Η Αρχή της Ισότητας

Μια κοινότοπη σινε-βιογραφία χωρίς σκηνοθετικό ρίσκο ή φαντασία στην αφήγηση, η οποία δεν εκμεταλλεύεται την ανατρεπτική αληθινή ιστορία μιας σπουδαίας ηρωίδας.

Η Αρχή της Ισότητας

Σε μια χρονική συγκυρία που στις ΗΠΑ βιώνουν τον πολύμορφο αγώνα των γυναικών για ίση μεταχείριση, το Χόλιγουντ φέρνει στο προσκήνιο τις προσωπικότητες που επέφεραν ριζοσπαστικές κοινωνικές αλλαγές ενάντια σε οπισθοδρομικές σεξιστικές πρακτικές. Μία από αυτές ήταν η σπουδαία νομικός Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Στα ταραγμένα ’60s, με όπλο τη γνώση του δικαίου και την ακλόνητη πίστη της στην αξία της ισότητας, η Γκίνσμπεργκ διέλυσε έναν προς έναν τους νόμους που είτε βασίζονταν είτε εμπεριείχαν τη διάκριση φύλου. Η δικηγόρος στάθηκε απέναντι και πολέμησε τους κανονισμούς που νομιμοποιούσαν προκαθορισμένους κοινωνικούς ρόλους για τις γυναίκες και περιόριζαν θεαματικά τις ελευθερίες τους. Ήταν τόσο σημαντικά αυτά που πέτυχε στην καριέρα της, ώστε σήμερα αποθεώνεται σαν ποπ σταρ, ενώ έχει αποκτήσει και το ψευδώνυμο «Notorious R.B.G.», από τον διάσημο ράπερ Notorious B.I.G.! Με αυτά τα δεδομένα η δουλειά της σκηνοθέτιδας Μίμι Λέντερ («Ολέθρια Σύγκρουση») ήταν εν πολλοίς στρωμένη.

Η Αρχή της Ισότητας - εικόνα 1

Ή μάλλον θα ήταν αν η Λέντερ δεν ακολουθούσε μια καθ’ όλα προβλέψιμη, χωρίς ρίσκα και φαντασία αφήγηση, η οποία τσεκάρει όλα τα κουτάκια με τους κανόνες μιας τυπικής σινε-βιογραφίας. Έτσι, εξαιτίας της κοινότοπης προσέγγισης και των μονοδιάστατα γραμμένων χαρακτήρων που πλαισιώνουν την Γκίνσμπεργκ, η ταινία δεν προκαλεί συγκινήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως τη στιγμή που η Γκίνσμπεργκ πετυχαίνει τον πρώτο της δικαστικό άθλο, αλλάζοντας κυριολεκτικά τη νομική ιστορία, το ενδιαφέρον έχει ξεθυμάνει εντελώς. Πάντως, η ταινία προσφέρει στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει μια πραγματική ηρωίδα και υπέρμαχο δικαιωμάτων που βρίσκονται σήμερα ξανά υπό αμφισβήτηση.

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜ.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Αρχή της Ισότητας

On the Basis of Sex
2
  • Βιογραφική
  • 2018
  • Διάρκεια: 120 '
  • Μίμι Λέντερ

Η προσωπική διαδρομή της νομικού Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στα ’60s ενάντια στους νόμους που είτε βασίζονταν είτε εμπεριείχαν τη διάκριση φύλου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τρόμος και love story στο trailer του "Bones and All" του Λούκα Γκουαντανίνο

Εν αναμονή της πρεμιέρας της νέας ταινίας του Λούκα Γκουαντανίνο στο 79ο Φεστιβάλ της Βενετίας, παίρνουμε μια πρώτη "γεύση" με το trailer που κυκλοφόρησε.

11/08/2022

79ο Φεστιβάλ Βενετίας: Με βαριά ονόματα κι οσκαρικό αέρα

Εξασφαλίζοντας μερικές από τις πλέον αναμενόμενες πρεμιέρες της επόμενης σεζόν, η φετινή κινηματογραφική Μπιενάλε σηκώνει αυλαία στις 31/8 με το "White Noise" του Νόα Μπάουμπακ. Το "α" θα είναι εκεί με διαρκείς ανταποκρίσεις.

Το Μικρό Βιβλιοπωλείο στο Παρίσι

Ρομαντικό δράμα – συνταγή, γεμάτο γραφικούς χαρακτήρες και γλυκόπικρα συναισθήματα που θυμίζουν λογοτεχνικό μπεστ σέλερ ευρείας κατανάλωσης, βασίζονται όμως σε ιδέα του γνωστού σκηνοθέτη Ετόρε Σκόλα.

Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς

Τολμηρή, μα άνιση μείξη κωμωδίας καταστάσεων, κοινωνικής σάτιρας και συγκινητικού μελοδράματος, η οποία μένει υπερβολικά πιστή στο μυθιστορηματικό πρώτο υλικό της.

Ο Αντικαταστάτης

Αστυνομικό θρίλερ με τολμηρά καταγγελτική διάθεση. Αφηγηματικά ακατέργαστο όμως, δυσκολεύεται εξ αρχής να κάνει την ίντριγκά του πραγματικά ενδιαφέρουσα.

SAS Ειδικές Δυνάμεις: Κόκκινος Συναγερμός

"Die Hard" ιδέα από τα Lidl κι από βιβλίο πολεμοχαρή Βρετανού κομάντο με σινε-διεκπεραίωση στον αυτόματο πιλότο.

Μπαραβέντο

Η πρώτη ταινία του δημιουργού τού cinema novo είναι μια εικαστικά ενδιαφέρουσα, στρατευμένη όσο και φολκλορική κοινωνική διαμαρτυρία η οποία χρωστά τη γοητεία της στην απελευθερωτική ποίηση των εικόνων της.