα του Ν. Καζαντζάκη.

Μέριλ Στριπ και Αν Χάθαγουεϊ επανενώνονται στο teaser του "Ο Διάβολος Φοράει Prada 2"

Πρώτες εικόνες από το πολυαναμενόμενο σίκουελ που τοποθετείται στον κόσμο του Τύπου και της υψηλής μόδας.