Η Στολή του Λοχαγού

3

Η γοητεία της εξουσίας και του απόλυτου κακού μέσα από ένα εικαστικά εντυπωσιακό και συναισθηματικά ωμό πολεμικό δράμα, βασισμένο σε αληθινή ιστορία.

Η Στολή του Λοχαγού

Από τα σαλόνια στα αλώνια και από τις χολιγουντιανές περιπέτειες («Σχέδιο Πτήσης», «Red», «Η Τριλογία της Απόκλισης: Ανταρσία» & «Αφοσίωση») σε μια ασπρόμαυρη γερμανική ταινία, ο Ρόμπερτ Σβέντ­κε φαίνεται πως είναι γεννημένος για τα δύσκολα. Ξεκινώντας από την αληθινή ιστορία του Γουίλι Χέρολντ, γνωστού ως «Εκτελεστή του Έμσλαντ», μας μεταφέρει στις τελευταίες ημέρες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο κάθε άντρας του υποχωρούντος γερμανικού στρατού κοίταζε μόνον τον εαυτό του.

Ένας από αυτούς είναι και ο στρατιώτης Γουίλι Χέρολντ, ο οποίος επιχειρεί να αποστατήσει, κινδυνεύοντας άμεσα να εκτελεστεί από τους συμπολεμιστές του. Όταν όμως βρίσκει εγκαταλελειμμένη τη στολή ενός λοχαγού της Βέρμαχτ, στην αρχή τη φοράει για να ζεσταθεί, αλλά «αναγκάζεται» άμεσα να οικειοποιηθεί την ταυτότητά του και σταδιακά την κτηνώδη συμπεριφορά του.

Η Στολή του Λοχαγού - εικόνα 1

Με ένα βαρύ χειμώνα να περιβάλλει έναν απελπισμένο άντρα και να κάνει τον αγώνα επιβίωσής του ακόμη πιο επιτακτικό, ο (εδώ και σεναριογράφος) Σβέντκε ζωντανεύει μια περίοδο της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ιστορίας που κάθε έννοια νόμου και ηθικής είχε προ πολλού καταλυθεί. Σε ένα σύγχρονο, παγωμένο Φαρ Ουέστ στήνει ένα εικαστικά εντυπωσιακό και συναισθηματικά ωμό πολεμικό δράμα, το οποίο ρίχνει μια λοξή μα διεισδυτική ματιά στη γοητεία της εξουσίας και του απόλυτου κακού, σχολιάζοντας πώς ο ναζισμός, ως ιδεολογία, συμπεριφορά και σημειολογία (η στολή), επιχειρεί τη φαντασιακή εξύψωση του μικροαστού σε «υπεράνθρωπο».

Με μια σαρδόνια ειρωνεία το κάνει να ­αγγίζει κατά στιγμές τη μαύρη, κατάμαυρη κωμωδία, ενώ οι αλληγορικές διαστάσεις του γίνονται σαφείς καθώς το διάσημο τραγούδι «Das gibt’s nur einmal» («Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά, δεν πρόκειται να επαναληφθεί») ακούγεται ξανά και ξανά.

Γερμανία, Γαλλία. Α/Μ. 2017. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Στολή του Λοχαγού

Der Hauptmann / The Captain
3
  • Πολεμική
  • 2017
  • Διάρκεια: 118 '
  • Ρόμπερτ Σβέντκε

Τις τελευταίες ημέρες του πολέμου ο Γερμανός στρατιώτης Γουίλι Χέρολντ επιχειρεί να αποστατήσει, αλλά όταν βρίσκει τη στολή ενός λοχαγού της Βέρμαχτ οικειοποιείται την ταυτότητά του και σταδιακά την κτηνώδη συμπεριφορά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τρόμος και love story στο trailer του "Bones and All" του Λούκα Γκουαντανίνο

Εν αναμονή της πρεμιέρας της νέας ταινίας του Λούκα Γκουαντανίνο στο 79ο Φεστιβάλ της Βενετίας, παίρνουμε μια πρώτη "γεύση" με το trailer που κυκλοφόρησε.

11/08/2022

79ο Φεστιβάλ Βενετίας: Με βαριά ονόματα κι οσκαρικό αέρα

Εξασφαλίζοντας μερικές από τις πλέον αναμενόμενες πρεμιέρες της επόμενης σεζόν, η φετινή κινηματογραφική Μπιενάλε σηκώνει αυλαία στις 31/8 με το "White Noise" του Νόα Μπάουμπακ. Το "α" θα είναι εκεί με διαρκείς ανταποκρίσεις.

Το Μικρό Βιβλιοπωλείο στο Παρίσι

Ρομαντικό δράμα – συνταγή, γεμάτο γραφικούς χαρακτήρες και γλυκόπικρα συναισθήματα που θυμίζουν λογοτεχνικό μπεστ σέλερ ευρείας κατανάλωσης, βασίζονται όμως σε ιδέα του γνωστού σκηνοθέτη Ετόρε Σκόλα.

Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς

Τολμηρή, μα άνιση μείξη κωμωδίας καταστάσεων, κοινωνικής σάτιρας και συγκινητικού μελοδράματος, η οποία μένει υπερβολικά πιστή στο μυθιστορηματικό πρώτο υλικό της.

Ο Αντικαταστάτης

Αστυνομικό θρίλερ με τολμηρά καταγγελτική διάθεση. Αφηγηματικά ακατέργαστο όμως, δυσκολεύεται εξ αρχής να κάνει την ίντριγκά του πραγματικά ενδιαφέρουσα.

SAS Ειδικές Δυνάμεις: Κόκκινος Συναγερμός

"Die Hard" ιδέα από τα Lidl κι από βιβλίο πολεμοχαρή Βρετανού κομάντο με σινε-διεκπεραίωση στον αυτόματο πιλότο.

Μπαραβέντο

Η πρώτη ταινία του δημιουργού τού cinema novo είναι μια εικαστικά ενδιαφέρουσα, στρατευμένη όσο και φολκλορική κοινωνική διαμαρτυρία η οποία χρωστά τη γοητεία της στην απελευθερωτική ποίηση των εικόνων της.