Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης

2

Χολιγουντιανά ευπρεπισμένο σίκουελ της λογοτεχνικής τριλογίας του «Millennium», το οποίο, παρά τις προσπάθειες των Κλερ Φόι και Φέντε Άλβαρεζ, δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη σκοτεινή ένταση των πρωτότυπων ταινιών.

Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης

Η Λίσμπετ Σαλάντερ είναι από τις εμβληματικές κινηματογραφικές ηρωίδες του 21ου αιώνα. Αντισυμβατική σε κάθε επίπεδο, από την εμφάνιση μέχρι την κοινωνική συμπεριφορά και τη σεξουαλική της ελευθεριότητα, δυναμική, ανεξάρτητη και αυτόκλητη υπερασπίστρια του (θηλυκού και αντικαπιταλιστικού) δικαίου, ενσαρκώνει τη ρομαντικά περιπετειώδη εκδοχή του #MeToo μιάμιση δεκαετία προτού αυτό γεννηθεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Βγαλμένη από τις σελίδες της τριλογίας του «Millennium» του Στιγκ Λάρσον, η οποία στην ουσία γέννησε το Nordic noir, ευτύχησε διπλά στην κινηματογραφική της εκδοχή: πρώτα υιοθετώντας το πρόσωπο της Νούμι Ραπάσε (στην πλήρη σκανδιναβική σινε-εκδοχή των Νιλς Άρντεν Όπλεβ και Ντάνιελ Άλφρεντσον) και κατόπιν εκείνο της υποψήφιας για Όσκαρ Ρούνι Μάρα (στο αμερικανικό ριμέικ του «Κοριτσιού με το Τατουάζ» του Ντέιβιντ Φίντσερ). Η τρίτη της βερσιόν όμως μένει παγιδευμένη στον ιστό της χολιγουντιανής αράχνης.

Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης - εικόνα 1

Η μέτρια εμπορική επίδοση (232 εκατ. δολάρια παγκοσμίως) του πανάκριβου θρίλερ του Φίντσερ εμπόδισε τους παραγωγούς να ολοκληρώσουν την αγγλόφωνη τριλογία με τους ίδιους, απαιτητικούς συντελεστές. Τα δύο σίκουελ επανασχεδιάστηκαν επανειλημμένα, ώσπου η λύση ήρθε και πάλι από τις προθήκες (και τα ταμεία) των βιβλιοπωλείων.

Το «Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης», η επίσημη συνέχεια των περιπετειών της Λίσμπετ Σαλάντερ, διά χειρός Ντέιβιντ Λάγκερκραντζ, δέχτηκε τις σεναριακές περιποιήσεις των Τζέι Μπάζου, Στίβεν Νάιτ («Picky Blinders») και του σκηνοθέτη Φέντε Άλβαρεζ («Το Πρόσωπο του Κακού», «Μην Ανασαίνεις»), βρήκε την ηρωίδα του στο πρόσωπο της hot Κλερ Φόι (από το τηλεοπτικό «The crown») και ξεκίνησε για νέα, συναρπαστικά σινε-­χακαρίσματα.

Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης - εικόνα 2

Το πρώτο έχει να κάνει με τους λογαριασμούς ενός αλαζόνα πλουσίου που κακοποιεί τη γυναίκα του, εισαγωγή που μας συνδέει με το παράνομο μα πάντα στην πλευρά του δικαίου παρόν της μοναχικής Λίσμπετ. Ακολουθεί ένα πολύ πιο παράτολμο σχέδιο, το οποίο την κάνει κάτοχο ενός καλά προστατευμένου λογισμικού για τον έλεγχο των αμερικανικών πυρηνικών όπλων. Αλλά, προτού παραδοθεί και πάλι στον φιλειρηνικό κατασκευαστή του, κάποιος το κλέβει, επιχειρώντας να κλείσει το στόμα της Σαλάντερ. Εκείνη όμως θα διασωθεί την τελευταία στιγμή, θα θυμηθεί τον δημοσιογράφο Μίκαελ Μπλούμ­κβιστ και θα προσπαθήσει να αποκαλύψει την επικίνδυνη συνωμοσία, άμεσα συνδεδεμένη με το δικό της τραυματικό παρελθόν.

Μια επανάληψη δηλαδή των μοτίβων που συναντάμε στο δεύτερο και το τρίτο βιβλίο του Λάρσον, εδώ με επιπλέον μία νότα προσωπικού ενδιαφέροντος. Εκβιαστική και παντελώς αναληθοφανής, η τελευταία βραχυκυκλώνει ακόμη περισσότερο μια κοινότοπη πλοκή με ουκ ολίγες σεναριακές ευκολίες, τις οποίες προσπαθεί να μπαλώσει η αφηγηματική επιδεξιότητα του Άλβαρεζ. Έτσι τα πλέον απλά θριλερικά προσχήματα διασώζονται τελικά, χάρη και στη στιβαρή παρουσία της Φόι, σαφώς της πιο «γυαλισμένης» και πολιτικά ορθής κινηματογραφικής εικόνας της ατίθασης χάκερ.

Μ. Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης

The Girl in the Spider's Web
2
  • Θρίλερ
  • 2018
  • Διάρκεια: 117 '
  • Φέντε Άλβαρεζ

Η καταζητούμενη χάκερ Λίσμπετ Σαλάντερ αναλαμβάνει να υποκλέψει ένα άκρως προστατευμένο λογισμικό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Προτού όμως το παραδώσει και πάλι στον κατασκευαστή του, πέφτει θύμα φονικής επίθεσης και ληστείας, οι οποίες την εμπλέκουν σε μια επικίνδυνη συνωμοσία βγαλμένη από το προσωπικό της παρελθόν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο εισιτήρια ο "Καποδίστριας"

Μπορεί μετά από δυο εβδομάδες με απανωτά sold out η προσέλευση του βιογραφικού δράματος του Γιάννη Σμαραγδή να υποχώρησε, οι επιδόσεις του παρ' όλα αυτά παραμένουν αξιοθαύμαστες, επιπέδου "El Greco" και "Υπάρχω".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
13/01/2026

Το '28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών' και 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την ταινία

Πριν καθίσεις στην πολυθρόνα σου και αφεθείς στον τρόμο, υπάρχουν κάποια στοιχεία για τη νέα ταινία δια χειρός Νία ΝταΚόστα που θα κάνουν την εμπειρία ακόμη πιο ολοκληρωμένη. Τα συγκεντρώσαμε και τα βρίσκεις εντός.

"Μία Μάχη Μετά την Άλλη" και "Άμνετ" σάρωσαν στις Χρυσές Σφαίρες 2026

Οι νικητές της βραδιάς παίρνουν τα βραβεία τους και ετοιμάζονται για τον μεγάλο αγώνα των Όσκαρ.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας που κάνουν πρεμιέρα αυτή την Πέμπτη στα σινεμά

Ο Τίμοθι Σαλαμέ γίνεται ένας θρύλος του πινγκ πονγκ, ένα μεγάλο ζόμπι-franchise συνεχίζεται και όλες οι κυκλοφορίες που έρχονται την Πέμπτη 15/01.

Το "Αυτοί οι Τρελοί Τρελοί Παραγωγοί" σε δωρεάν προβολή στο Κολωνάκι

Σήμερα βλέπουμε την κωμωδία του 1967, που θα προβληθεί στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο πλαίσιο των δράσεων της έκθεσης "Εγώ, ο Ανδρέας Βουτσινάς".

Οι "Μέρες & Νύχτες του Χρήστου στο Δαναό" γιορτάζουν τα 40 χρόνια του "Μπλε Βελούδο"

Ο αγαπημένος κύκλος προβολών υποδέχεται το 2026 με ένα αριστούργημα δια χειρός Ντέιβιντ Λιντς.

Οι ταινίες που έρχονται την Πέμπτη 15/01

Τίμοθι Σαλαμέ και Τζος Σάφντι σε ένα κυνήγι για δόξα, ένα τρομο-σίκουελ από τη Μεγάλη Βρετανία και όλες οι νέες κυκλοφορίες της επόμενης εβδομάδας.