Η Άγρια Αχλαδιά

3

Αν και φλερτάρει με τη μανιέρα, ο Τσεϊλάν καταφέρνει να διατηρήσει την τσεχοφική κομψότητα και τη σκηνοθετική διεισδυτικότητά του, σε ένα περίτεχνα στημένο δράμα με επίκαιρες όσο και διαχρονικές ανησυχίες.

Η Άγρια Αχλαδιά

Αναζητώντας ακόμη μία φορά τις κοινωνικές, ψυχολογικές και πολιτικές συνιστώσες που συγκροτούν τη σύγχρονη τουρκική πραγματικότητα, ο Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν («Κάποτε στην Ανατολία», «Χειμερία Νάρκη») ξεκινά ένα καινούργιο τρίωρο κινηματογραφικό οδοιπορικό στην επαρχία της αχανούς γειτονικής μας χώρας. Οδηγός του ο νεαρός Σινάν, ο οποίος μετά τις σπουδές του επιστρέφει απρόθυμα στο χωριό του κοντά στο Τσανάκαλε των Δαρδανελίων.

Περιπλανώμενος στο μικρόκοσμό του, ανυπομονεί να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο και προσπαθεί να αποφασίσει τι θα κάνει με το μέλλον του. Θέλει επιτακτικά να δραπετεύσει από το ασφυκτικό αυτό περιβάλλον, ενώ νιώθει όλο και μεγαλύτερη αντιπάθεια για τον πατέρα του, έναν καθηγητή με χρέη από τον εθισμό του στον τζόγο.

Η Άγρια Αχλαδιά - εικόνα 1

Από τη μία ο Σινάν και η ιδεαλιστική επιθυμία του να αλλάξει τον κόσμο και από την άλλη ο πατέρας του, ένας άνθρωπος αποτραβηγμένος από αυτόν, παγιδευμένος από το φόβο του να απαρνηθεί ό,τι δεν του είναι οικείο. Στη μέση μια χώρα, η σύγχρονη Τουρκία, εγκλωβισμένη ανάμεσα στο αύριο και το χθες, τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις της. Μέσα από την περιπλάνηση του Σινάν στην επαρχία αναδεικνύεται γλαφυρά ολόκληρη η ανθρωπογεωγραφία και η εξάρτησή της από τις πολιτικές αγκυλώσεις, τις ταξικές διαφορές και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Αν και φλερτάρει με την εικαστική και αφηγηματική μανιέρα, ο Τσεϊλάν καταφέρνει να διατηρήσει κι εδώ την τσεχοφική κομψότητα και τη σκηνοθετική διεισδυτικότητά του. Εκφράζει επίκαιρες όσο και διαχρονικές ανησυχίες, όπως η ηθική και κοινωνική ευθύνη του καλλιτέχνη ή η σχέση παράδοσης κι εκσυγχρονισμού, δεμένη με ένα περίτεχνα στημένο, επώδυνο και αλληγορικό δράμα ενηλικίωσης.

Τουρκία, Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 188΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Άγρια Αχλαδιά

Ahlat Agaci / The Wild Pear Tree
3
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 188 '
  • Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

Ο νεαρός Σινάν επιστρέφει μετά τις σπουδές στο χωριό όπου μεγάλωσε. Ανυπόμονος να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο, προσπαθεί ταυτόχρονα να αποφασίσει τι θα κάνει με το μέλλον του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Χρήστο Πασσαλή, τι συμβαίνει στο "Ησυχία 6-9";

Ο πρωταγωνιστής και πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης μάς μιλά για τη weird ιστορία αγάπης που αναπτύσσεται στο ιδιοσυγκρασιακό ντεμπούτο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
08/12/2022

Ησυχία 6-9

Καφκική δυστοπία και αγωνιώδες ρομαντικό δράμα το οποίο, παρά το εγκεφαλικό ύφος, διατηρεί ακλόνητο σε όλη τη διάρκειά του ένα μελαγχολικό σφίξιμο στην καρδιά.

Λευκός Θόρυβος

Άνιση και αναποτελεσματικά πιστή μεταφορά ενός επιθετικά σατιρικού μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο, από το οποίο επιβιώνουν μόνο θραύσματα των φιλοσοφικών ιδεών και σπίθες της βιτριολικής ευφυίας του.

R.M.N.

Υποδειγματικό σινεμά ρεαλισμού ιδωμένο με όρους θρίλερ, όχι όμως με την αιχμηρότητα που μας έχει συνηθίσει ο Κριστιάν Μουντζίου.

Καραγκιόζης the Movie

Μια καλοπροαίρετη μεταφορά του θεάτρου σκιών, η οποία εγκλωβίζεται στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ταυτόχρονα μοντέρνα και πιστή στο πρωτότυπο έργο.

Πιο Πολύ Από Ποτέ

Προσωπικές επιλογές και ευθύνες συγκρούονται υπόκωφα στο εσωτερικό μιας βραδύκαυστης, χαμηλόφωνης ταινίας που, μέσα από το θάνατο και τα μάτια της υπέροχης Βίκι Κριπς, κοιτάει τη ζωή κατάματα.

Η Ιστορία της Γυναίκας μου

Μυθιστορηματικών διαστάσεων ερωτικό δράμα, η αυστηρή, καλλιγραφική αισθητική του οποίου αγωνίζεται να του προσδώσει φρεσκάδα, χυμούς και συναίσθημα.