Η Άγρια Αχλαδιά

Αν και φλερτάρει με τη μανιέρα, ο Τσεϊλάν καταφέρνει να διατηρήσει την τσεχοφική κομψότητα και τη σκηνοθετική διεισδυτικότητά του, σε ένα περίτεχνα στημένο δράμα με επίκαιρες όσο και διαχρονικές ανησυχίες.

Η Άγρια Αχλαδιά

Αναζητώντας ακόμη μία φορά τις κοινωνικές, ψυχολογικές και πολιτικές συνιστώσες που συγκροτούν τη σύγχρονη τουρκική πραγματικότητα, ο Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν («Κάποτε στην Ανατολία», «Χειμερία Νάρκη») ξεκινά ένα καινούργιο τρίωρο κινηματογραφικό οδοιπορικό στην επαρχία της αχανούς γειτονικής μας χώρας. Οδηγός του ο νεαρός Σινάν, ο οποίος μετά τις σπουδές του επιστρέφει απρόθυμα στο χωριό του κοντά στο Τσανάκαλε των Δαρδανελίων.

Περιπλανώμενος στο μικρόκοσμό του, ανυπομονεί να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο και προσπαθεί να αποφασίσει τι θα κάνει με το μέλλον του. Θέλει επιτακτικά να δραπετεύσει από το ασφυκτικό αυτό περιβάλλον, ενώ νιώθει όλο και μεγαλύτερη αντιπάθεια για τον πατέρα του, έναν καθηγητή με χρέη από τον εθισμό του στον τζόγο.

Η Άγρια Αχλαδιά - εικόνα 1

Από τη μία ο Σινάν και η ιδεαλιστική επιθυμία του να αλλάξει τον κόσμο και από την άλλη ο πατέρας του, ένας άνθρωπος αποτραβηγμένος από αυτόν, παγιδευμένος από το φόβο του να απαρνηθεί ό,τι δεν του είναι οικείο. Στη μέση μια χώρα, η σύγχρονη Τουρκία, εγκλωβισμένη ανάμεσα στο αύριο και το χθες, τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις της. Μέσα από την περιπλάνηση του Σινάν στην επαρχία αναδεικνύεται γλαφυρά ολόκληρη η ανθρωπογεωγραφία και η εξάρτησή της από τις πολιτικές αγκυλώσεις, τις ταξικές διαφορές και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Αν και φλερτάρει με την εικαστική και αφηγηματική μανιέρα, ο Τσεϊλάν καταφέρνει να διατηρήσει κι εδώ την τσεχοφική κομψότητα και τη σκηνοθετική διεισδυτικότητά του. Εκφράζει επίκαιρες όσο και διαχρονικές ανησυχίες, όπως η ηθική και κοινωνική ευθύνη του καλλιτέχνη ή η σχέση παράδοσης κι εκσυγχρονισμού, δεμένη με ένα περίτεχνα στημένο, επώδυνο και αλληγορικό δράμα ενηλικίωσης.

Τουρκία, Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 188΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Άγρια Αχλαδιά

Ahlat Agaci / The Wild Pear Tree
3
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 188 '
  • Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

Ο νεαρός Σινάν επιστρέφει μετά τις σπουδές στο χωριό όπου μεγάλωσε. Ανυπόμονος να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο, προσπαθεί ταυτόχρονα να αποφασίσει τι θα κάνει με το μέλλον του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Bullet Train

Καταιγιστική χορογραφία βίας, χαβαλέ και σινεφιλίας της σχολής "John Wick". Κατά περίπτωση διασκεδαστική, αλλά μπουκωμένη με αφηγηματικά τρικ που από ένα σημείο και μετά απλώς επαναλαμβάνονται αυτάρεσκα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
04/08/2022

Επίσημη Συμμετοχή

Μια πικρή σάτιρα του ναρκισσισμού που διέπει τον καλλιτεχνικό κόσμο, η οποία παρά το ακτινοβόλο χάρισμα των απολαυστικών πρωταγωνιστών της μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων, δείχνοντας αναποφάσιστη ως προς τις προθέσεις της.

Atlantic City

Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας και πέντε οσκαρικές υποψηφιότητες για μια τρυφερά πικρή ελεγεία πάνω στο τέλος μιας (αμερικανικής) εποχής.

Διακοπές με την Οικογένεια

Ο πετυχημένος stand-up κωμικός Τζο Κόι εμπνέεται από την αληθινή ζωή του για μια ελάχιστα αστεία, αφόρητα κοινότοπη και ξέχειλη από κλισέ φάρσα.

Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού

Μια από τις εμβληματικές ταινίες του τσεχοσλοβακικού νέου κύματος, βραβευμένη με ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Ένα γαλλικό βιογραφικό δράμα στην κορυφή του ελληνικού box office

Ο Ιούλιος αποχαιρέτισε τα θερινά σινεμά με χλιαρές εντυπώσεις και το "Άιφελ" ως εμπορικότερη ταινία του τετραημέρου.

Έρχεται το 15o Διεθνές Φεστιβάλ Animation Animasyros

Με πλούσια θεματική, εκπαιδευτικά εργαστήρια, προβολές και πληθώρα καλεσμένων που έχουν διακριθεί στη βιομηχανία του animation, η φετινή διοργάνωση θα αποτελέσει σημείο αναφοράς.