Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης

2

Πολλά εφέ για το sci-fi (σχεδόν) τίποτα, σε μια σκηνογραφικά ευφάνταστη αλλά υπερφορτωμένη, αφελώς μονοδιάστατη και φασαριόζικη κυβερνοπάνκ περιπέτεια βασισμένη σε γιαπωνέζικο manga, διασκευασμένη σεναριακά από τον (και παραγωγό) Τζέιμς Κάμερον.

Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης

Σχέδιο που περίμενε υπομονετικά τον Τζέιμς Κάμερον να τακτοποιήσει τις προτεραιότητές του, η κινηματογραφική μεταφορά του γιαπωνέζικου manga «Gunnm», γνωστού και ως «Battle Angel Alita», του Γιουκίτο Κισίρο παρέμενε σε διαρκή εκκρεμότητα από το 2003. Όταν τελικά ο δημιουργός του «Avatar» αποφάσισε να ασχοληθεί με τα σίκουέλ του, το γραμμένο από τον ίδιο και τη Λαέτα Καλογρίδις («Το Νησί των Καταραμένων», «Αλέξανδρος») σενάριο παραδόθηκε στα χέρια του comics fan Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ («Από το Σούρουπο ως την Αυγή», «Spy Kids», «Αμαρτωλή Πόλη») και υπό τη στενή εποπτεία του παραγωγού Κάμερον πήρε επιτέλους το δρόμο για τη μεγάλη οθόνη.

Σε έναν μελλοντικό, κατεστραμμένο κόσμο οι «παρακατιανοί» επιζήσαντες επιβιώνουν στην Άιρον Σίτι, μια εξαθλιωμένη μεγαλούπολη στη σκιά της εναέριας πόλης Ζάλουμ, κατοικίας των προνομιούχων. Ένας επιστήμονας περιμαζεύει από τα σκουπίδια, τα οποία πέφτουν από την τελευταία στο έδαφος, ένα ανδροειδές και το επαναφέρει σε λειτουργία. «Ξυπνώντας», η Αλίτα (μια ψηφιακά μεταμορφωμένη Ρόζα Σάλαζαρ σε δυναμική ερμηνεία) δεν θυμάται τίποτε από την προηγούμενη ζωή της, αρχίζει όμως σταδιακά να αντιλαμβάνεται πως αυτή είναι γεμάτη επικίνδυνα μυστικά. Κι ενώ σκέφτεται τρόπους για να ανεβεί στη Ζάλουμ ώστε να βρει απαντήσεις, το παρελθόν της γίνεται στόχος μεγάλων, διεφθαρμένων συμφερόντων.

Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης - εικόνα 1

Από τον Πινόκιο στον Φρανκενστάιν και μέσα από μια σειρά αναφορών στην λογοτεχνική και την κινηματογραφική επιστημονική φαντασία, η «Αλίτα» είναι μια κοινότοπη ιστορία ενηλικίωσης περιτριγυρισμένη από την εντυπωσιακή εικονογραφία ενός μετα-αποκαλυπτικού κόσμου. Σκηνογραφικά ευφάνταστη (το ατού όλων των ταινιών του Τζέιμς Κάμερον), η κυβερνοπάνκ περιπέτεια του χαβαλετζή Ροντρίγκεζ αναπτύσσεται πάνω σε προβλέψιμα μοτίβα, αφελώς μονοδιάστατη και υπερφορτωμένη με εφέ αλλά κι εντελώς «χάρτινους» χαρακτήρες. Διάφανο και προσχηματικό είναι άλλωστε και το όλο διακύβευμα της μπουρδουκλωμένης πλοκής, η οποία προχωρά με επεισοδιακές, χαλαρά συνδεδεμένες μεταξύ τους σεκάνς χορογραφημένης δράσης, που καταλήγουν σε ένα εκκρεμές φινάλε-υποσχόμενη αρχή μιας σειράς από σίκουελ.

Καναδάς, ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης

Alita: Battle Angel
2
  • Περιπέτεια
  • 2019
  • Διάρκεια: 122 '
  • Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ

Σε έναν μελλοντικό, κατεστραμμένο κόσμο ένας επιστήμονας περιμαζεύει από τα σκουπίδια ένα ανδροειδές και το επαναφέρει σε λειτουργία. «Ξυπνώντας», η Αλίτα δεν θυμάται τίποτε από το παρελθόν της, τα μυστικά του οποίου θα γίνουν στόχος μεγάλων, διεφθαρμένων συμφερόντων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αν σου άρεσε το 'Αποστολή Χαίρε Μαρία', αξίζει να δεις κι αυτές τις ταινίες

Δημοφιλείς αλλά και χίπστερ διαστημικές, sci fi και space drama ταινίες, που μπορείς να δεις αν λάτρεψες το δημιούργημα των Φιλ Λορντ και Κρίστοφερ Μίλερ, με τον Ράιαν Γκόσλινγκ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
06/04/2026

"Movie Making Magic": Το 1ο Φεστιβάλ Κινηματογραφικής Παιδείας είναι γεγονός

Ένα νέο, φιλόδοξο πολιτιστικό εγχείρημα έρχεται να αναδείξει τη δημιουργικότητα των μαθητών της Αττικής: το 1ο Φεστιβάλ Κινηματογραφικής Παιδείας "Movie Making Magic", τους καλεί να δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους.

Οι νέες ταινίες που θα δούμε στα σινεμά από την Πέμπτη 09/04

Δύο νέες ταινίες για αυτή την εβδομάδα (09-15/04) με διαφορετική ημερομηνία κυκλοφορίας

Cult ταινίες που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Αυτές τις ταινίες που άφησαν ένα cult αποτύπωμα, η κάθε μια για τους δικούς της λόγους, μπορείτε να τις απολαύσετε (ένοχα ή μη) στη μεγάλη οθόνη.

Hokum: Trailer για το πολυαναμενόμενο horror από τον Ντέμιαν ΜακΚάρθι

Ο Άνταμ Σκοτ πρωταγωνιστεί σ' ένα από τα πιο αναμενόμενα horror της χρονιάς από τον Ιρλανδό σκηνοθέτη επιτυχημένων ταινιών τρόμου.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στις αίθουσες

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 2 Απριλίου.

Maricel: Η νέα ταινία του Ηλία Δημητρίου βραβεύτηκε στο Μάντσεστερ

Η τρίτη μεγάλου μήκους του Ηλία Δημητρίου απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας στο Manchester Film Festival 2026.