Κάτω Από το Δέντρο

2,5

Τα κρυμμένα εντός των οικιακών τειχών βορειοευρωπαϊκά οικογενειακά μυστικά αποκαλύπτονται σε ένα υπόκωφο δραματικό θρίλερ με σεναριακή συγκρότηση και σκηνοθετική ατμόσφαιρα, αλλά υπερβολική κορύφωση.

Κάτω Από το Δέντρο

Η σκιά ενός δέντρου έχει εντελώς διαφορετική αξία στο γεωγραφικό βορρά απ’ ότι στο νότο. Γιατί όσο πολύτιμη μπορεί να είναι μια καλοκαιρινή μέρα σε εμάς, άλλο τόσο προβληματική μπορεί να είναι στην Ισλανδία, όπου και τη θερμότερη μέρα του χρόνου κανείς δεν θέλει να κρυφτεί από τον ήλιο. Μια ανεπιθύμητη σκιά λοιπόν, αυτή που ρίχνει ένα μεγάλο δέντρο στη βεράντα του διπλανού σπιτιού, αποτελεί τη σεναριακή αφορμή για όσα εξελιχθούν στην καινούργια ταινία του 40χρονου Χάφστεϊν Γκούναρ Σίγουρδσον, του οποίου την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία «Either Way» διασκεύασε ως «Γελαστό Πρίγκιπα» το 2013 ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν. Βασικός ήρωάς της είναι ο Άτλι, πατέρας ενός τετράχρονου κοριτσιού, ο οποίος μετά από ένα γερό καυγά με τη σύζυγό του αναγκάζεται να φύγει από το σπίτι τους και να επιστρέψει στο πατρικό του. Εκεί θα εμπλακεί στη διαμάχη που έχουν οι ηλικιωμένοι γονείς του με το γειτονικό τους ζευγάρι για την… περιβόητη σκιά, μια αντιπαράθεση που σταδιακά θα αρχίσει να κλιμακώνεται ανεξέλεγκτα.

Κάτω Από το Δέντρο - εικόνα 1

Τρεις οικογένειες μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Σίγουρδσον, ο οποίος παρατηρεί με κινηματογραφική ψυχραιμία την απίσχναση των σύγχρονων κοινωνικών δεσμών, έτοιμων να διαρραγούν με την πρώτη ευκαιρία. Όλοι οι εμπλεκόμενοι σ’ αυτό το γαϊτανάκι παρεξηγήσεων περιγράφονται εύστοχα, στη ρεαλιστικά ανθρώπινη διάστασή τους, η οποία λόγω εμμονών, ανασφαλειών και προκαταλήψεων τούς εμποδίζει να ξεκολλήσουν από το παρελθόν τους – η αιτία διαπληκτισμού του Άτλι και της συζύγου του έχει να κάνει με μια παρελθούσα σχέση του, η ψυχολογική αστάθεια της μητέρας του οφείλεται σε ένα τραγικό οικογενειακό συμβάν. Σ’ αυτό το φαινομενικά τακτοποιημένο, μα εσωτερικά κοχλάζον σκηνικό μια διαφωνία περί… δένδρου σκιάς είναι αρκετή για να βγουν με φόρα στην επιφάνεια κρυμμένα εντός των οικιακών τειχών βορειοευρωπαϊκά μυστικά και τραύματα, σε ένα υπόκωφο δραματικό θρίλερ με σεναριακή συγκρότηση και σκηνοθετική ατμόσφαιρα, το οποίο επιλέγει μια υπερβολική κι οριακά διδακτική, υφολογικά και νοηματικά περιττή κορύφωση μεγέθους… αρχαίας τραγωδίας.

Ισλανδία, Δανία. 2017. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Κάτω Από το Δέντρο

Undir Trenu / Under the Tree
2,5
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 89 '
  • Χάφστεϊν Γκούναρ Σίγουρδσον

O Άτλι, πατέρας ενός μικρού κοριτσιού, τσακώνεται με τη σύζυγό του και αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό του. Εκεί θα εμπλακεί στη διαμάχη που έχουν οι γονείς του με τους γείτονές τους για τη σκιά ενός μεγάλου δέντρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.