Free Solo

3

Όσκαρ ντοκιμαντέρ για την οξυδερκή και απίστευτα αγωνιώδη καταγραφή ενός αθλητικού άθλου, ο οποίος κουβαλά μια συναρπαστική ιστορία εμμονής, αυταπάρνησης και αγάπης της ζωής μέχρι... θανάτου.

Free Solo

Έμπειρος ορειβάτης και σκηνοθέτης ορειβατικών ντοκιμαντέρ («Meru»), ο Τζίμι Τσιν αποφάσισε να καταγράψει, μαζί με την επίσης ντοκιμαντερίστρια σύζυγό του Ελίζαμπεθ Τσάι Βάσαρλι, έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους άθλους του αθλήματος: τη free solo (χωρίς κανένα απολύτως βοήθημα) αναρρίχηση του γρανιτένιου βράχου Ελ Καπιτάν στο εθνικό πάρκο Γιόσεμαϊτ, ύψους 900 μέτρων, από τον ορειβάτη Άλεξ Χόνολντ. Ακολουθώντας για δύο και πλέον χρόνια τον 33χρονο σταρ της ελεύθερης αναρρίχησης, το σκηνοθετικό ζευγάρι γίνεται μάρτυρας της επίπονης, μεθοδικής προετοιμασίας του και σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός παθιασμένου και μοναχικού άντρα, ο οποίος νιώθει ζωντανός μόνον όταν κοιτάζει κατάματα το θάνατο.

Το τελευταίο εικοσάλεπτο του φιλμ, στο οποίο η απίστευτα ριψοκίνδυνη ανάβαση κινηματογραφείται με τον πιο αγωνιώδη –και υψοφοβικό– τρόπο, αποτελεί υπόδειγμα θριλερικής αφήγησης, το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ όμως έχει ήδη αποκαλύψει στην πορεία μια καλά κρυμμένη ιστορία εμμονής, αυταπάρνησης και ανθρώπινης θέλησης για το ξεπέρασμα των ορίων. Ταυτόχρονα, μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη πάνω στην ευτυχία, στο αμερικανικό όνειρο και το αληθινό νόημα της ζωής.

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Free Solo

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2018
  • Διάρκεια: 100 '
  • Τζίμι Τσιν

Ο ορειβάτης Άλεξ Χόνολντ ετοιμάζεται να επιχειρήσει μια free solo (χωρίς βοήθημα) αναρρίχηση του γρανιτένιου βράχου Ελ Καπιτάν στο εθνικό πάρκο Γιόσεμαϊτ, ύψους 900 μέτρων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.