Ο Αξιαγάπητος Κύριος Τροχίδης

2,5

 Γενναιόδωρες δόσεις γλυκιάς νοσταλγίας νοστιμίζουν τα καρτποσταλικά πλάνα μιας ταινίας που γοητεύει, αλλά μοιάζει ανεπαρκής όταν καλείται να δώσει πειστικές αφηγηματικές λύσεις στα εμπόδια του ήρωα.

Ο Αξιαγάπητος Κύριος Τροχίδης

Γενναιόδωρες δόσεις νοσταλγίας, αβίαστη τρυφερότητα και καρτποσταλικά πλάνα συνδυάζονται αρμονικά, αν και προβλέψιμα, σε αυτήν τη μεταφορά του ομότιτλου έργου του περίφημου καρτουνίστα Ζαν-Ζακ Σεμπέ («Ο Μικρός Νικόλας»), στο οποίο ένα αθώο ψέμα απειλεί την ευτυχία ενός καλοκάγαθου άντρα. Ο λόγος για τον κ. Τροχίδη (Μπενουά Πελβούρντ), έναν διάσημο μηχανικό ποδηλάτων ο οποίος κρύβει ένα παράδοξο μυστικό, που κινδυνεύει να αποκαλυφθεί εξαιτίας ενός φωτογράφου: δεν ξέρει να οδηγάει ποδήλατο.

Στο γλυκό κόσμο του Σεμπέ η ζωή στη γαλλική επαρχία παίρνει μια εξιδανικευμένη διάσταση, με τον κ. Τροχίδη στο επίκεντρο ως σύμβολο του τραγικού και του κωμικού, έτσι όπως προσπαθεί αδέξια να επιβιώσει ενός άγχους που τον ισοπεδώνει καθημερινά. Ο Πιέρ Γκοντό («Παράφορα») φροντίζει να αναδείξει τις συναισθηματικές αποχρώσεις των αυθεντικών ηρώων του Σεμπέ και όσο αφηγείται με όρους παραμυθιού γοητεύει με την ειλικρίνεια και το συγκινητικό ρομαντισμό της ταινίας του. Στοιχεία που όμως αποδυναμώνονται αισθητά όταν η φαντασία δίνει τη θέση της στο ρεαλισμό και ο σεναριογράφος Γκοντό αποφεύγει να δώσει πειστικές απαντήσεις, προτιμώντας την ασφάλεια και την ευκολία των συμβάσεων.

Γαλλία, Βέλγιο. 2018. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: ROSEBUD.21/SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Αξιαγάπητος Κύριος Τροχίδης

Raoul Taburin
2,5
  • Κομεντί
  • 2018
  • Διάρκεια: 89 '
  • Πιέρ Γκοντό

Ένας διάσημος μηχανικός ποδηλάτων, τον οποίο σέβονται όλοι οι συγχωριανοί του, κρύβει ένα μυστικό που κινδυνεύει να αποκαλυφθεί εξαιτίας ενός φωτογράφου: δεν έχει ιδέα πώς να κάνει ποδήλατο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αbsolution": Δείτε το τρέιλερ της νέας ταινίας δράσης του Λίαμ Νίσον

Το έργο αναμένεται στους κινηματογράφους την 1η Νοεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/09/2024

Είστε έτοιμοι για το Animasyros 2024;

Το κορυφαίο φεστιβάλ animation στην Ελλάδα, επιστρέφει στην Ερμούπολη, προσφέροντας ένα πλούσιο πρόγραμμα με 261 ταινίες από 50 χώρες και μοναδικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στη σύγχρονη αφρικανική δημιουργία.

Η Σέρσια Ρόναν είναι μητέρα σε απόγνωση στο τρέιλερ του "Blitz"

Ο οσκαρικός Στιβ ΜακΚουίν ("12 Χρόνια Σκλάβος") επιστρέφει με ένα δράμα για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (19-25/9)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έλεν Κούρας, πώς ήταν να σκηνοθετείτε την οσκαρική Κέιτ Γουίνσλετ στο "Lee";

Το έργο και η ζωή μιας ασυναγώνιστης πολεμικής ανταποκρίτριας γίνεται η αφορμή για να συνομιλήσουμε με την πολύπειρη Αμερικανίδα σκηνοθέτρια και διευθύντρια φωτογραφίας.

Θυμόμαστε 4 ρόλους του Τζέρεμι Άιρονς με αφορμή τα γενέθλιά του

Στην επέτειο των γενεθλίων του Τζέρεμι Άιρονς, ας ρίξουμε μια ματιά στις εμβληματικές ταινίες που καθόρισαν την καριέρα του, τιμώντας το ταλέντο του μέσα από αγαπημένους ρόλους.

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου περιμένει τις ταινίες σας

Το Kino Athens επιστρέφει για τρίτη χρονιά, προσκαλώντας κινηματογραφιστές και δημιουργούς από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν με τα έργα τους σε μια γιορτή του ανεξάρτητου σινεμά.