Εξόριστος Συγγραφέας

2

Εικαστικά προσεγμένη βιογραφία (φωτογραφία από τον Λούκας Ζαλ του «Ψυχρού Πολέμου», βραβευμένα στο Βερολίνο σκηνικά και κοστούμια), με προβλέψιμα, διδακτικά μηνύματα και λίγο κινηματογραφικό ζουμί.

Εξόριστος Συγγραφέας

Γιος του Ρώσου γνωστού σκηνοθέτη της περεστρόικα Αλεξέι Γκέρμαν («Ο Φίλος μου Ιβάν Λαπσίν»), ο Γκέρμαν Τζούνιορ έχει πίσω του μια φεστιβαλική καριέρα 15 χρόνων, με ταινίες που κοιτάζουν κριτικά τη σοβιετική Ιστορία και διακρίνονται για την εικαστική τους αρτιότητα («Paper Soldier», «Under Electric Clouds»). Το ίδιο κάνει και ο «Εξόριστος Συγγραφέας», που αφηγείται έξι μέρες από τη ζωή του λογοτέχνη Σεργκέι Ντοβλάτοφ (1941-90), του οποίου η αξία αναγνωρίστηκε στη Δύση κατά τη δεκαετία του ’80. Στο Λένινγκραντ του 1971 όμως ο νεαρός συγγραφέας προσπαθεί να εκφραστεί ελεύθερα, κάτι που τον φέρνει σε αντίθεση με τους ιδεολογικούς περιορισμούς του μπρεζνιε­φικού καθεστώτος, το οποίο του στερεί τη δυνατότητα να βιοποριστεί από τα γραπτά του.

Μόνο που ο αγώνας του για καλλιτεχνική ανεξαρτησία αποδεικνύεται σεναριακά μονοδιάστατος κι επαναλαμβανόμενος, σε μια εικαστικά προσεγμένη βιογραφία (φωτογραφία από τον Λούκας Ζαλ του «Ψυχρού Πολέμου», βραβευμένα στο Φεστιβάλ Βερολίνου σκηνικά και κοστούμια), με προβλέψιμα, διδακτικά μηνύματα, ηρωικούς αντιστασιακούς, άκαρδους γραφειοκράτες και λιγοστό κινηματογραφικό ζουμί.

Ρωσία, Πολωνία. 2018. Διάρκεια: 126΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Εξόριστος Συγγραφέας

Dovlatov
2
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 126 '
  • Αλεξέι Γκέρμαν Τζούνιορ

Στο Λένινγκραντ του 1971 ο νεαρός συγγραφέας Σεργκέι Ντοβλάτοφ προσπαθεί να εκφραστεί ελεύθερα, κάτι που τον φέρνει σε αντίθεση με τους ιδεολογικούς περιορισμούς που έχει θέσει το μπρεζνιεφικό καθεστώς, το οποίο του στερεί τη δυνατότητα να βιοποριστεί από τα γραπτά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.