Arctic

3

Περιπέτεια επιβίωσης φτιαγμένη από τα ελάχιστα μα ουσιώδη κινηματογραφικά υλικά. Ελάχιστα λόγια, απουσία φλας μπακ, απρόσμενο σασπένς και μια στερεή, αφοπλιστικά λιτή ερμηνεία από τον Μαντς Μίκελσεν.

Arctic

Στο πρώτο πλάνο της ταινίας ένας άντρας σκάβει στο χιόνι κάτι σαν χαντάκι, μόλις όμως η κάμερα πάρει ύψος βλέπουμε από ψηλά πως στην πραγματικότητα «γράφει» ένα γιγάντιο SOS στο κάτασπρο χαλί που έχει στρωθεί γύρω του. Είναι, όπως διαπιστώνουμε από την καθημερινή ρουτίνα του, ο μόνος διασωθείς, στην καρδιά της Αρκτικής, από την πτώση ενός μικρού αεροπλάνου. Έχει κατορθώσει να κρατηθεί στη ζωή μετατρέποντας το κουφάρι του αεροπλάνου σε καταφύγιο, ανοίγοντας τρύπες στον πάγο απ’ όπου μπορεί και ψαρεύει, ενώ με έναν ειδικό πομπό στέλνει κατά τακτά διαστήματα σήματα προς όποιον μπορεί να τα λάβει, ώστε να τον βρει και να τον διασώσει.

Όπως το «Όλα Χάθηκαν» (2013) του Τζέι Σι Τσάντορ έτσι και το «Arctic», το οποίο επίσης προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Κανών, αφορά μια ιστορία μοναχικής επιβίωσης μεταφερμένη στην οθόνη με τα στοιχειώδη κινηματογραφικά υλικά. Αν κι έγινε γνωστός από μια σειρά βίντεο στο YouTube, περνώντας κατόπιν στα βιντεοκλίπ και στη διαφήμιση, ο Βραζιλιάνος Τζο Πένα επιλέγει να παραμείνει λιτός και ουσιώδης στο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του. Με ελάχιστα λόγια, απουσία φλας μπακ και χωρίς εύκολα τρικ που θα μας έδιναν πληροφορίες για το ποιος είναι ο ήρωας της κατεψυγμένης περιπέτειας που παρακολουθούμε, η ταινία στήνει το συναρπαστικό δράμα της με αφηγηματικό ρεαλισμό και μια έλλειψη που μας κάνει να συγκεντρωθούμε στα πλέον βασικά, τον άνθρωπο, τη φύση και την απρόβλεπτη μονομαχία τους.

Arctic - εικόνα 1

Το γυμνό μα απόλυτης διηγηματικής ακρίβειας σενάριο διά χειρός του Πένα και του μοντέρ του Ράιαν Μόρισον είναι γραμμένο κινηματογραφικά και υπαγορεύει μια σκηνοθεσία ρυθμού, στακάτη και στερεή. Ακριβώς όπως είναι και η αφοπλιστικά λιτή ερμηνεία του Μαντς Μίκελσεν, ο οποίος επιστρατεύει εκφραστικά το βλέμμα, την ανάσα αλλά και κάθε μυ του σώματός του. Έτσι το σασπένς, που χτίζεται αργά, αποκτά δραματικό βάθος, κάθε στροφή της πλοκής συνοδεύεται από συγκινησιακή φόρτιση και η παγωμένη οδύσσεια του Όβεργκαρντ παίρνει αρχετυπικές και αλληγορικές διαστάσεις.

Ισλανδία. 2018. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Arctic

3
  • Περιπέτεια
  • 2018
  • Διάρκεια: 97 '
  • Τζο Πένα

Μετά την πτώση του αεροπλάνου του ένας άντρας μένει μόνος στην καρδιά της Αρκτικής. Κατασκευάζοντας δικό του καταφύγιο, αναζητώντας τροφή και αποφεύγοντας τους κινδύνους που καραδοκούν, όπως οι πολικές αρκούδες, προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή μέχρι κάποιος να τον εντοπίσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.