Ελεύθερο Θέμα

1,5

Η ατομική ελευθερία, οι κοινωνικές δεσμεύσεις και ένα ανοικονόμητο δράμα που εκβιάζει «ανατρεπτικές» αφηγηματικές ιδέες για να μιλήσει επί παντός επιστητού.

Ελεύθερο Θέμα

Aλλη μια ταινία που θέλει να μιλήσει για την περιβόητη «κρίση», το «Ελεύθερο Θέμα» πέφτει θύμα της άμετρης φιλοδοξίας του να σχολιάσει κάθε πτυχή της σύγχρονης ελληνικής (και όχι μόνον) πραγματικότητας. Με αφορμή μια άσκηση ελεύθερου θέματος που δίνει μια καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών στους οκτώ φοιτητές της, η επιθυμία της νέας γενιάς να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για ό,τι παλιό και κατεστημένο έρχεται στο προσκήνιο. Πόσο όμως πολιτιστικά, ιστορικά και ψυχολογικά είναι ώριμοι οι νέοι μας για κάτι τέτοιο; Οι εργασίες τους προσφέρουν στην Θεοδωράκη («Ricordi mi», «Ημερολόγια Αμνησίας») την αφορμή να κριτικάρει πολλαπλά, αλλά με ολοφάνερη ατζέντα και θορυβώδη φλυαρία, τον κομφορμισμό της νεοελληνικής κοινωνίας.

Κι ενώ οι προσωπικές ζωές των χαρακτήρων προσθέτουν κι αυτές το δικό τους σχολιασμό πάνω στην ανεργία, τον ερωτικό πόθο, τη διαφορετικότητα, την ιστορική μνήμη, τα φιλοσοφικά αδιέξοδα, τις συλλογικές πολιτικές πρακτικές, την αλλοτρίωση και… παν επιστητό, η προσπάθεια να δεθούν όλα αυτά με έναν αφηγηματικά ανατρεπτικό τρόπο εκβιάζει μια σειρά σεναριακών και σκηνοθετικών αυθαιρεσιών που φέρνουν αγκαλιά τον Ντεριντά με τον… Δαλιανίδη.

Ελλάδα, Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 146΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART.

Περισσότερες πληροφορίες

Ελεύθερο Θέμα

1,5
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 146 '
  • Στέλλα Θεοδωράκη

Μια καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών δίνει στους οκτώ φοιτητές της μια άσκηση με ελεύθερο θέμα, κάτι που θα προκαλέσει τη φαντασία τους, θα δοκιμάσει τις αξίες τους και θα τους φέρει αντιμέτωπους με τον εαυτό τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο εισιτήρια ο "Καποδίστριας"

Μπορεί μετά από δυο εβδομάδες με απανωτά sold out η προσέλευση του βιογραφικού δράματος του Γιάννη Σμαραγδή να υποχώρησε, οι επιδόσεις του παρ' όλα αυτά παραμένουν αξιοθαύμαστες, επιπέδου "El Greco" και "Υπάρχω".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
13/01/2026

Το '28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών' και 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την ταινία

Πριν καθίσεις στην πολυθρόνα σου και αφεθείς στον τρόμο, υπάρχουν κάποια στοιχεία για τη νέα ταινία δια χειρός Νία ΝταΚόστα που θα κάνουν την εμπειρία ακόμη πιο ολοκληρωμένη. Τα συγκεντρώσαμε και τα βρίσκεις εντός.

"Μία Μάχη Μετά την Άλλη" και "Άμνετ" σάρωσαν στις Χρυσές Σφαίρες 2026

Οι νικητές της βραδιάς παίρνουν τα βραβεία τους και ετοιμάζονται για τον μεγάλο αγώνα των Όσκαρ.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας που κάνουν πρεμιέρα αυτή την Πέμπτη στα σινεμά

Ο Τίμοθι Σαλαμέ γίνεται ένας θρύλος του πινγκ πονγκ, ένα μεγάλο ζόμπι-franchise συνεχίζεται και όλες οι κυκλοφορίες που έρχονται την Πέμπτη 15/01.

Το "Αυτοί οι Τρελοί Τρελοί Παραγωγοί" σε δωρεάν προβολή στο Κολωνάκι

Σήμερα βλέπουμε την κωμωδία του 1967, που θα προβληθεί στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο πλαίσιο των δράσεων της έκθεσης "Εγώ, ο Ανδρέας Βουτσινάς".

Οι "Μέρες & Νύχτες του Χρήστου στο Δαναό" γιορτάζουν τα 40 χρόνια του "Μπλε Βελούδο"

Ο αγαπημένος κύκλος προβολών υποδέχεται το 2026 με ένα αριστούργημα δια χειρός Ντέιβιντ Λιντς.

Οι ταινίες που έρχονται την Πέμπτη 15/01

Τίμοθι Σαλαμέ και Τζος Σάφντι σε ένα κυνήγι για δόξα, ένα τρομο-σίκουελ από τη Μεγάλη Βρετανία και όλες οι νέες κυκλοφορίες της επόμενης εβδομάδας.