Μαίρη η Βασίλισσα της Σκωτίας

Οι εξαιρετικές υποβλητικές ερμηνείες των πρωταγωνιστριών δεν επαρκούν για να διασώσουν μια αφηγηματικά αδύναμη και σκηνοθετικά αναποφάσιστη ταινία.

Μαίρη η Βασίλισσα της Σκωτίας

Oι πολιτικές και προσωπικές περιπέτειες της Μέρι Στιούαρτ ή Μαρίας Α΄ της Σκοτίας, με αποκορύφωμα το τραγικό τέλος και την πολυετή μετά θάνατον κατασυκοφάντησή της, συνοψίζουν την τύχη μιας γυναίκας σε θέση ισχύος στην ανδροκρατούμενη γηραιά Αλβιώνα του 16ου αιώνα. Στη σύντομη ζωή της η καθολική διάδοχος του σκοτσέζικου θρόνου παντρεύτηκε, όταν ήταν 16 ετών, τον Γάλλο δελφίνο Φραγκίσκο Β΄, επαναπατρίστηκε ως βασίλισσα μετά το θάνατό του, και σύντομα διεκδίκησε το δικαίωμα στο αγγλικό στέμμα που κατείχε η προτεστάντισσα ξαδέρφη της Ελισάβετ Α΄.

Έτσι ξεκίνησε μια μακροχρόνια κόντρα ανάμεσα σε δύο δυναμικές γυναίκες, στην οποία θα επικρατούσε εκείνη που θα παντρευόταν και θα γεννούσε πρώτη το διάδοχό της. Ταυτόχρονα ισχυροί άντρες των συμβουλίων τους και φανατικοί θρησκευτικοί παράγοντες άρχισαν να μηχανορραφούν για να αποκτήσουν κι εκείνοι λόγο στο πολυπόθητο στέμμα.

Μαίρη η Βασίλισσα της Σκωτίας - εικόνα 1

Η ιντριγκαδόρικη ιστορία της Στιούαρτ, η οποία θίγει διαχρονικές θεματικές όπως η αυτοδιάθεση του σώματος και η γυναικεία χειραφέτηση, έχει μεταφερθεί πολλάκις είτε στο σινεμά είτε στην τηλεόραση και η παραγωγή της πολύπειρης θεατρικής σκηνοθέτιδας Τζόσι Ρουρκ μπορεί να χαρακτηριστεί η πιο φιλόδοξη των τελευταίων ετών. Στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο η δημιουργός στήνει με άνεση εντυπωσιακά κάδρα –ειδικά τα κοντινά πλάνα των πρωταγωνιστριών κόβουν την ανάσα–, δεν επιδεικνύει όμως την ίδια ικανότητα στην αφήγηση.

Ενώ προσπαθεί, έχοντας καλές προθέσεις, να συνθέσει ένα πλήρες πορτρέτο της Μέρι Στιούαρτ, τελικά αποπροσανατολίζεται, αμφιταλαντεύεται και κατανέμει άνισα το χρόνο της μεταξύ σημαντικών και μη γεγονότων της ζωής της ηρωίδας. Δεν εξερευνάται λ.χ., παρά μόνο αποσπασματικά, η σπάνια ιδιοσυγκρασία της Στιούαρτ και ακόμη λιγότερο εκείνη της μελαγχολικής Ελισάβετ, η οποία προτίμησε να μείνει ανύπαντρη προκειμένου να θωρακιστεί από επίδοξους συζύγους-συνωμότες. Αντίθετα, έρχονται σε πρώτο πλάνο οι βασιλικές κρεβατοκάμαρες και τα ερωτικά μπερδέματα των ηρωίδων, που σκηνοθετούνται δίχως πάθος και ανά στιγμές με υπέρμετρη αφέλεια.

Μαίρη η Βασίλισσα της Σκωτίας - εικόνα 2

Την ίδια στιγμή, παρά την παρουσία του ειδικού στις ανατροπές Μπο Βίλιμον («House of cards») στο σενάριο, οι δολοπλοκίες στήνονται πρόχειρα και παρεμβάλλονται άτσαλα στην αφήγηση. Αποκαλύπτονται η μία μετά την άλλη, σε απόσταση ελάχιστων σεκάνς, καθώς το μοντάζ πασχίζει να συμπυκνώσει τη δράση σε δύο ώρες.

Εκείνο που μένει είναι οι συναισθηματικά πλούσιες, πολύπλοκες και υποβλητικές ερμηνείες των Ρόναν και Ρόμπι. Μαζί τροφοδοτούν την ταινία με ανεξάντλητη ενέργεια, η ερμηνεία τους εμπλουτίζεται σε κάθε σκηνή και σχεδόν ολομόναχες αποκαθιστούν την εικόνα δύο ιστορικά παρεξηγημένων γυναικών, που δεν συμβιβάστηκαν και διεκδίκησαν όλα όσα τους αναλογούσαν.

Αγγλία. 2018. Διάρκεια: 124΄. Διανομή: TULIP ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαίρη Η Βασίλισσα της Σκωτίας

Mary Queen of Scots
2
  • Εποχής
  • 2018
  • Διάρκεια: 124 '
  • Τζόσι Ρουρκ

Η ιστορία της βασίλισσας της Σκοτίας Μέρι Στιούαρτ και της διαμάχης της με τη βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ για τον αγγλικό θρόνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τρόμος και love story στο trailer του "Bones and All" του Λούκα Γκουαντανίνο

Εν αναμονή της πρεμιέρας της νέας ταινίας του Λούκα Γκουαντανίνο στο 79ο Φεστιβάλ της Βενετίας, παίρνουμε μια πρώτη "γεύση" με το trailer που κυκλοφόρησε.

11/08/2022

79ο Φεστιβάλ Βενετίας: Με βαριά ονόματα κι οσκαρικό αέρα

Εξασφαλίζοντας μερικές από τις πλέον αναμενόμενες πρεμιέρες της επόμενης σεζόν, η φετινή κινηματογραφική Μπιενάλε σηκώνει αυλαία στις 31/8 με το "White Noise" του Νόα Μπάουμπακ. Το "α" θα είναι εκεί με διαρκείς ανταποκρίσεις.

Το Μικρό Βιβλιοπωλείο στο Παρίσι

Ρομαντικό δράμα – συνταγή, γεμάτο γραφικούς χαρακτήρες και γλυκόπικρα συναισθήματα που θυμίζουν λογοτεχνικό μπεστ σέλερ ευρείας κατανάλωσης, βασίζονται όμως σε ιδέα του γνωστού σκηνοθέτη Ετόρε Σκόλα.

Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς

Τολμηρή, μα άνιση μείξη κωμωδίας καταστάσεων, κοινωνικής σάτιρας και συγκινητικού μελοδράματος, η οποία μένει υπερβολικά πιστή στο μυθιστορηματικό πρώτο υλικό της.

Ο Αντικαταστάτης

Αστυνομικό θρίλερ με τολμηρά καταγγελτική διάθεση. Αφηγηματικά ακατέργαστο όμως, δυσκολεύεται εξ αρχής να κάνει την ίντριγκά του πραγματικά ενδιαφέρουσα.

SAS Ειδικές Δυνάμεις: Κόκκινος Συναγερμός

"Die Hard" ιδέα από τα Lidl κι από βιβλίο πολεμοχαρή Βρετανού κομάντο με σινε-διεκπεραίωση στον αυτόματο πιλότο.

Μπαραβέντο

Η πρώτη ταινία του δημιουργού τού cinema novo είναι μια εικαστικά ενδιαφέρουσα, στρατευμένη όσο και φολκλορική κοινωνική διαμαρτυρία η οποία χρωστά τη γοητεία της στην απελευθερωτική ποίηση των εικόνων της.