Οίκτος

2,5

Ο Γιάννης Δρακόπουλος δίνει μια αξέχαστη ερμηνεία σε μια ανά στιγμές συγκινητική ταινία, την οποία όμως σαμποτάρει το αποπροσανατολιστικό φινάλε της.

Οίκτος

Ο Γιάννης Δρακόπουλος δίνει μια αξέχαστη ερμηνεία σε μια ανά στιγμές συγκινητική ταινία, την οποία όμως σαμποτάρει το αποπροσανατολιστικό φινάλε της.

Οίκτος - εικόνα 1

Με το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του «L» (2012) ο Μπάμπης Μακρίδης προστέθηκε στους Έλληνες δημιουργούς που βρέθηκαν στο κινηματογραφικό προσκήνιο ως «weird wave». Παρά την προφανή αισθητική τους συγγένεια όμως, και την παρουσία του Ευθύμη Φιλίππου («Κυνόδοντας», «Chevalier») στο σενάριο, ο Μακρίδης ξεχωρίζει για τον έντονα συναισθηματικό­ τρόπο με τον οποίο ξεθάβει τις βαθύτερες σκέψεις των ηρώων­ του. Η κάμερα τους ακολουθεί στωικά καθώς εκείνοι «κατασκευάζουν» από την αρχή την ταυτότητά τους, έχοντας προηγουμένως βιώσει ένα σοκαριστικό γεγονός το οποίο τους αφήνει ψυχολογικά μετέωρους.

Οίκτος - εικόνα 2

Αντίστοιχα στον «Οίκτο» ένας άντρας καλείται να αναθρέψει μόνος τον γιο του την ώρα που η σύζυγός του βρίσκεται σε κώμα. Καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, η οδύνη και ο πόνος που νιώθει του προκαλούν ξαφνικά τόση ευτυχία, που προτίθεται να φτάσει στα άκρα για να την παρατείνει. Ο Γιάννης Δρακόπουλος δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία, εκπέμποντας με μια χαμηλότονη επιβλητικότητα τις αναταράξεις που βιώνει ο χαρακτήρας του σε κάθε πλάνο. Επιπλέον, χάρη στην κωμική του ιδιότητα, οι αποχρώσεις μαύρου χιούμορ που σκαρφίζεται ο Φιλίππου γίνονται στα χείλη του κοφτερές, αποστομωτικές ατάκες.

Από την πλευρά του, ο συν-σεναριογράφος και σκηνοθέτης εμπλουτίζει το αφηγηματικό του στιλ, με τον «Οίκτο» να είναι ανά στιγμές αβίαστα συγκινητικός. Ο ήρωάς του επαναπαύεται στην ικανοποίηση που φέρνει ο μαζοχισμός και βιώνει μια σύγχυση ως προς τι θέλει και τι πρέπει να κάνει, γεγονός που τον οδηγεί σε ένα (υπερβολικά) βίαιο ξέσπασμα, αποπροσανατολιστικό ως προς το ύφος του φιλμ, το οποίο σαμποτάρει ένα άξιο δείγμα γραφής.

Ελλάδα, Πολωνία. 2018. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Οίκτος

2,5
  • Σινεφίλ
  • 2018
  • Διάρκεια: 97 '
  • Μπάμπης Μακρίδης

Ένας άντρας καλείται να αναθρέψει μόνος τον γιο του την ώρα που η σύζυγός του βρίσκεται σε κώμα. Καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, η οδύνη που νιώθει του προκαλεί ξαφνικά τόση ευτυχία, που προτίθεται να φτάσει στα άκρα για να την παρατείνει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μερικές ταινίες που πρέπει να δεις πριν το "Ανεμοδαρμένα Ύψη", σύμφωνα με την Έμεραλντ Φένελ

Η σκηνοθέτιδα που αναβιώνει το κλασσικό μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη μοιράστηκε τις "ταινίες-έμπνευση" που πρέπει να δούμε πριν την πρεμιέρα του "Ανεμοδαρμένα Ύψη" στις 12/02.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΕΦΕΛΗ ΜΑΛΙΩΤΗ ΘΕΡΜΟΥ
30/01/2026

Εύα Στεφανή, πώς ήταν να μπαίνεις στην "Καρδιά του Ταύρου";

Μιλήσαμε με την καταξιωμένη Ελληνίδα σκηνοθέτρια για το τελευταίο της πρότζεκτ, τη σχέση της με τον εμβληματικό χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου και την άνθηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ.

"Οι Ζωές των Άλλων": Το αριστούργημα του γερμανικού κινηματογράφου επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία της, η πολυβραβευμένη ταινία επανέρχεται για 7 μοναδικές προβολές, αποκλειστικά στον κινηματογράφο Δαναός.

Σε άλλα νέα, ο Tyler, the Creator θέλει να παίξει σε ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

Μετά τον ρόλο του στο "Marty Supreme", ο διάσημος ράπερ δεν θα ησυχάσει αν δεν παίξει στο μοναδικό σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου.

Τελικά, αξίζει το hype το "Sirat";

Το υπνωτιστικό θρίλερ του Όλιβερ Λάσε έρχεται στις ελληνικές αίθουσες μετά από μια ηχηρή παρουσία κατά την περίοδο των βραβείων και είναι σίγουρο πως θα σας σοκάρει.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 29 Ιανουαρίου.

Φεστιβάλ του Sundance: Η κινηματογραφική χρονιά της Charlie XCX μάλλον ξεκινά

Τρεις ταινίες που παίζει η Charlie XCX έκαναν πρεμιέρα στο Sundance τις περασμένες ημέρες κι αυτή είναι μόνο η αρχή για τη διάσημη τραγουδίστρια.