Ο Κόσμος σου Ανήκει

2

Η ξέφρενη σάτιρα «καβαλάει» πλοκή και χαρακτήρες, υπονομεύοντας μια γκανγκστερική κωμωδία, που καταλήγει σε χοντροκομμένη φάρσα.

Ο Κόσμος σου Ανήκει

Δανειζόμενη τον τίτλο της από το μότο του θρυλικού «Σημαδεμένου», η δεύτερη ταινία του Ρομέν Γαβράς δηλώνει εξαρχής τον περιπαικτικό χαρακτήρα της. Όχι πως εδώ δεν υπάρχουν φιλοδοξίες και μεγάλα όνειρα, αλλά οι φορείς τους μοιάζουν ανίκανοι ακόμη και να κάνουν καλά τη… μαμά τους, όχι τον κόσμο ολόκληρο.

Ο ήρωάς μας, λοιπόν, ο καλοκάγαθος Φρανσουά, είναι ένας μικροκακοποιός και δευτεροκλασάτος διακινητής ναρκωτικών που ονειρεύεται να γίνει νόμιμος επιχειρηματίας. Συγκεκριμένα ο αντιπρόσωπος παγωτών Mr. Freeze στο Μαρόκο. Κι ενώ παιδεύεται ανεπιτυχώς να ξεκολλήσει από τις κακές παρέες, ανακαλύπτει πως η μητέρα του, μια έμπειρη απατεώνισσα, έχασε όλες τις οικονομίες του στον τζόγο. Απελπισμένος, δέχεται να αναλάβει μια τελευταία δουλειά για το αφεντικό του, τον θερμοκέφαλο Πούτιν, ταξιδεύοντας στην Ισπανία μαζί με τη σέξι Λαμιά και τον συνωμοσιολόγο πρώην γκάνγκστερ Ανρί.

Ο Κόσμος σου Ανήκει - εικόνα 1

Δοκιμασμένος στην μπιτάτη, ταχύτατη αφήγηση, ως έμπειρος βιντεοκλιπάς, ο γιος του Κώστα Γαβρά ενορχηστρώνει ένα χαοτικό σύμπαν απληστίας, προδοσίας και τσαπατσουλιάς, όπου μια σειρά από εξωφρενικούς χαρακτήρες κυνηγούν να πιάσουν με κάθε τρόπο την καλή. Ιδέες από Ταραντίνο, αδερφούς Κοέν και μοντέρνες γκανγκστερικές ταινίες σουλατσάρουν από την παριζιάνικη Galeries Lafayette στις ηλιόλουστες παραλίες του Μαρόκου, παρασύροντάς μας στο παράξενο ταξίδι καθυστερημένης ενηλικίωσης του Φρανσουά, παρόμοιο αλλά πέντε φορές πιο εξωφρενικό από εκείνο του νεαρού Ρεμί στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γαβρά «Θα Έρθει η Μέρα και για Μας» (2010).

Φιλόδοξα όνειρα, μακρινοί προορισμοί, ένας απών πατέρας και μερικές απρόοπτες συναντήσεις ενώνουν αυτά τα δύο ιδιοσυγκρασιακά road movies, τα οποία προσπαθούν να ανακαλύψουν μια εσωτερική προσωπική οδύνη πίσω από ένα φωνακλάδικο πανηγύρι καταιγιστικών συμπτώσεων με τρομοκράτες, απαγωγές, ναρκωτικά, μπουρκίνι και τους… Ιλουμινάτι. Μόνο που όλη αυτή η συσσωρευμένη υπερβολή και μια ανεξέλεγκτη σάτιρα των πάντων «καβαλάνε» από νωρίς πλοκή και χαρακτήρες, υπονομεύοντας μια εναλλακτική γκανγκστερική κωμωδία, που σταδιακά χάνει κάθε δραματικό ενδιαφέρον και καταλήγει σε χοντροκομμένη φάρσα.

Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κόσμος σού Ανήκει

Le Monde Est à Toi
2
  • Περιπέτεια
  • 2018
  • Διάρκεια: 94 '
  • Ρομέν Γαβράς

Ο Φρανσουά είναι ένας μικροκακοποιός που ονειρεύεται να γίνει νόμιμος επιχειρηματίας. Όταν όμως ανακαλύπτει πως η μητέρα του έχασε όλες τις οικονομίες του στον τζόγο, δέχεται να αναλάβει μια τελευταία δουλειά στην Ισπανία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.