Free Solo

3

Όσκαρ ντοκιμαντέρ για την οξυδερκή και απίστευτα αγωνιώδη καταγραφή ενός αθλητικού άθλου, ο οποίος κουβαλά μια συναρπαστική ιστορία εμμονής, αυταπάρνησης και αγάπης της ζωής μέχρι... θανάτου.

Free Solo

Έμπειρος ορειβάτης και σκηνοθέτης ορειβατικών ντοκιμαντέρ («Meru»), ο Τζίμι Τσιν αποφάσισε να καταγράψει, μαζί με την επίσης ντοκιμαντερίστρια σύζυγό του Ελίζαμπεθ Τσάι Βάσαρλι, έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους άθλους του αθλήματος: τη free solo (χωρίς κανένα απολύτως βοήθημα) αναρρίχηση του γρανιτένιου βράχου Ελ Καπιτάν στο εθνικό πάρκο Γιόσεμαϊτ, ύψους 900 μέτρων, από τον ορειβάτη Άλεξ Χόνολντ. Ακολουθώντας για δύο και πλέον χρόνια τον 33χρονο σταρ της ελεύθερης αναρρίχησης, το σκηνοθετικό ζευγάρι γίνεται μάρτυρας της επίπονης, μεθοδικής προετοιμασίας του και σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός παθιασμένου και μοναχικού άντρα, ο οποίος νιώθει ζωντανός μόνον όταν κοιτάζει κατάματα το θάνατο.

Το τελευταίο εικοσάλεπτο του φιλμ, στο οποίο η απίστευτα ριψοκίνδυνη ανάβαση κινηματογραφείται με τον πιο αγωνιώδη –και υψοφοβικό– τρόπο, αποτελεί υπόδειγμα θριλερικής αφήγησης, το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ όμως έχει ήδη αποκαλύψει στην πορεία μια καλά κρυμμένη ιστορία εμμονής, αυταπάρνησης και ανθρώπινης θέλησης για το ξεπέρασμα των ορίων. Ταυτόχρονα, μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη πάνω στην ευτυχία, στο αμερικανικό όνειρο και το αληθινό νόημα της ζωής.

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Free Solo

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2018
  • Διάρκεια: 100 '
  • Τζίμι Τσιν

Ο ορειβάτης Άλεξ Χόνολντ ετοιμάζεται να επιχειρήσει μια free solo (χωρίς βοήθημα) αναρρίχηση του γρανιτένιου βράχου Ελ Καπιτάν στο εθνικό πάρκο Γιόσεμαϊτ, ύψους 900 μέτρων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το σίκουελ του "Dirty Dancing"

Μετά από 40 περίπου χρόνια θα επιστρέψει η θρυλική ταινία, που έκανε χαμό στα παγκόσμια box office. Ποιοι κρύβονται πίσω από αυτήν και τι έχει γίνει γνωστό ως τώρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΕΒΗ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗ
02/02/2026

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 05/02

Τρεις ταινίες βραβευμένες στο Φεστιβάλ Καννών, δύο ταινίες τρόμου και όλα όσα θα δούμε στις αίθουσες την επόμενη εβδομάδα (5/2 - 11/2)

Ταινίες από μία άλλη εποχή που βλέπουμε στους κινηματογράφους

Οι προηγούμενοι αιώνες μέσα από κινηματογραφικές επιλογές που παίζουν στα σινεμά αυτή τη στιγμή.

Τι νέο βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτό το ΠΣΚ

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στα σινεμά της Αθήνας από τις 29 Ιανουαρίου.

Κατέφθασαν οι πρώτες εικόνες των κινηματογραφικών Beatles

Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση των τεσσάρων ηθοποιών μας κάνει να ανυπομονούμε για τις τέσσερις ταινίες του Σαμ Μέντες.

Μερικές ταινίες που πρέπει να δεις πριν το "Ανεμοδαρμένα Ύψη", σύμφωνα με την Έμεραλντ Φένελ

Η σκηνοθέτιδα που αναβιώνει το κλασσικό μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη μοιράστηκε τις "ταινίες-έμπνευση" που πρέπει να δούμε πριν την πρεμιέρα του "Ανεμοδαρμένα Ύψη" στις 12/02.

Εύα Στεφανή, πώς ήταν να μπαίνεις στην "Καρδιά του Ταύρου";

Μιλήσαμε με την καταξιωμένη Ελληνίδα σκηνοθέτρια για το τελευταίο της πρότζεκτ, τη σχέση της με τον εμβληματικό χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου και την άνθηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ.