Μαίρη η Βασίλισσα της Σκωτίας

2

Οι εξαιρετικές υποβλητικές ερμηνείες των πρωταγωνιστριών δεν επαρκούν για να διασώσουν μια αφηγηματικά αδύναμη και σκηνοθετικά αναποφάσιστη ταινία.

Μαίρη η Βασίλισσα της Σκωτίας

Oι πολιτικές και προσωπικές περιπέτειες της Μέρι Στιούαρτ ή Μαρίας Α΄ της Σκοτίας, με αποκορύφωμα το τραγικό τέλος και την πολυετή μετά θάνατον κατασυκοφάντησή της, συνοψίζουν την τύχη μιας γυναίκας σε θέση ισχύος στην ανδροκρατούμενη γηραιά Αλβιώνα του 16ου αιώνα. Στη σύντομη ζωή της η καθολική διάδοχος του σκοτσέζικου θρόνου παντρεύτηκε, όταν ήταν 16 ετών, τον Γάλλο δελφίνο Φραγκίσκο Β΄, επαναπατρίστηκε ως βασίλισσα μετά το θάνατό του, και σύντομα διεκδίκησε το δικαίωμα στο αγγλικό στέμμα που κατείχε η προτεστάντισσα ξαδέρφη της Ελισάβετ Α΄.

Έτσι ξεκίνησε μια μακροχρόνια κόντρα ανάμεσα σε δύο δυναμικές γυναίκες, στην οποία θα επικρατούσε εκείνη που θα παντρευόταν και θα γεννούσε πρώτη το διάδοχό της. Ταυτόχρονα ισχυροί άντρες των συμβουλίων τους και φανατικοί θρησκευτικοί παράγοντες άρχισαν να μηχανορραφούν για να αποκτήσουν κι εκείνοι λόγο στο πολυπόθητο στέμμα.

Μαίρη η Βασίλισσα της Σκωτίας - εικόνα 1

Η ιντριγκαδόρικη ιστορία της Στιούαρτ, η οποία θίγει διαχρονικές θεματικές όπως η αυτοδιάθεση του σώματος και η γυναικεία χειραφέτηση, έχει μεταφερθεί πολλάκις είτε στο σινεμά είτε στην τηλεόραση και η παραγωγή της πολύπειρης θεατρικής σκηνοθέτιδας Τζόσι Ρουρκ μπορεί να χαρακτηριστεί η πιο φιλόδοξη των τελευταίων ετών. Στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο η δημιουργός στήνει με άνεση εντυπωσιακά κάδρα –ειδικά τα κοντινά πλάνα των πρωταγωνιστριών κόβουν την ανάσα–, δεν επιδεικνύει όμως την ίδια ικανότητα στην αφήγηση.

Ενώ προσπαθεί, έχοντας καλές προθέσεις, να συνθέσει ένα πλήρες πορτρέτο της Μέρι Στιούαρτ, τελικά αποπροσανατολίζεται, αμφιταλαντεύεται και κατανέμει άνισα το χρόνο της μεταξύ σημαντικών και μη γεγονότων της ζωής της ηρωίδας. Δεν εξερευνάται λ.χ., παρά μόνο αποσπασματικά, η σπάνια ιδιοσυγκρασία της Στιούαρτ και ακόμη λιγότερο εκείνη της μελαγχολικής Ελισάβετ, η οποία προτίμησε να μείνει ανύπαντρη προκειμένου να θωρακιστεί από επίδοξους συζύγους-συνωμότες. Αντίθετα, έρχονται σε πρώτο πλάνο οι βασιλικές κρεβατοκάμαρες και τα ερωτικά μπερδέματα των ηρωίδων, που σκηνοθετούνται δίχως πάθος και ανά στιγμές με υπέρμετρη αφέλεια.

Μαίρη η Βασίλισσα της Σκωτίας - εικόνα 2

Την ίδια στιγμή, παρά την παρουσία του ειδικού στις ανατροπές Μπο Βίλιμον («House of cards») στο σενάριο, οι δολοπλοκίες στήνονται πρόχειρα και παρεμβάλλονται άτσαλα στην αφήγηση. Αποκαλύπτονται η μία μετά την άλλη, σε απόσταση ελάχιστων σεκάνς, καθώς το μοντάζ πασχίζει να συμπυκνώσει τη δράση σε δύο ώρες.

Εκείνο που μένει είναι οι συναισθηματικά πλούσιες, πολύπλοκες και υποβλητικές ερμηνείες των Ρόναν και Ρόμπι. Μαζί τροφοδοτούν την ταινία με ανεξάντλητη ενέργεια, η ερμηνεία τους εμπλουτίζεται σε κάθε σκηνή και σχεδόν ολομόναχες αποκαθιστούν την εικόνα δύο ιστορικά παρεξηγημένων γυναικών, που δεν συμβιβάστηκαν και διεκδίκησαν όλα όσα τους αναλογούσαν.

Αγγλία. 2018. Διάρκεια: 124΄. Διανομή: TULIP ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαίρη Η Βασίλισσα της Σκωτίας

Mary Queen of Scots
2
  • Εποχής
  • 2018
  • Διάρκεια: 124 '
  • Τζόσι Ρουρκ

Η ιστορία της βασίλισσας της Σκοτίας Μέρι Στιούαρτ και της διαμάχης της με τη βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ για τον αγγλικό θρόνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
23/03/2023

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Φαντάσματα της Επανάστασης

Ιστορικά γεγονότα, σινεφίλ φαντασία, ταινία εποχής και σύγχρονη κωμωδία συνδυάζονται γεμάτα ιδέες, αλλά χωρίς ισορροπία, σε ένα παιχνιδιάρικο στοχασμό πάνω στην ελληνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή κληρονομιά.

Μια Απροσδόκητη Σχέση

Δράμα χαρακτήρων και ερμηνειών, το οποίο προδίδεται από ένα ζαχαρωμένα μελοδραματικό σενάριο που εξαφανίζει σταδιακά κάθε υπόσχεση δραματικού ρεαλισμού και συναισθηματικής ειλικρίνειας.

Στο Τέλος Ξυρίζουν το Γαμπρό

Ο δημιουργός τού "I Love Karditsa" ξαναχτυπά με μια αφόρητα κακόγουστη και απίστευτα κακοφτιαγμένη "κωμωδία" παρεξηγήσεων μετά… φόνων (καλλιτεχνικών και μη).

Salò, 120 Μέρες στα Σόδομα

Ταινία – σκάνδαλο και τελευταία της παζολινικής φιλμογραφίας, μεταγράφει με απίστευτη ωμότητα και 70s προβληματισμό τις ιδέες του Μαρκήσιου Ντε Σαντ στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτικο-φιλοσοφική πραγματικότητα.

Τα Αβγά και τα Πασχάλια

Μετά τους "Φύλακες του Χρυσού Αυγού" (2017) ο ατίθασος Μαξ επιστρέφει σε μια παραλλαγή της ίδιας παιδικής περιπέτειας, η οποία ενισχύει τα μηνύματα ομαδικής δουλειάς και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.