Η Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ

2,5

Μια επίκαιρη, αιχμηρή καταγγελία της διαχρονικής καταπίεσης των ομοφυλοφίλων και ταυτόχρονα μια αισιόδοξη ιστορία ενηλικίωσης δοσμένη με ειλικρίνεια και τρυφερότητα.

Η Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ

Μια επίκαιρη, αιχμηρή καταγγελία της διαχρονικής καταπίεσης των ομοφυλοφίλων και ταυτόχρονα μια αισιόδοξη ιστορία ενηλικίωσης δοσμένη με ειλικρίνεια και τρυφερότητα.

Η Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ - εικόνα 1

Σε μια εποχή που η προκατάληψη, ο αποκλεισμός και η βία εις βάρος των ομοφυλοφίλων βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, από τις πολιτείες των ΗΠΑ έως τις γειτονιές της Αθήνας, έρχεται η δεύτερη ταινία της ταλαντούχας Ντεζιρέ Ακαβάν («Appropriate Behavior») να αναμετρηθεί εκ νέου με την διαχρονική καταπίεση της μη αποδεκτής σεξουαλικότητας. Εδώ η Νεοϋορκέζα σκηνοθέτις εμπνέεται από το ομότιτλο βιβλίο της Έμιλι Ντάνφορτ και συνυπογράφει με τη Σεσίλια Φρουγκιουέλε το σενάριο ενός προσγειωμένου, αλλά πολιτικά αιχμηρού και καίριου φιλμ, το οποίο απέσπασε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Σάντανς.

Ηρωίδα του μια ομοφυλόφιλη ορφανή έφηβη, την οποία αναγκάζει η συντηρητική θεία της να εισαχθεί σε θρησκευτικό ίδρυμα για «θεραπεία ομοφυλοφιλικής μετατροπής». Η Ακαβάν φροντίζει με το λιτό, ντοκιμαντερίστικο ύφος της να αναδείξει το θρησκόληπτο παραλογισμό που επικρατεί στο εν λόγω κέντρο, όπου η ομοφυλοφιλία αντιμετωπίζεται ως «σύγχυση φύλου», ενώ η «περίθαλψη» θυμίζει εκείνη ενός κέντρου αποτοξίνωσης. Σε αυτό το περιβάλλον, όπου οι έγκλειστοι μαθαίνουν να μισούν τον εαυτό τους και ουσιαστικά υποβάλλονται σε... επαναπρογραμματισμό, ξεκινά η περιπέτεια της ηρωίδας.

Η Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ - εικόνα 2

Μια ερμηνευτικά ώριμη Κλόι Γκρέις Μόρετζ μεταλλάσσεται στην πορεία της ταινίας, καθώς περνάει από τη μη αποδοχή της σεξουαλικότητάς της στην πλήρη απελευθέρωση και την δική της επανάσταση. Με μια ειλικρινή, mainstream απλότητα, η Ακαβάν όσο καταγγελτικά τοποθετείται απέναντι στις αγκυλώσεις της θρησκείας τόσο τρυφερά αντιμετωπίζει τα συναισθηματικά αδιέξοδα της απότομης ενηλικίωσης της ηρωίδας. Η ζεστή καρδιά της ταινίας και η διεισδυτική ματιά της χαρίζουν μια φωτεινή στιγμή στο σύγχρονο queer σινεμά.

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ

The Miseducation of Cameron Post
3
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 91 '
  • Ντεζιρέ Ακαβάν

Μια γκέι ορφανή έφηβη εξαναγκάζεται από τη συντηρητική θεία της να εισαχθεί σε θρησκευτικό ίδρυμα για να υποβληθεί σε «θεραπεία ομοφυλοφιλικής μετατροπής».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.