Ποιος θα σου Τραγουδήσει

3

Αλμοδοβαρικό παιχνίδι ρόλων και ταυτοτήτων, το οποίο ο στιλίστας Βερμούτ («Magical Girl») εξελίσσει σε ένα ελαφρά στομφώδες, αλλά υποβλητικό υπαρξιακό δράμα με στιβαρές πρωταγωνιστικές ερμηνείες.

Ποιος θα σου Τραγουδήσει

Ο πιο πιστός κινηματογραφικός μαθητής του Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι ένας 38χρονος Μαδριλένος, που ξεκίνησε ως σκιτσογράφος και κομίστας, περνώντας πίσω από την κάμερα με μια ιστορία πέντε γυναικών των οποίων τη ζωή ενώνει ένας μυστηριώδης άντρας («Diamond Flash», 2011). Η πορεία τριών αγνώστων μεταξύ τους ανθρώπων θα συναντηθεί απρόοπτα και στο «Magical Girl» (2014), στο οποίο το παιχνίδι πραγματικότητας και φαντασίας, το μαύρο χιούμορ και η ειρωνική συνύπαρξη φτήνιας και μεγαλείου παραπέμπουν άμεσα στο αλμοδοβαρικό σύμπαν. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο Πέδρο έγραψε για την ταινία πως «είναι η μεγάλη αποκάλυψη του ισπανικού σινεμά των αρχών του αιώνα».

Ποιος θα σου Τραγουδήσει - εικόνα 1

Το «Ποιος θα σου Τραγουδήσει» διατηρεί το μοτίβο της συνάντησης διαφορετικών χαρακτήρων που η μοίρα ενώνει απροσδόκητα τις ιστορίες τους, αρχίζοντας από τη Λίλα Κάσεν, μια διάσημη ποπ τραγουδίστρια, η οποία πριν από δέκα χρόνια και μετά το θάνατο της μητέρας της αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Ένα μήνα προτού επιστρέψει σε αυτή, λοιπόν, μια «ξαφνική λιποθυμία» στη θάλασσα θα την οδηγήσει στο νοσοκομείο, απ’ όπου θα πάρει εξιτήριο έχοντας αμνησία.

Η δεύτερη ιστορία του φιλμ αφορά τη Βιολέτα, τραγουδίστρια καραόκε και μεγάλη θαυμάστρια της Λίλα, που προσπαθεί να τα βρει με τη Μάρτα, την ψυχολογικά ασταθή κόρη της. Έτσι, όταν δέχεται την πρόταση της μάνατζερ της Κάσεν να βοηθήσει την αμνησιακή ντίβα να ξαναβρεί τον καλλιτεχνικό εαυτό της, αποφασίζει να κινηθεί διακριτικά και μυστικά από την απρόβλεπτη Μάρτα.

Ποιος θα σου Τραγουδήσει - εικόνα 2

Η ευρηματική σεναριακή ιδέα τού να εκπαιδεύεσαι για να γίνεις ο... εαυτός σου αναπτύσσεται από τον Βερμούτ με σιωπηλό και υποβλητικό τρόπο, ο οποίος προωθεί διακριτικά πλην σαφώς το ότι η καθεμιά από τις ηρωίδες –μέσα από τις αντανακλάσεις τους σε καθρέφτες και τζάμια, τα βλέμματα της μιας προς την άλλη ή κατά τις μοναχικές στιγμές τους– προσπαθεί στην πραγματικότητα να απομακρυνθεί από τον εαυτό της και να οικειοποιηθεί έναν ρόλο (σταθερή αλμοδοβαρική θεματική). Με ακραίο στιλιζάρισμα, το οποίο φλερτάρει με το στόμφο αλλά δημιουργεί ένα ονειρικό, κλειστοφοβικό και παραισθητικό κλίμα, ο Βερμούτ θέτει υπαρξιακά ερωτήματα πάνω στη δημόσια και την ιδιωτική εικόνα, τον εγκλωβισμό σε κοινωνικά αποδεκτά στερεότυπα και την αναζήτηση του αληθινού εαυτού.

Δανείζεται από την κινηματογραφική ιστορία (το «Δέρμα που Κατοικώ» συναντά την «Περσόνα»), αλλά κάνει ένα βήμα μακρύτερα από την εύκολη μίμηση ζωντανεύοντας παθιασμένους, αντιφατικούς θηλυκούς χαρακτήρες, στήνοντας ένα υπνωτιστικό ψυχολογικό θρίλερ και κερδίζοντας επτά υποψηφιότητες για τα Βραβεία Γκόγια 2019, τρεις εκ των οποίων για τις υποδειγματικές γυναικείες ερμηνείες του.

Ισπανία, Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 125΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Ποιος θα σου Τραγουδήσει

Quién te Cantará
3
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 125 '
  • Κάρλος Βερμούτ

Η Λίλα Κάσεν είναι μια διάσημη τραγουδίστρια, η οποία ετοιμάζεται ύστερα από χρόνια αποχής να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Έπειτα από ένα ατύχημα όμως θα χάσει τη μνήμη της και μια άσημη τραγουδίστρια καραόκε, η οποία την μιμείται εξαιρετικά, δέχεται να της ξαναθυμίσει τον… εαυτό της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/04/2024

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.