Εξόριστος Συγγραφέας

2

Εικαστικά προσεγμένη βιογραφία (φωτογραφία από τον Λούκας Ζαλ του «Ψυχρού Πολέμου», βραβευμένα στο Βερολίνο σκηνικά και κοστούμια), με προβλέψιμα, διδακτικά μηνύματα και λίγο κινηματογραφικό ζουμί.

Εξόριστος Συγγραφέας

Γιος του Ρώσου γνωστού σκηνοθέτη της περεστρόικα Αλεξέι Γκέρμαν («Ο Φίλος μου Ιβάν Λαπσίν»), ο Γκέρμαν Τζούνιορ έχει πίσω του μια φεστιβαλική καριέρα 15 χρόνων, με ταινίες που κοιτάζουν κριτικά τη σοβιετική Ιστορία και διακρίνονται για την εικαστική τους αρτιότητα («Paper Soldier», «Under Electric Clouds»). Το ίδιο κάνει και ο «Εξόριστος Συγγραφέας», που αφηγείται έξι μέρες από τη ζωή του λογοτέχνη Σεργκέι Ντοβλάτοφ (1941-90), του οποίου η αξία αναγνωρίστηκε στη Δύση κατά τη δεκαετία του ’80. Στο Λένινγκραντ του 1971 όμως ο νεαρός συγγραφέας προσπαθεί να εκφραστεί ελεύθερα, κάτι που τον φέρνει σε αντίθεση με τους ιδεολογικούς περιορισμούς του μπρεζνιε­φικού καθεστώτος, το οποίο του στερεί τη δυνατότητα να βιοποριστεί από τα γραπτά του.

Μόνο που ο αγώνας του για καλλιτεχνική ανεξαρτησία αποδεικνύεται σεναριακά μονοδιάστατος κι επαναλαμβανόμενος, σε μια εικαστικά προσεγμένη βιογραφία (φωτογραφία από τον Λούκας Ζαλ του «Ψυχρού Πολέμου», βραβευμένα στο Φεστιβάλ Βερολίνου σκηνικά και κοστούμια), με προβλέψιμα, διδακτικά μηνύματα, ηρωικούς αντιστασιακούς, άκαρδους γραφειοκράτες και λιγοστό κινηματογραφικό ζουμί.

Ρωσία, Πολωνία. 2018. Διάρκεια: 126΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Εξόριστος Συγγραφέας

Dovlatov
2
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 126 '
  • Αλεξέι Γκέρμαν Τζούνιορ

Στο Λένινγκραντ του 1971 ο νεαρός συγγραφέας Σεργκέι Ντοβλάτοφ προσπαθεί να εκφραστεί ελεύθερα, κάτι που τον φέρνει σε αντίθεση με τους ιδεολογικούς περιορισμούς που έχει θέσει το μπρεζνιεφικό καθεστώς, το οποίο του στερεί τη δυνατότητα να βιοποριστεί από τα γραπτά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχεται νέος 'Εξορκιστής' με την Σκάρλετ Γιόχανσον

O σκηνοθέτης, το στούντιο και ό,τι γνωρίζουμε για την πλοκή μέχρι στιγμής για την συνέχεια του franchise.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
25/11/2025

'Super Story Market': Η ελληνική ταινία που γέννησε ένα νέο κινηματογραφικό κίνημα

Το μοντέλο, που συνδυάζει τη δύναμη της κινηματογραφικής αφήγησης με την άμεση δράση, φαίνεται να λειτουργεί και ετοιμάζει μάλιστα ευρωπαϊκή περιοδεία.

Ελληνικό box office: "Wicked" εναντίον "Βουγονίας"

Το δεύτερο μέρος του μιούζικαλ "Wicked" έριξε από την κορυφή του εισπρακτικού top-10 τη λανθιμική "Βουγονία", την ώρα που η "Νυρεμβέργη" αποδεικνύεται μια ευχάριστη εμπορική έκπληξη για το ενήλικο σινεφίλ κοινό.

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Η επιστροφή του Οικονομίδη, Λόρενς - Πάτινσον σε ρήξη και όλα όσα έρχονται προσεχώς στις μαρκίζες.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 27/11

Η επιστροφή του Οικονομίδη, Λόρενς - Πάτινσον σε ρήξη και όλα όσα έρχονται προσεχώς στις μαρκίζες.

Αυτά είναι τα highlights του 16ου Ethnofest

Το Διεθνές Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει και η ομάδα του με τον διευθυντή του Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη επιλέγουν τις καλύτερες στιγμές.

Οι "ψαγμένες" ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Οι σινεφίλ και arthouse παραγωγές που παίζονται στις μεγάλες οθόνες της πόλης έως και την Τετάρτη 26/11.