Οδηγός Cinema

Ακίνητο Ποτάμι

Τα φαντάσματα των Ταρκόφσκι και Ζβιάγκιντσεφ κυκλοφορούν σε αυτό το ατμοσφαιρικό, εσωτερικής έντασης όσο και δύσκαμπτο, βαριά συμβολικό δράμα πάνω στην πίστη, στην εμπιστοσύνη και στα αναπάντητα υπαρξιακά ερωτήματα.

Ακίνητο Ποτάμι

Γυρισμένο στη Ρωσία και τη Λετονία, το «Ακίνητο Ποτάμι» είναι διαποτισμένο από μια βορειοευρωπαϊκή υπαρξιακή αγωνία, τυλιγμένη στη μεταφυσική αύρα της ρωσικής καλλιτεχνικής παράδοσης. Ένα επικίνδυνο κινηματογραφικό τοπίο για έναν Μεσόγειο που αναμετράται στα χιόνια της Σιβηρίας με μια ταρκοφσκική προβληματική, εκεί όπου τα μυστήρια της ζωής πατούν με το ένα πόδι στον ορθολογισμό και με το άλλο στη –θρησκευτική ή μη– πίστη. Αφηγηματικά ώριμος, ο Φραν­τζής («Το Όνειρο του Σκύλου», «Σύμπτωμα») δεν φοβάται να αναζητήσει διέξοδο ανάμεσά τους, ανιχνεύοντας όλα αυτά που οδηγούν τους καλών προθέσεων ανθρώπους στην (αυτο)καταστροφή.

Όπως η Άννα και ο Πέτρος, ένα παντρεμένο ζευγάρι Ελλήνων που μετακομίζει σε μια βιομηχανική κωμόπολη της Σιβηρίας λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του τελευταίου. Μηχανικός που υπερασπίζεται την εκτροπή ενός μολυσμένου ποταμού, γεγονός που εξοργίζει την τοπική κοινότητα, μια και θα στερέψει μια «θαυματουργό» πηγή, θα βρεθεί προ σοκαριστικής εκπλήξεως όταν δια­πιστώσει πως η Άννα έχει μείνει έγκυος χωρίς οι δυο τους να έχουν τον τελευταίο καιρό ολοκληρωμένες σχέσεις. Εκείνη ισχυρίζεται πως δεν έχει πάει με άλλον, αυτός δεν την πιστεύει και, καθώς η αμφιβολία αρχίζει να δηλητηριάζει τη σχέση τους, η Άννα στρέφεται προς τη θρησκεία, πιστεύοντας πως η εγκυμοσύνη της είναι δώρο θεού.

Ακίνητο Ποτάμι - εικόνα 1

Τα φαντάσματα των Αντρέι Ταρκόφσκι («Στάλκερ») και Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ («Η Αποξένωση») κυκλοφορούν ανάμεσα στις εικαστικά υποβλητικές εικόνες (το μεγαλύτερο ατού της ταινίας) ενός ατμοσφαιρικού, εσωτερικής έντασης δράματος πάνω στην πίστη, στην εμπιστοσύνη και στα αναπάντητα υπαρξιακά ερωτήματα. Δουλεύοντας με δίπολα σε διαρκή αντιπαράθεση (φύση - τεχνολογία, λογική - πίστη, παράδοση - εκσυγχρονισμός, άντρας - γυναίκα, εξωτερικό φως - εσωτερικό σκοτάδι), ο Φραντζής γίνεται όλο και πιο συμβολικός καθώς προσπαθεί να ανακαλύψει τι κρατάει ακίνητο ένα ποτάμι.

Θέτει τολμηρά ερωτήματα, κρατά τη σωστή απόσταση από τις έτοιμες απαντήσεις, παραδίνεται όμως σε ένα σημειολογικό φετιχισμό και μια φιλοσοφική σοβαροφάνεια (η πόζα της πρώτης σκηνής και των περισσότερων δια­λόγων) που βαραίνουν υπερβολικά το θαρραλέο, μυσταγωγικό κινηματογραφικό δοκίμιό του.

Ελλάδα, Γαλλία, Λετονία. 2018. Διάρκεια: 133΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Ακίνητο Ποτάμι

2,5
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 133 '

Η Άννα και ο Πέτρος είναι ένα ζευγάρι Ελλήνων που μετακομίζει σε μια κωμόπολη της Σιβηρίας λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του τελευταίου. Κι ενώ αυτές μπαίνουν σε κρίσιμη φάση, η Άννα διαπιστώνει πως έχει μείνει έγκυος χωρίς οι δυο τους να έχουν τον τελευταίο καιρό ολοκληρωμένες σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Θα δούμε στη χώρα μας την "Τραγωδία του Μάκβεθ";

Η καινούρια ταινία του Τζόελ Κοέν με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον πάει κατευθείαν για Όσκαρ, αλλά δεν έχει (ακόμα;) κινηματογραφική διανομή στην Ελλάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
14/01/2022

Πράκτορες 355

Κατασκοπική περιπέτεια της σειράς, η οποία αναβαθμίζεται ως (κοσμοπολίτικη) παραγωγή λόγω του θηλυκού all-star cast της.

Για Πάντα Κοντά σου

Η κοινωνική, οικογενειακή και ψυχολογική καθημερινότητα της βρετανικής εργατικής τάξης αποκαλύπτεται μέσα από μια ζυγισμένη συναισθηματικά ιστορία ενηλικίωσης και αποχαιρετισμού.

Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Αδέξια προσπάθεια αποτύπωσης των ιδιαιτεροτήτων μιας καλλιτεχνικής περσόνας με τους δικούς της όρους (με "φασμπιντερικό" δηλαδή τρόπο).

Τι Βλέπουμε Όταν Κοιτάμε τον Ουρανό;

Οι λεπτομέρειες της καθημερινότητας γίνονται ποιητικοί πρωταγωνιστές σε ένα σύγχρονο ρομαντικό παραμύθι.

Σχέδιο Διάσωσης

Μια πολλά υποσχόμενη ιδέα αναπτύσσεται με φρεσκάδα, χάνει όμως σταδιακά τη δυναμική και το χιούμορ της, για να καταλήξει σε μια προκάτ διδακτική περιπέτεια για το προεφηβικό κοινό.

Ο "Spider-man" συνεχίζει να καταρρίπτει τα εισπρακτικά ρεκόρ

Αδέξιο ξεκίνημα για τις "Πράκτορες 355" στα αμερικανικά σινεμά, την ώρα που ο "Spider-man" σπάει τα κοντέρ.